Hopp direkte til innhold

5 tips for å redusere barns risiko for astma og allergi

Barn er mer sårbare for ytre påvirkninger enn voksne. Samtidig er barnerommet ofte overfylte og rotete. Derfor er det ekstra viktig å planlegge innredningen med tanke på slette overflater for enkelt renhold, og gode oppbevaringsløsninger som hindrer støv.

Tips_1200x675_kim.jpg

1. Vask sengetøy og kosedyr regelmessig

I barnesengen er det ekstra viktig med renhold og å begrense antall støvsamlere. Kosedyr kan være direkte helseskadelige hvis de ikke vaskes ofte på grunn av midd og støv. Og jo flere man har, jo vanskeligere blir renholdet. Sengetøyet bør vaskes ofte og på minst 60 grader.

2. Sjekk innholdet i plastleker

Barn putter ofte ting i munnen. Leker, inventar og andre gjenstander som er laget av plast eller plastliknende stoffer bør ha dokumentasjon på kjemisk innhold. Dette for de noen av plasten kan inneholde helseskadelige stoffer.

3. Ikke puss opp barnerommet rett før barnet blir født

Når barn kommer til verden ønsker vi ofte å forberede hjemmet med nyoppusset barnerom. Det er ikke nødvendigvis så lurt. Nye materialer, maling og inventar avgir ofte mye kjemisk avgassing den første tiden. I tillegg vil oppussing ofte føre til mer støv i rommet fra emballasje og arbeidsprosessen. Puss derfor ikke opp barnerommet rett før barnet flytter inn.

4. Begrens mengden tekstiler på barnerommet

Fordi tekstiler trekker til seg ekstra mye støv må man begrense omfanget på barnerommet. Vær forsiktig med tepper, tunge gardiner og stoffdraperier over sengen, og vaske de tekstilene du har jevnlig.

5. Bruk mikrofiber når du rengjør barnerommet

Rengjøring av barnerommet er viktig, og jo færre løse gjenstander og tunge tekstiler, jo enklere er jobben. Bruk mikrofiber fremfor vanlig klut, og pass på at filteret i støvsugeren er rent.

Les mer