Hopp direkte til innhold

Slik spiser du mindre salt

Vi spiser dobbelt så mye salt som anbefalt per dag. Dette kan på sikt resultere i høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer. Det er mye du selv kan gjøre for å redusere saltinntaket.

Vanlig salt (bordsalt, havsalt) inneholder natrium og klorid (NaCl). Det er natrium vi først og fremst bør begrense inntaket av fordi det øker blodtrykket, noe som igjen kan ha betydning for utvikling av hjerte- og karsykdommer.

I tillegg er det vist at de som spiser mye salt også har høyere risiko for blant annet kreft i magesekken.

Det kan være et alternativ å bruke Seltin eller LO-salt. Her er noe av natriumet byttet ut med kalium som har gunstig effekt på blodtrykket. Det er imidlertid viktig ikke å bruke mer salt totalt, da vil mengden natrium likevel bli høy.

Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen, men det er svært sjelden vi får i oss for lite av det uten at det skyldes en sykdomstilstand, som f.eks. diare eller nyresykdom. Er du derimot i sterk varme eller trener veldig hardt og svetter mye over lengre tid, kan det være behov for ekstra salt akkurat da.

Nordmenn spiser for mye salt

Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen i dag anslås til omtrent 10 gram per dag. Det anbefales at inntaket begrenses til maksimalt 5 gram per dag. Et saltinntak ned mot 1,5 gram per dag vil for de fleste voksne være tilstrekkelig til å dekke behovet for natrium ved normal fysisk aktivitet og klima.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) har som mål å redusere befolkningens saltinntak betydelig. De har for første gang kommet med retningslinjer om redusert saltinntak til barn. I rådene til WHOs 194 medlemsland heter det at et høyt natriumnivå bidrar til økt blodtrykk. Det øker faren for hjerte- og karsykdom, som er den viktigste årsaken til død og funksjonshemning verden over. Dette er et viktig ledd i å begrense livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdom.

Verdens Helseorganisasjon mener at utviklingen av disse sykdommene starter i barndommen og at vi danner grunnlaget for gode vaner allerede da. WHOs nye retningslinjer innebærer at folk skal spise omtrent like mye natrium som kalium, men i dag får de fleste i seg omtrent dobbelt så mye natrium som kalium. Viktige kilder til kalium er grønnsaker og frukt, kornprodukter, nøtter og frø.

Mye salt i ferdigmat

Industribearbeidede matvarer bidrar med 70-80 % av saltet i kostholdet vårt. Det beste rådet er selvfølgelig å lage maten fra grunnen så du ikke trenger bruke så mye hel- og halvfabrikata. Det er ikke så vanskelig, og det tar ofte ikke lengre tid. Det finnes utrolig mange oppskrifter på raske hverdagsmiddager om du søker på nettet.

Oppskrift på hjemmelaget tacokrydder - med mindre salt

Hvis du likevel bruker ferdigmat jevnlig, kan du:

  • Se etter nøkkelhullet! På ferdigretter merket med nøkkelhullet er det mindre salt, og også mindre sukker, fett og mer fiber enn i tilsvarende produkter uten nøkkelhullsmerking.
  • Legge på et litt tynnere lag pålegg og bruk heller noe grønt på, som tomat, paprika eller eple. Det er mye salt i pålegg.
  • Bake brød selv eller bytte ut noen av brødmåltidene med havregrøt, kornblanding eller salat. Dersom du kjøper brød i butikken, se etter brød med mindre enn 1 gram salt per 100 gram brød. En liten oversikt finner du i denne artikkelen: Brød med mindre salt smaker like godt.
  • Tilsette ekstra grønnsaker, ferske eller frosne, litt usaltet fisk eller kjøttbiter som du eventuelt steker litt på forhånd, i suppeposen eller poseretten. Da drøyer du porsjonen slik at det blir mindre salt per porsjon. Et eksempel er å tilsette et halvt brokkolihode i en brokkolisuppe eller de ferdig kokte potetene fra i går i en grønnsakssuppe.
  • Lage en enkel salat, hele opp noen rå gulrotstaver eller cherrytomater som du spiser ved siden av ferdigpizzaen eller frossenrettene. Da får du i deg ekstra grønnsaker og du spiser litt mindre av ferdigretten.