Hopp direkte til innhold

Hva inneholder julekakene?

Det er stor forskjell på kaloriinnholdet i julens sju kakesorter. Vet du hvilke julekaker du bør velge?

Det er viktigere å tenke på hva du spiser gjennom hele året generelt enn hva du spiser i jula. Men det kan også være greit å vite at det du velger å spise kan utgjøre en forskjell.

De tradisjonelle julekakene er ikke så store kaloribomber sammenliknet med mange andre kaker. Men man spiser gjerne mer enn én kake, og dessuten så mye annet i julen. Hvilke julekaker har flest kalorier, og hvilke har færrest? Kanskje julebaksten ikke er så ille som du fryktet?

Mengden kaker, ikke kaloriene

Du kan trygt kose deg med den julekaken du liker best! Det er ikke nødvendigvis et mål for deg å spise færrest mulig kalorier. Har du problemer med å legge på deg, kan du f.eks. godt velge blant de kaloririke alternative. Det kan du også gjøre hvis du vil holde vekta, men tenk da på mengden du spiser.

Kjøpekaker mindre kaloririke

Vi gir deg her en liten oversikt over hva de ulike kakene inneholder, både kjøpte og hjemmelagde. Til høyre finner du en tabell med kaloriinnhold i noen julekaker. Generelt sett er kjøpte julekaker mindre kaloririke enn hjemmelagde, ettersom de kjøpte er relativt små og ikke så kompakte.

Når det gjelder hjemmelagde julekaker, kommer næringsinnholdet helt an på den enkeltes oppskrift og størrelsen på kakene, så det er umulig å si nøyaktig hva akkurat dine kaker inneholder.

Berlinerkranser

Kjøpte berlinerkranser har ca. 30 kalorier per stykk, mens en hjemmelaget har ca. 55-60 kalorier.

Goro

Kjøper du Goro, eller “Gode råd”, på boks, får du som regel veldig tynne kaker som er relativt kalorifattige, fra 25 til 40 kalorier per stykk. Hjemmelagde goro inneholder generelt mer fett og er litt tyngre, så de har nærmere 60 kalorier per stykk.

Krumkaker

Kjøpe-krumkaker kommer i litt ulike størrelser, men inneholder omtrent 90 kalorier per stykk. I hjemmelagde er det litt mer "mat" i krumkakene, og de inneholder derfor fra 80-130 kalorier per stykk.

Kransekake

Ernæringsmessig sett er kransekake ikke så ille, den inneholder mye mandler, som er en næringsrik nøtt med blant annet mye enumettet fett. Men kransekake inneholder også mye sukker, i form av melis, og relativt mye kalorier per 100 gram (nesten 500).

En halv gjennomsnittlig kransekakering har omtrent 100 kalorier, men det avhenger igjen av hvor stor ringen er. En kransekakestang på lengde med en pekefinger har også rundt 100 kalorier.

Tips: Dersom du skal lage kransekake selv, sparer du noen kalorier på å lage sukkerfri kransekake. Melisen kan byttes ut med for eksempel Sukrin-melis. Det reduserer kaloriinnholdet med over 40 prosent.

Pepperkaker

Små kjøpepepperkaker på boks (f.eks. små hjerter) er blant de minst kaloririke av kakene.

De små pepperkakene fra Bjørken har ca. 16 kalorier, 0,6 gram fett og 2,4 gram karbohydrater per stykk.

Berthas pepperkakehjerter har ikke så mye mer; bare rundt 19 kalorier, 0,8 gram fett og 2,7 gram karbohydrater per stykk.

Sætres Beste Pepperkaker og Sætres Figurbakte pepperkaker har omtrent 31 kalorier, 1 gram fett og 5 gram karbohydrater per stykk.

Kjøpepepperkaker har ca. 400-450 kalorier per 100 gram, ca. 17 gram fett, 6 gram protein, 70 gram karbohydrater og 30 gram sukker.

Dette er ikke så forskjellig fra typiske hjemmebakte pepperkaker. Kaloriinnholdet i hjemmelagde pepperkaker vil som sagt avhenge av oppskriften og hvor store kakene er. En pepperkakemann vil f.eks. ha ca. 60 kalorier.

Smultringer

En smultringer kanskje ikke stort mer enn "en ring med smult omkring", men en liten ring gir allikevel så mye som 130-140 kalorier pr stykk à ca. 30 gram.

Tips: I stedet for å koke smultringene i smult, kan du prøve å bake dem i ovnen ved hjelp av en donutpanne, et donutjern, eller kjevle ut og stikk ut smultringer.

Litt sunnere julekaker

Her er noen annerledes julekaker som er litt sunnere og litt mindre kaloririke enn de vanlige variantene.

Sukkeret i disse oppskriftene kan helt eller delvis erstattes med sukrin, som er et søtningsstoff uten kalorier og sukker. Du kan nok også benytta andre søtningsmidler, men dette har ikke vi testet ut. Sukker kan også byttes ut med lik mengde eplemos, men da må du redusere den øvrige væskemengden litt.

Det er forholdsvis lite fett i disse oppskriftene, så om du bruker smør eller margarin spiller ikke så veldig stor rolle. Du kan også bruke lettmargarin, men konsistensen blir da ikke fullt så sprø.

Halvparten av smøret/margarinen kan også byttes ut med most avocado, kesam eller gresk yoghurt, men kakene blir også da litt mykere.

Lyse julehjerter

Disse kan minne litt om hvite kakemenn, men har vi laget små, søte hjerter i stedet. Oppskriften gir ca. 30-40 stk., avhengig av størrelsen på kakeformene.

Ingredienser til ca. 40 stk.:

4 ss myk margarin (evt. lettmargarin)
150 gram (ca. 1 ½ dl.) sukker (evt. sukrin)
1 stk. egg
1 ts. vaniljeessens
rød konditorfarge (kan sløyfes)
200 gram (ca. 3 dl) hvetemel (evt. 150 g hvetemel og 50 g sammalt mel)
1 ts. bakepulver
¼ ts. salt

Fremgangsmetode:

Visp margarin og sukker/sukrin i en stor bolle med håndmikser, til det blir en kremet blanding. Tilsett egg og vanilje, og evt. konditorfarge hvis du vil ha røde hjerter. Bland godt.

Bland mel, bakepulver og salt i en annen bolle. Rør melblandingen gradvis inn i margarinblandingen, til det dannes en fast deig. Hold igjen noe av melet til utbakingen. Her er det best å kna med hendene. Deigen vil virke veldig tørr, men den blir fastere etter hvert. Pakk den inn i plastfolie og sett deigen i kjøleskapet i 1-2 timer.

Forvarm ovnen til 175°C. Rull ut deigen på et melet underlag til den blir ½ cm tykk. Kutt ut figurer med kakeutstikkere.

Legg kakene på en bakepapirkledd bakeplate med ca. 2 cm mellomrom. Stek i ovnen i ca. 10 minutter til kantene begynner å bli brune. Avkjøl dem så på rist.

Næringsinnhold per stk. (av totalt 40 stk.):

 • Med margarin og sukker: 44 kalorier
 • 1,4 gram fett (hvorav 0,6 gram mettet fett)
 • 7 gram karbohydrater (hvorav 150 gram sukker)
 • 0,8 g protein
 • 0,05 gram salt

Hvis du bytter ut sukkeret med annet søtstoff, sparer du omtrent 15 kalorier per kake. Du sparer noen ytterligere få kalorier ved å bruke lettmargarin.

Julekjeks med olivenolje

Disse gode julekakene er kanskje mest for de voksne, ettersom den inneholder litt rødvin. Du kan godt bruke alkoholfri rødvin, eller druejuice med en skvett rødvinseddik.

Ingredienser til omtrent 24 stk.:

150 gram hvetemel (ca. 2 ½ dl.)
½ ts. bakepulver
1 krm. salt
1 krm. sort pepper
½ ts. tørket rosmarin
75 gram sukker (ca. ¾ dl) (eller 75 gram sukrin eller ¾ dl Natreen/Splenda)
1 egg
50 gram olivenolje (ca. 4 ½ ss.)
1 dl. tørr rødvin

Fremgangsmetode:

Bland hvetemel, bakepulver, salt, pepper, rosmarin og sukker i en stor bakebolle.

Pisk sammen egg, olivenolje og vin i en annen bolle.

Hell det flytende over i det tørre, og rør godt til alt er blandet sammen. Røren skal bli flytende, men ganske tykk.

Sett teskjeer av røren på en bakepapirkledd stekeplate, slik at du får omtrent 12 kjeks per brett. Kjeksene flyter utover under steking.

Stek begge brettene på 190°C samtidig i 8 minutter. Flytt deretter om på stekeplatene, flytt den øverste nederst, og omvendt. Stek i ytterligere 7 minutter, til de blir lett brune. La dem avkjøle på rist.

Basert på en oppskrift av Mark Bittman.

Næringsinnhold per stk.:

 • 59 kalorier
 • 2,5 gram fett (hvorav 0,4 gram mettet fett)
 • 7,2 gram karbohydrater (hvorav 3,1 gram sukker)
 • 1,1 gram protein
 • 0,2 gram fiber
 • 0,03 gram salt

Hvis du bytter ut sukkeret med annet søtstoff, sparer du omtrent 13 kalorier pr kjeks.

“Kolakaker”

Kola betyr karamell på svensk. Disse kakene smaker altså litt karamell, ikke cola!

Ingredienser til ca. 50 stk:

100 gram (ca. 1 dl.) margarin/smør (evt. 70 gram vanlig margarin + 2 ss. lettmargarin)
100 gram (ca. 1 dl.) sukker (evt. sukrin)
175 g (ca. 3 dl.) hvetemel
1 ts. vaniljesukker
1 ts. bakepulver
1 ts. tørket ingefær
2 ss. lys sirup

Fremgangsmetode:

Bland sammen smør og sukrin i en bakebolle. Tilsett mel og de andre tørrvarene, og bland godt. Ha til slutt i sirup og rør sammen til en jevn deig.

Sett gjerne deigen i kjøleskapet i 1-2 timer.

Del deigen i tre deler og rull hver del til en slags pølse som er omtrent på lengde med stekebrettet. Legg pølsene på stekebrettet med litt avstand mellom dem, og trykk dem flate med fingrene.

Stek på 175°C i ca. 12-15 minutter.

Kakene er ferdige når de begynner å bli mørke langs kantene.

Skjær kakene på skrå til stenger, ca. 2,5 cm brede, med én gang du tar dem ut av ovnen (bruk gjerne et pizzahjul). Avkjøl kakene på rist til de blir sprø.

Næringsinnhold per stk. (med margarin):

 • 37 kalorier
 • 1,7 gram fett (hvorav 0,7 gram mettet fett)
 • 4,9 gram karbohydrater (hvorav 2,7 gram sukker)
 • 0,1 gram fiber
 • 0,06 gram salt

Hvis du bytter ut sukkeret med annet søtstoff, sparer du omtrent 10 kalorier per stk.

Julemuffins med jordbærfyll

Ingredienser til åtte middels store muffins:

100 gram havremel (ca. 5 dl.)
20 gram hvetemel (ca. 1,5 dl.)
2 ss. sukker (evt. sukrin el.l.)
1 ts. bakepulver
1 ts. ingefær
½ ts. kanel
½ ts. nellik
2 eggehviter
2 dl. vann
½ dl lett-jordbærsyltetøy

Fremgangsmetode:

Bland alle ingrediensene, unntatt syltetøyet, i en bakebolle, og rør til du har en jevn røre uten klumper. Hell røren i muffinsformer eller i et muffinsbrett, omtrent 2-3 spiseskjeer i hver form. Stek i ovnen på 180°C i ca. 15 minutter.

Fyll en liten plastpose eller sprøytepose med jordbærsyltetøy, og lag et kremmerhus av posen. Klipp et hull i hjørnet. Når muffinsene er stekt, stikker du et lite hull midt på toppen av dem, og fyller hullene med syltetøyet. Du kan også bruke en teskje til å fylle muffinsen.

La dem stå og avkjøle i noen minutter.

Næringsinnhold pr. stk.:

 • 85 kalorier
 • 0,9 gram fett (hvorav 0,2 gram mettet fett)
 • 12,3 gram karbohydrater (hvorav 4,5 gram sukker)
 • 2,3 gram protein
 • 1 gram fiber
 • 0,2 gram salt

Hvis du bytter ut sukker med annet søtstoff, som f.eks. sukrin, sparer du omtrent 15 kalorier per muffin.