Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Grøt

Grøt: Sunt og trendy

Grøt et sunt og godt innslag på menyen. Her finner du flere spennende oppskrifter på grøt.

Grøt er virkelig tradisjonsmat, og regnes som Norges eldste varmrett. Den var rimelig og mettende, selv om den trolig ikke ga så mange store gastronomisk opplevelser. Når du tenker på «trendy mat», er grøt kanskje ikke det første som kommer deg i hu.

Grøten har fått en renessanse. København har en egen grøtrestaurant, Grød, og grøt inntar stadig flere restaurantmenyer i bl.a. Stockholm, London og New York. Det finnes til og med et verdensmesterskap i grøtlaging!

Grøt og ernæring

Fullkorn og fiber fra for eksempel grovbrød og havregryn er knyttet til lavere risiko for hjertesykdom. Det anbefales å spise 75 gram fullkorn hver dag, og grøt er en ypperlig kilde til fullkorn. Havregryn, byggryn, rugmel og havremel er 100 prosent fullkorn. Grøtris regnes derimot ikke som fullkorn.

Bygg og havre inneholder betaglukaner (en type fiber) som bidrar til et normalt kolesterolnivå i blodet. Betaglukanene i havre og bygg bidrar også til lavere blodsukkerstigning etter måltidet.

Grøt en flott, næringsrik start på dagen, og havregrøt kan varieres på utallige måter. Du kan for eksempel toppe den litt myk margarin, eplemos, most banan, bær, tørket frukt, frø, hakkede mandler, cottage cheese, peanøttsmør osv.

Ønsker du glutenfri grøt, kan du bruke glutenfri havregryn, men også bokhvete, hirse eller ris.