Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
LHL Vardø på trening

LHL Vardø: Endelig sammen igjen!

Medlemmene i LHL Vardø har vært ekstra isolerte under pandemien. Nå har lokallaget fått støtte fra Stiftelsen Dam og tar med medlemmene på en etterlengtet tur til Alta!

Å bo på en øy, 25 mil fra nærmeste sykehus, i et værhardt klima nær, gjør naturlig nok at sårbare eldre med hjerte- og lungelidelser i kommunen har følt seg ekstra isolert under pandemien. Dette ønsket LHL Vardø å gjøre noe med!

Jeg leste en sak på lhl.no om et lokallag sørpå som hadde fått støtte fra Stiftelsen Dam

Da tenkte jeg at våre medlemmer fortjener absolutt noe hyggelig å se fram til! Det ble starten på prosjektet vårt: Sammen igjen! Opplevelsestur og aktiviteter for sårbare eldre fra Vardø, sier Nina Stene, leder i LHL Vardø.

Begrunnelsen for støtte til andre lokallag var gjaldt så absolutt for deres medlemmer.

– Vardø er Norges østligste by og vi ligger i arktisk klimasone. Dette innebærer harde klimatiske forhold, spesielt vinterstid. På klarværsdager ser man over til Russland. Våre medlemmer har jo følt på det å være ekstra isolert på grunn av pandemien. Jeg hadde ikke hørt så mye om Stiftelsen Dam og var usikker på hvordan jeg skulle gå frem. Jeg tok kontakt med lederen i det andre lokallaget som hadde fått støtte, og fikk gode tips og råd der. I tillegg kom jeg i kontakt med Irene Stensvik, prosjektrådgiver i LHL om prosjektideen. Jeg tok saken til Styret og vi ble enige om å søke om midler. Det er utrolig viktig å komme igang igjen etter pandemien, sier Stene.

Hun legger til at nå var gått 11/2 år siden sist de hadde inne-aktiviteter, og heller ingen medlemsmøter i denne tiden.

Vi har ikke hatt så stor smitte på vår øy, men våre medlemmer har jo måttet være ekstra forsiktige fordi de har ulike hjerte -og lungelidelser og har vært i risikogruppen.

– I tillegg bor vi slik som vi bor med 25 mil til nærmeste sykehus, som er Kirkenes sykehus. Det har gjort at mange har vært ekstra forsiktige. Det å bli syk her innebærer en ganske lang biltur hvis ikke været tillater fly. Det er mange forhold her som har medført at de har vært ekstra forsiktige og levd med en større grad av isolasjon, sier Stene.

LHL Sandefjord tok med medlemmene på tur!

Fikk støtte

LHL Vardø fikk midler fra Stiftelsen Dam.

– Vi ble så glade. Her oppe i nord må du reise litt langt for å finne steder hvor de kanskje har både basseng og ulike severdigheter. Vi landet på Alta i Vest - Finnmark. Det er ca 8 timers busstur med stopp. De fleste av medlemmene våre er over 65 år, så vi planlegger hyggelige stopp og med middag underveis.

Det skal være en hyggelig og lystbetont tur med ulike aktiviteter på turen.

Turen går over 3 dager fra torsdag til søndag. Det vil være innslag av samisk kultur og aktiviteter, i tillegg til museums besøk og bassengaktiviteter.

– Vi holder på å lage et detaljert program nå. I tillegg vil vi ha et medlemsmøte for å få snakket litt om ønsker fremover, slik at vi får flest mulig til å komme og være med.

Endelig! sier medlemmene i LHL Åsnes

Aktivt lokallag

LHL Vardø er et lite lokallag på 96 medlemmer. 30 medlemmer har per nå meldt seg på turen. I høst startet de opp igjen med trimgrupper.

– Vi trener to ganger i uken. Da leier vi aktivitetshallen i kommunen. Vi har snakket med noen av de som er med der. De som ikke er på trimmen har jeg snakket med på telefon i forbindelse med turen. De er veldig positive og glade for muligheten for å kunne komme seg ut og treffe andre. De syns det er fantastisk at de skal få bli med på tur.

Vi ser at det har vært en økende interesse for trimaktiviteter og LHL etter at vi annonserte turen.

Vi startet med treninga med ti stykker, og nå er vi oppe i 18. Det er så bra at vi får til noe positivt og har noe hyggelig å se frem til. Det får opp interessen for LHL sine aktiviteter. Vi var i utgangspunktet et aktivt lokallag før pandemien, men så mange som vi er nå har vi aldri vært, sier Stene.

Turen går av stabelen om 3 uker.

– Det var vanskelig å finne ledig hotell. Alt var fullt. Alle vil jo møtes igjen. Derfor måtte vi hive oss rundt å ta datoen som var ledig. Det er og store utfordringer her med å dra vinterstid. Det kan fort bli uvær og stengte veier her litt nærmere jul, og vinteren er værhard, så det var viktig å få gjennomført turen nå så tidlig som mulig.

Inspirasjon til andre

– Jeg ble så glad da jeg så den saken på «Norge rundt med LHL». Det var inspirerende. Jeg synes LHLs medlemmer absolutt fortjente en slik tur. Jeg er så glad for at det finnes sånne muligheter. Det gir inspirasjon til andre. Det er så viktig å få lokallagene i gang etter pandemien. Folk har et savn etter å komme seg ut, være aktive og gjøre noe hyggelig sammen, avslutter Stene. 

Fersk undersøkelse viser at medlemmene har levd i isolasjon