Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Nøtter i bolle
Foto: Shutterstock

En neve nøtter for hjertehelsa!

Det nøttærn ‘te sier de i Sarpsborg. Jo så sannelig. En liten neve nøtter hver dag viser seg nemlig å kunne gi positive helsegevinster.

Det er kanskje det de har oppdaget i Fredrikstad- ja, for der ornær det sæ jo! Det er kommet flere interessante forskningsresultater som viser at ulike nøtter kan ha en positiv effekt på helsen vår, særlig risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Nøttig hver eneste dag

Studier viser at et regelmessig inntak av nøtter er assosiert med bedrede kolesterolverdier. Nøtter har et høyt innhold av umettet fett. Umettet fett reduserer kolesterolet og derfor har nøtter fått en naturlig plass i et hjertevennlig kosthold. I tillegg er nøtter kilde til antioksidanter som vitamin E, kalium, jern, sink og B-vitaminer. Med disse næringsstoffer blir nøtter interessante fordi det kan være mer enn fettet som bidrar til de positive effektene på hjertehelse og helse generelt.

Nøkkelhull - et enkelt valg

En liten neve

Selv om nøtter kan inngå i hverdagskosthold må det opplyses om at nøtter er kaloririkt. Derfor er det ikke ubegrensede mengder som kan fraktes fra hånd til munn. De offisielle kostrådene anbefaler 20 gram nøtter per dag. Spiser du mye mer vil 100 g nøtter i snitt gi et kaloriinntak på 650 kcal, noe som tilsvarer kaloriinnholdet i en middag. 1 mandel veier 1 gram. 15-20 nøtter om dagen kan spises naturell, i salat, i yoghurt eller i kornblandingen.

Godis for kroppen

En skål med assorterte nøtter bør bli en naturlig erstatning for godteskålen. Alle nøtter inneholder godt fett, men innholdet av ulike mikronæringsstoffer varierer fra en nøttetype til en annen. Derfor er det smart å spise ulike typer nøtter. Generelt tilfører nøtter mye fett, men av den gode umettede typen. I tillegg gir de fleste nøtter protein og kan være en bidragsyter til å dekke dagsbehovet for fiber.

Her får du en oversikt på ulike nøtter og hva de er gode for!

Mandler
Inneholder mye protein, vitamin E, fiber og kalsium. Har du et lavt inntak av kalsium kan mandler gi et bidrag.
Valnøtter
Omega-3, magnesium og jern.
Paranøtter
Inneholder en del mettet fett, men er rik på kalsium, fiber, magnesium og selen.
Pistasjnøtter
God kilde til protein, jern og fiber.
Hasselnøtter
Gir mye kostfiber, vitamin E, jern, kalsium og magnesium.
Peanøtter
Den nøtten som inneholder mest protein.
Cashewnøtter
Er den nøtten som inneholder mest jern. Inneholder mye protein og kostfiber, samt magnesium.

Mat som gir god helse

Kilder:

Få nyhetsbrev fra LHL

Få tips og råd om fysisk aktivitet og helse, kosthold og ernæring, allergi, luft, pasientrettigheter og mye mer som kan hjelpe deg med å få en god helse og et bedre liv.

Velg nyhetsbrev:

Personvern. Vi bruker Mailchimp. (Du kan når som helst melde deg av.)