Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Ågot Valle og Yngve Seterås
Foto: Maja Aarbakke

Synger språket tilbake

For 11 år siden tok livet en brå vending for den tidligere stortingsrepresentanten, Ågot Valle. Hun ble rammet av hjerneslag, etterfulgt av tilstanden afasi. Med ektemannen Yngve Seterås støtt ved sin side, bruker Ågot blant annet musikken til å styrke språket.

Det er midt på dagen og solen steker i den ellers så regntunge byen. Yngve svinger inn på tunet i en burgunderrød spesialtilpasset Volkswagen. Han har lang fartstid som skuespiller blant annet det ved den Nationale Scene i Bergen, men i de senere år har han måttet gi avkall på flere engasjementer på grunn av Ågots situasjon. Yngve engster seg når Ågot er alene hjemme, men kommunen vil ikke godkjenne brukerstyrt personlig assistanse (BPA) da de har vurdert henne til å være for gammel.

Ikke verre, men annerledes

Vi kjører for å hente Ågot. Hun har vært på handletur med støttekontakten, Gro. De to tilbringer flere timer i uken sammen på kino, kunstutstillinger og kafé.

De venter på oss når vi kjører inn på parkeringsplassen. Jeg drar kjensel på Ågot. Hun er utdannet fysioterapeut, men har viet brorparten av sitt yrkesliv til politikken, med et brennende engasjement for SV.  Ågot har sittet i fylkestinget, vært stortingsrepresentant, medlem av Nobelkomiteen, og hatt en rekke styreverv opp igjennom årene.

Biografi: Ågot Valle (stortinget.no)

Yngve hjelper Ågot inn i bilen, og plassere rullestolen bak. Ekteparet traff hverandre på restaurant for 34 år siden, og har vært en urokkelig duo siden. Yngve legger ikke skjul på at tilværelsen etter slaget har bydd på utfordringer, men er opptatt av å snu ting til det positive.

Vi har det ikke verre enn før, men vi har det annerledes. Å klassifisere noe som verre, det går vi ikke med på. Situasjonen har ledet til mange nye muligheter og flotte bekjentskaper.

Et nytt fellesskap

Yngve husker godt tiden rett etter hjerneslaget. Han tegner et bilde av en vanskelig tid med mange usikkerhetsfaktorer.

– Er det ikke ett menneske som har opplevd dette tidligere - noen som kan fortelle oss hva vi har i vente, tenkte jeg.

Redningen ble Afasiforbundet. Her har de truffet mange mennesker i lignende situasjon. Ågot som måtte legge politikk og verv på hyllen etter slaget, trådte inn i rollen som leder i lokallaget i Afasiforbundet, helt til Yngve i fjor overtok stafettpinnen. Da var han allerede fungerende leder for Afasiforbundet i Norge.

Forbundet har vært en trygghet for dem begge, og ledet til mange nye vennskap.

Kall det gjerne et skjebnefellesskap. Det er veldig hjelpsomt og flott å kunne dele informasjon og erfaringer med mennesker i samme situasjon. Dette er et felleskap som er like mye tiltenkt de pårørende.

Et godt samspill

Yngve har lært seg å forstå Ågot. Det er fint å se det gode samspillet mellom dem.

Det er krevende, men jeg har lært å forstå hva hun vil si. Så tar vi tiden til hjelp.

Yngve parkerer bilen utenfor leiligheten. Etter at Ågot ble avhengig av rullestol ble leiligheten i sentrumskjernen byttet ut med et større og mer brukervennlig hjem litt utenfor byen.

– Vi trengte et stort sted for å kunne ta imot folk, ettersom vi har vanskeligheter med å komme hjem til andre på grunn av mangel på tilgjengelighet.

Leiligheten bærer preg av et aktivt levd liv. De er begge glad i kunst og kultur, noe som gjenspeiles i maleriene som pryder veggene.

Logoped

I leiligheten med utsikt over byfjorden kommer også Ågots logoped innom en gang i uken. Etter at Ågot fikk afasi, har logopeden vært en uunnværlig ressurs i utviklingen av språket. Yngve forteller at det er stor mangel på logopeder rundt i landet.

Det er skrekkelig mangel på logopeder, og for politisk forståelse. Slagpasienter har krav på logoped fra første øyeblikk, men det kravet kan jo bare stå der hvis ikke logopedene ikke finnes. 

Kommunen mente etterhvert at Ågot ikke hadde bruk på logoped lenger. Ågot forteller at hun da tok initiativ til å starte en gruppe med fellesundervisning i regi av voksenopplæringen. En gang i måneden møtes seks personer med afasi og to logopeder.

Afasikoret

På bordet i stuen ligget et sanghefte. Det er vårprogrammet til koret som Yngve og Ågot begge er medlem av. Koret ledes av en musikkterapaut i regi av Afasiforbundet.

nrk.no: Ho delte ut fredsprisen til Obama. No syng Ågot Valle for å få språket tilbake

Noe som kommer mer og mer er musikkterapi. Vi ser gode resultater av sangen. Det er nok ikke lenge før det finnes flere afasikor rundt om i landet.

Før jeg får rukket å stille flere spørsmål, begynner Ågot å syng en sang fra repertoaret - raskt akkompagnert av Yngve.

agat-yngve.jpg

Ågot reiser seg, og sammen med Yngve tar de en runde rundt stuen. Det daglige gåtreningsritualet avsluttes med nok en sang, denne gang er det sportsklubben Brann sin supportersang som runger i kunstnerhjemmet.

Alternativ lesning

Afasien har også ført til trøbbel med lesing, men som mange andre i lignende situasjon, benytter Ågot seg flittig av lyd- og blindeskriftbibliotek som har en stor litteraturliste. 

– Ågot spiser bøker. Vi kaller det å lese, selv om det er å høre, forteller Yngve mens han smiler til Ågot.

Fjellturer byttet ut med cruise

– Ettersom det har blitt færre turer i byfjellene og mindre mosjon, har vi funnet en ny interesse - å reise på cruise!

Turene gir ekteparet muligheten til å oppleve nye land og kulturer, spise god mat og kose seg. De benytter seg også av de gode treningsforhold skipene byr på.

– Vi kunne gjerne reist med tog på kryss og tvers av Europa, men det er veldig vanskelig med rullestol.

Ekteparet er krystallklar på at afasi og rullestol ikke må få sette begrensninger i livet.

– Vær årvåken og søk etter muligheter. Det er utrolig hvilke barrierer som kan brytes ned hvis man bare vil.

Podkast om afasi: Afasi er en språkforstyrrelse som følge av sykdom eller skade i hjernen. Du får høre mer om dette og hvordan man kan leve godt selv om man har problemer med språket. 

Bidra til vårt arbeid Slik kan du støtte oss

Ingen skal stå alene når sykdom rammer! Derfor jobber vi for at de som er berørt av sykdom, pasient eller pårørende, skal kunne ha en plass å henvende seg for støtte, råd og fellesskap.

Bli fast giver: LHL-venn

Som fast giver støtter du oss fast med et fritt beløp. Støtten din går til vårt arbeid med å bedre livskvaliteten for pasienter og pårørende.

Bli LHL-venn

Støtt oss: Gi en pengegave

Din gave går til arbeidet med å drive og videreutvikle gode tilbud for pasienter og pårørende.

Gi en gave