Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

5 tips for å redusere barns risiko for astma og allergi

Barn er mer sårbare for ytre påvirkninger enn voksne. Samtidig er barnerommet ofte overfylte og rotete. Derfor er det ekstra viktig å planlegge innredningen med tanke på slette overflater for enkelt renhold, og gode oppbevaringsløsninger som hindrer støv.

Tips_1200x675_kim.jpg

1. Vask sengetøy og kosedyr regelmessig

I barnesengen er det ekstra viktig med renhold og å begrense antall støvsamlere. Kosedyr kan være direkte helseskadelige hvis de ikke vaskes ofte på grunn av midd og støv. Og jo flere man har, jo vanskeligere blir renholdet. Sengetøyet bør vaskes ofte og på minst 60 grader.

2. Sjekk innholdet i plastleker

Barn putter ofte ting i munnen. Leker, inventar og andre gjenstander som er laget av plast eller plastliknende stoffer bør ha dokumentasjon på kjemisk innhold. Dette for de noen av plasten kan inneholde helseskadelige stoffer.

3. Ikke puss opp barnerommet rett før barnet blir født

Når barn kommer til verden ønsker vi ofte å forberede hjemmet med nyoppusset barnerom. Det er ikke nødvendigvis så lurt. Nye materialer, maling og inventar avgir ofte mye kjemisk avgassing den første tiden. I tillegg vil oppussing ofte føre til mer støv i rommet fra emballasje og arbeidsprosessen. Puss derfor ikke opp barnerommet rett før barnet flytter inn.

4. Begrens mengden tekstiler på barnerommet

Fordi tekstiler trekker til seg ekstra mye støv må man begrense omfanget på barnerommet. Vær forsiktig med tepper, tunge gardiner og stoffdraperier over sengen, og vaske de tekstilene du har jevnlig.

5. Bruk mikrofiber når du rengjør barnerommet

Rengjøring av barnerommet er viktig, og jo færre løse gjenstander og tunge tekstiler, jo enklere er jobben. Bruk mikrofiber fremfor vanlig klut, og pass på at filteret i støvsugeren er rent.

Les mer

Antall barn med astma øker i Norge

Astma, allergi og eksem er et raskt økende samfunnsproblem i Norge. Siden 1970 er antall barn med astma firedoblet, og nærmere 40 prosent har en eller annen form for allergi.

Reduser antall støvsamlere

Tepper og skinnfeller samler støv, allergener, midd, bakterier, matrester og kroppsvæsker. Støv og allergener fra teppet virvles opp og pustes inn av barn som sitter på gulvet og leker.

Bruk mikrofiberklut til rengjøring

Tørr eller litt fuktig mikrofiberklut fjerner støv og smuss effektivt uten bruk av rengjøringsmidler.

Vask sengetøyet på 60º C

Varme, fuktighet og hudceller skaper gode forhold for midd til å formere seg i sengen, Hudceller, støv og fiber fra sengetøyet samler seg og virvler rundt i pustesonen.

Vask kosedyr regelmessig

Vask reduserer støv, allergener, midd, bakterier, matrester og kroppsvæsker, På 60º C dør mikroorganismer og midd (følg vaskeanvisning).

Oppbevar leker i lukkede kasser

Leker som ligger løst på gulvet samler støv, allergener, midd, bakterier, matrester og kroppsvæsker på overflaten, Barn putter ofte lekene i munnen og får i seg det som sitter på overflaten.

Få nyhetsbrev fra LHL Astma og allergi

Få nyttig informasjon og gode råd om astma, allergi, eksem, inneklima og utemiljø.

Velg nyhetsbrev:

Personvern og dine data. Vi bruker Mailchimp. (Du kan når som helst melde deg av.)