Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Normalbevegelser og kompenserende bevegelser

I dette magasinet beskrives og illustreres to bevegelsesmåter og konsekvenser de kan gi på videre bedring av funksjon.

Den ene bevegelsesmåten er normalbevegelser og den andre er kompenserende bevegelser:

  1. Normalbevegelser
    Å bevege seg slik du sannsynlig beveget deg før slaget. Klarer du å få til dette, fremmer det best videre bedring i din svake side og balansen.
  2. Kompenserende bevegelser
    Du bruker den sterke siden mest, og den kompenserer for den svake siden. Dette kan hemme videre bedring i den svake siden og dermed balansen. Du øker og faren for overbelastningsskader i den sterke siden.

Flere slagrammede kan være tvunget i en periode eller på permanent basis å bruke kompenserende bevegelser. Desto større skaden i hjernen er etter slaget, desto vanskeligere kan opptreningen være og et kompenserende bevegelsesmønster er det du får til.

Ikke vær redd. Det viktigste er å få kroppen i gang, og kanskje en kan nærme seg et mer normalt bevegelsesmønster på sikt.

I hjemmet er det et utall av treningsmuligheter. Dette magasinet fokuserer på noen få aktiviteter, men treningsprinsippene gjelder for alt du gjør. Magasinet gir råd om gode treningsstrategier for best mulig utvikling, om hvordan bevege seg hjemme på en måte som trener opp den svake siden mest.

Egentrening etter hjerneslag

Last ned informasjonsbrosjyren for egentrening etter hjerneslag

Last ned