Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

- Hjerteløftet forandret livet mitt

Det er en frisk og opplagt 63-åring vi møter i det lune peisområdet i resepsjonen på sykehuset.

Det synes ikke på Bente Hågensen i dag at hun våren 2015 i all hast ble hentet på jobben i ambulanse med et alvorlig illebefinnende - der hun nå sitter og drikker ferskbrygget kaffe fra porselenskoppen. Med glimt i øyet og et bredt smil.

Det er en historikk i familien med både hjerte og hjerneslag. Det ønsker hun ikke selv å oppleve.

Hjerteløftet forandret livet mitt

– I forbindelse med sykehusinnleggelsen fikk jeg klar beskjed fra en kardiolog om at jeg måtte gjøre noe med min egen helse. Jeg fikk påvist dobbelt så høyt kolesterol som det jeg har i dag, sier Bente.

Hun ble etter hvert oppmerksom på programmet Hjerteløftet i regi av LHL, et forebyggings- og samhandlingsprosjekt med mål om å redusere forekomst og dødelighet av hjerte- og karsykdommer. Deltakerne er søkt inn i programmet via fastlege, da studien omfatter pasienter med behov for tiltak.  

– Jeg ble også oppfordret av min arbeidsgiver til å delta, sier Bente, som arbeider i regnskapsbyrået Hedemarken Regnskap AS.

Hadde gitt opp

– Jeg hadde gitt opp. Jeg var i svært dårlig form og slet med tung pust. Jeg trodde ikke det var mulig å gjøre noe med dette. Jeg var passivisert og i en ond sirkel. Det var tungt bare å gå med søpla. Skulle jeg hente posten, så valgte jeg å bruke bilen. Jeg brukte også ettermiddagene til å spille dataspill, fremfor å gå turer og være aktiv.  

Nå går jeg lange turer med hundene mine, og jeg gjennomfører til og med drag. Jeg er i aktivitet og på tur minst en time hver dag. Og det kjennes helt herlig. Hjerteløftet forandret livet mitt, sier Bente.

Et bedre liv

Hjerteløftet startet med fem dagers livsstilskurs på LHL-klinikken Feiring, som i dag er en del av det nye LHL-sykehuset Gardermoen - nå Cathinka Guldbergs sykehus. Da begynte også reisen mot et nytt og bedre liv for Bente. Hun sluttet å røyke 3. januar 2016. Hun hadde røyket 30 sigaretter daglig i 40 år, hun slettet også dataspillene på PC-en, ble mer bevisst på kostholdet, skaffet seg to valper og begynte å gå turer. 

Aldri for sent

Mitt beste råd til andre som vil endre livsstilen sin, er å ta det første lille skrittet. Så det neste, og det neste. Det er aldri for sent. Og det er verdt det, understreker Bente.

Det kommer noen tårer da Bente gjenforenes med ansvarlig lege i Hjerteløftet Hilde Bergum i sofakroken ved peisen på sykehuset.  

Hilde Bergum sa det rett ut til meg for tre år siden. At her var det mye å ta tak i, men oppskriften til et bedre liv er mange små endringer over tid, og skritt for skritt etablere nye vaner. Det er de mange små endringene som gjør den store forandringen, sier Bente.

Hjem til tretoppene

Hun og Hilde sitter og prater, smiler og ler. Bente runder av med lunsj i kantinen på sykehuset, før hun igjen setter seg på toget hjem til Hedmark. Hjem til sine to dvergschnauzere. Og hjem til tretoppene.