Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Hjerne for kunst

Hjerne for kunst

LHL Hjerneslag Ung Rogaland er en aktiv interessegruppe som stadig starter nye kreative tiltak! Nå har de startet en kunstgruppe med stor suksess!

Et vakkert hode i keramikk blir til, praten går lett og både gråt og latter sitter løst. Det er stor aktivitet og god stemning i kunstgruppen som LHL Hjerneslag Ung Rogaland har startet opp. En av de faste deltagerne som har stor glede av kunstgruppen er Reidun Rose Vinda (56).

Reidun er tekstil- og billedkunstner og bodde i Berlin da hjerneslaget rammet i 2019. Hun jobbet som kunstlærer i kulturskolen og miljøkoordinator på Årdal videregående skole og hadde fått permisjon for å satse på egen kunst. Hun og musiker samboeren flyttet til Berlin, og siste året pendlet hun Årdal-Berlin regelmessig. Så får hun hjerneslag. Verden ble snudd på hodet.

– Jeg meldte meg inn i LHL Hjerneslag Ung Rogaland før jeg ble 56. Grensen går på 55, ler hun.

Rett før hun fikk slag hadde hun og samboeren kjøpt et hus i Sandnes for å falle litt mer til ro. Hun kjente få der, og etter å ha prøvd å jobbe innså hun at hun ikke klarte å gå tilbake til kunstlærerjobben på grunn av utredninger og utfordringene hun fikk som følge av slaget. Så kom koronaen...

Godt møte

– Jeg hadde så behov for å snakke med noen. Hos LHL Hjerneslag Ung Rogaland kom jeg i kontakt med lederen Lin Iren Giske Andersen. Det var et så nydelig møte. Verden åpnet seg for meg igjen da. Det var så fint å møte noen som visste hva jeg snakket om, sier Reidun.

Det var Joanna Vatland som tok initiativet til kunstgruppen. Hun er en 38 år gammel småbarnsmor som fikk slag i april 2018. Hun er utdannet keramiker, men har vært passiv de siste årene. Hun jobber delvis (40 prosent) for House of Yarn som assistent i designavdelingen.

Jeg hadde en ide om å starte en kunstgruppe for slagrammede, fordi jeg har troen på at sånne typer aktiviteter kan fungere som terapi.

– Jeg tok kontakt med styret på Sola Atelier og fikk en avtale om 3 måneders gratis medlemskap for våre LHL medlemmer. Vi fikk tilgang til lokaler på Sola med utsyr til alt det nødvendige, som keramikkovn, dreiekjever, staffeli osv. Jeg fikk grønt lys av styret i LHL og Linn Iren Giske Andersen som videreformidlet ideen til folk som kunne være interessert. Slik fikk vi 10 deltakere med.

Vi holder på med keramikk, skulptur, tegning og maling.

– De som vil, får basic veiledning av meg, og de som vil holde på noe for seg selv får fred, forteller Joanna Vatland.

Livet etter hjerneslag

Midt i blinken

– Da jeg hørte at de skulle starte en kunstgruppe ønsket jeg å bli med. Det var tungt å komme skikkelig igang med egen kunst etter at jeg fikk slag og jeg hadde malt lite. Men dette var et av de bedre tiltakene for meg personlig. Jeg kunne komme meg ut av heimen og møte andre med samme ønske. Det var helt fantastisk og møte folk med kunnskap og erfaringer etter hjerneslag. Jeg var jo og omtrent helt ny i Sandnes.

– Vi startet kunstgruppen der 10 deltakere møtes hver fredag for å drive med tegning, maling eller keramikk. Den har på kort tid blitt en stor suksess! Sier Lin Iren Giske Andersen, leder i LHL Hjerneslag Ung Rogaland.

Ifølge Joanna egner kunstaktiviteter seg bra for dem har problemer med å utrykke seg verbalt.

– Det er i tillegg bra syns - og håndtrening. Deltakerne får gleden av å skape noe og utvikle seg og lære noe nytt. Jeg er overasket over hvor mye gruppen vår betyr for enkelte deltakere.

Når vi har pauser kommer det mange gode samtaler om livet etter slag.

– Og problemer vi møter på veien opp mot det nye livet vi har fått. Vi veksler erfaringer, noen kommer med tips og gode råd. Noe latter og tårer kommer også, sier Joanna.

– Det er et så fint miljø der. Sist gang satt vi og pratet, lo og gråt. Det er emosjonelt sterkt å møte folk i samme situasjon. Nå har jeg litt mer overskudd. Man trenger litt perspektiv på ting for å komme videre. Vi snakket om erfaringer og utfordringer, og vi var der for å skape noe. Det var veldig fint. Mine utfordringer er at jeg blir fort ukonsentrert og det jeg vil kalle hjernetrøtt. Hjemme har vi det rolig og strukturert. Å være på kunstkurset er intenst og veldig kjekt. Jeg er helt kaputt etterpå. Men hverdagen min har blitt så mye bedre! sier Reidun.

Betyr så mye

For Janne Eilertsen (44) betyr det enormt mye å komme på kunstgruppen.

– Det å komme sammen i en gruppe med felles forståelse og der man kan gjøre som man vil, betyr så mye. Det å male, tegne, holde på med leire og ta en kaffe sammen, det er rett og slett terapi!  Det er så deilig å bare sitte og bruke sansene. Dette er noe jeg aldri hadde prøvd hvis jeg ikke hadde fått sjansen her, sier hun.

Janne fikk et hjerneslag og blødning i 2017. Hun sliter med hukommelsen og helsen.

– Det er vanskelig når man har utfordringer som ikke syns. Vi lever i et samfunn som forventer at du skal klare alt. Og så har du en helse som ikke klarer det. Det er vanskelig å finne den balansen, sier hun.

Janne har vært medlem i LHL i en årrekke, men dette er hennes første ordentlige møte med LHL. 

– Jeg angrer på at jeg ikke har gjort det før. Jeg har nok kviet meg litt, men her sitter jo alle med samme utfordringer, og det er helt fantastisk å kunne sitte å snakke samme og stille spørsmål om ting du lurer på.. Man forstår her at sånn er det for alle. Man blir på en måte normalisert.

Det var som om skuldrene sank ned da jeg kom hit, for her kan jeg være meg selv.

– Det gir meg glede og se at gruppen fungerer for de fleste deltakerne. Dette er litt eksperimentelt for meg. Og jeg er veldig nysgjerrig på om noen vil fortsette med kunstaktiviteter etter at vi er ferdig med kurset. Uansett har vi det kjekt sammen, og jeg håper at jeg har åpnet noen nye dører for noen, sier Joanna.

Aktiv interessegruppe

LHL Hjerneslag Ung Rogaland er en aktiv interessegruppe, Før de startet kunstgruppen har de hatt kunstutstilling, temakveld om seksualitet, kajakk-kurs, matkurs, familietur, for å nevne noe.

– I lokallaget har vi ikke hatt møter og treff som før, men vi har likevel fått til nye og spennende ting. I vår var vi med på å arrangere det første 2-dagers kurset for unge slagrammede som nylig ble utskrevet fra slagposten, men som ikke får oppfølging fra spesialisthelsetjenesten eller kommunen. Vi har en aktiv turgruppe, sier Lin.

To menn i samtale på institusjon Foto: Christopher Olssøn

Møt andre i samme situasjon - bli medlem i LHL Hjerneslag

LHL Hjerneslag ivaretar slagrammedes og pårørendes interesser, tilbyr fellesskap med andre som er i samme situasjon og gir våre medlemmer tilbud som kan bidra til en enklere hverdag og et bedre liv.

Bli medlem