Hjemmelaget grovt brød
Prøv å bake ditt eget brød. Disse brødene er grove og saftige, inneholder lite salt og holder seg ”ferske” flere dager i strekk.
Porsjoner
2
Tidsbruk
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Medium
Ingredienser til 2 store eller 3 små brød
Ingredienser
- 1 liter lunkent vann
- 2 ss olje (raps eller oliven)
- 1 pk tørrgjær
- 2 dl helkorn (bygg eller hvete) som har ligget og svellet i litt lunkent vann i 2–3 timer
- 2 dl linfrø
- 2 dl kruskakli
- 2 dl havregryn
- 4 dl sammalt hvete grovmalt
- ca. 8 dl sammalt hvete finmalt
- Maks én ts salt
Slik gjør du
- Legg gjæren i en stor bolle, hell i litt vann og rør ut gjæren. Ha i resten av vannet og oljen. Ha deretter i helkorn (la vannet renne av først), linfrø, kruskakli, havregryn og salt. Rør deretter i melet.
- La deigen heve under et håndkle i 1/2–1 time. Elt ut deigen, ha den i to smurte brødformer, og la den etterheve i ca. 1/2 time. Stek deretter i ovnen på 190°C i ca. 50 minutter.
Næringsinnhold per porsjon
Energi | 126 kcal |
Fett | 2,8 g (20 E%) |
hvorav mettet fett | 0,3 g |
Karbohydrater | 17,5 g (56 E%) |
Hvorav sukkerarter | 0,7 g |
Fiber | 5,3 g (8 E%) |
Protein | 4,9 g (16 E%) |
Salt | 0,2 g |
(Energiprosenten, E%, viser fordelingen av energi fra fett, karbohydrater, fiber og protein i måltidet)