Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

LHL Hjerneslag Oslo og Akershus arrangerer kurs i orientering

Fargelek, kjegleorientering og stjerneorientering var blant øvelsene den første kurskvelden i orientering for slagrammede og personer med ervervet hjerneskade på Haraløkka i Oslo.

LHL Hjerneslag Oslo og Akershus holder denne høsten et kurs i orientering for slagrammede og personer med ervervet hjerneskade.

– Alle, uansett fysiske og/eller kognitive utfall, er velkommen til å delta, sier kursleder Martin Aasen Wright. Store deler av kurset er på parkeringsplassen og idrettsanlegget på Haraløkka på Bøler i Oslo.

Martin begynte med orientering i 2017, samme året han hadde hjerneslag, og ønsker at andre også skal få samme nytte av orientering som han har fått. 

Les saken: Trene opp hjernen med orientering

– Aktivitetene er læring gjennom praktiske øvelser. Noen aktiviteter kan minne om quiz eller bingo, eller stafett. Senere i kurset blir det orientering omkring blokkbebyggelsen i nærheten, og mot slutten blir det en orienteringsløype, hvor det er flere løyper å velge mellom, sier han.

Tar hensyn til alle

Alle aktiviteter er tilpasset deltakergruppen. Om du har lite energi eller bruker hjelpemidler, vil kurset ta hensyn til det. Instruktører forklarer, viser og veileder underveis.

I fargeleken skulle deltakerne, den første kvelden, forstå forskjellen på fargene på kartet, svart, brunt, blått, gult og grønt.

– Svart kan være en bygning eller vei, og grønt tett skog. I kjegleorientering ble det utdelt et fargekart, og hver deltaker skulle legge riktig fargehatt på rett kjegle etter kartet, en kognitiv øvelse som både skapte forvirring og brakte frem latter. Til slutt var det stjerneorientering, som er en form for løype hvor man tar to-tre poster per kart. Øvelsene og løypene var på flat gresslette med grusvei og asfalt rett ved, slik at alle kunne delta på lik linje, uavhengig av fysisk utgangspunkt. Det var pauser underveis. Øvelsene er lagt opp slik at man særlig får trent det kognitive. Mange forbinder orientering med å løpe heseblesende inne i skauen. Sånn er det ikke! Dette kurset bruker enkle øvelser for å lære og forstå og trene opp retningssansen, konsentrasjonsevnen og øve opp fargeforståelsen, som fargetegn og fargekoder.

Dette passer særlig for voksne som har fått kognitivt utfall etter hjerneskade.

Mange tror at man må kunne mye for å drive med orientering. Det er helt feil. Dette passer for alle! Tilbakemeldingene har vært utelukkende positive, og deltakerne syntes det både var gøy og lærerikt. De har opplevd å mestre noe de ikke visste om, sier Martin.

Treningen var utrolig viktig etter hjerneslaget!

Martin Aasen Wright

Martin Aasen Wright

984 30 273

 

Støttet av Stiftelsen Dam

Støttet av Stiftelsen DAM