Hopp direkte til innhold
Norge rundt med LHL
LHL Finnsnes og omegn på tur

Opplevelsene sto i kø da LHL Finnsnes tok med de eldre på langtur!

I samarbeid med Stiftelsen Dam, kunne LHL Finnsnes og omegn endelig ta med sine medlemmer på en fem dagers inspirasjonstur nedover Helgelandskysten. Den ble full av historie, fellesskap og natur.

Det var en glad gjeng på 38 deltagere, fra 67 til 93 år, som ble med på bussturen nedover Helgelandskysten. Det ble fem innholdsrike og minneverdige dager, med stopp blant annet i Fauske, Mosjøen, Namsskogan og Brønnøysund.

– Det var mye som skjedde og mye å se. Vi la opp til en informasjonsflyt etter hvert som vi passerte kjente steder, så de eldre fikk mye god historiefortelling fra folk med egen erfaring underveis, forteller Terje Konradsen i prosjektkomitéen.

Turen har vært planlagt i lang tid, og da LHL Finnsnes og omegn fikk støtte fra Stiftelsen Dam på 172 000 kroner, kunne den endelig realiseres.

– Da vi planla dette, ville vi gi de eldre en spesiell opplevelse. Og jeg tror faktisk denne turen er en av de sterkeste opplevelsene disse menneskene har hatt, sier Konradsen.

Selv synes han opplegget innfridde forventningene, og vel så det.

– Det ble rett og slett en meget vellykket tur. Jeg er svært tilfreds, og har bare fått positive tilbakemeldinger i etterkant, så det tror jeg de andre er også, sier Konradsen.

LHL Finnsnes2.jpg

Fornøyde deltakere

Åshild Renland var en av deltagerne og i likhet med de andre veldig fornøyd med turen.

- Turen var alle tiders. Trivelige LHL’ere. Mye humor og latter. Fikk se og oppleve mye.

Omvisningen i Brønnøysund var over all forventning! Og det å få komme på LHL huset deres å få høre om deres aktiviteter var veldig bra. Fikk jo en alle tiders mottakelse. Trivelige folk!

Men det som gjorde mest inntrykk på meg, var besøket på Vensmoen, det gamle tuberkulose-sanatoriumet i Saltdal. Sigurd Olsens beskrivelse av hans sykdoms opphold der på 50-tallet var sterkt. Syntes mange sine skjebner satt i veggene. Alt i alt, en meget vellykket tur!

Et spesielt sterkt besøk

Andre dag av turen var det Vensmoen Sanatorium i Saltdal som stod på programmet. Der fikk de høre om hvordan tuberkulose ble behandlet på 1950-tallet. Det gjorde sterke inntrykk.

– Vi har hatt mange folk fra Midt-Troms som har vært nede der og blitt behandlet, blant annet en av våre egne medlemmer. Vensmoen var faktisk det første sykehuset i Nord-Norge som ble godkjent av regjeringen til dette bruket, forteller Konradsen.

Sanatoriet behandlet omtrent 20000 pasienter i sin tid, hvorav flere var barn.

– Vi fornemmet virkelig hvilke skjebner det var å bli syk på den tida. Det ble også veldig nært og fint når en av våre medreisende kunne fortelle fra sitt opphold der om dette, sier Paul Dahlø, som også deltok på turen.

Det store høydepunktet

Før hjemreisen var det duket for besøk hos LHL Brønnøy, hvor medlemmene i LHL Finnsnes og omegn fikk en rundtur i kommunen med informasjon om hvordan de driver sin lokalforening.

– Målet vårt var å besøke lokallaget i Brønnøy. Der fikk vi innblikk i hvilke aktiviteter de holder på med, som ga god inspirasjon til å få til lignende ting her i Senja kommune, forteller Konradsen.

Ifølge Konradsen ble Brønnøyværingene til gjengjeld imponert av det gode humøret og det store engasjementet som møtte dem.

– De sa at vi måtte komme snart igjen, sier han fornøyd.

Det kan det hende de blir nødt til, for besøket hos lokallaget i Brønnøy er det de reisende trekker frem som det store høydepunktet fra turen.

– Det var veldig trivelig å møte og bygge vennskap med et aktivt lag litt utenfor vår egen nære krets, sier Dahlø, som oppsummerer turen med tre ord: humor, latter og fellesskap.

«Opplevelsene står i kø, og noe som betydde mye på denne turen, var den storslagne naturen gjennom Nordland fylke: tunneler i hopetall, svære skogvidder; både lauvskog og barskog og flotte fjell med snø på toppene; deriblant Torghatten og Norges nasjonalfjell Stetind. I sannhet; et nydelig skue! Når så turen var så dyktig planlagt og gjennomtenkt, så kunne nesten ingenting gå galt. Stemninga var stor i bussen, og turleder hadde sørga for historie-/ vitse-fortellere, nødvendig info og tilpassa pauser. Alt dette gjorde at turen ble særdeles vellykket, og vi deltakerne var storfornøyde. Med en slik flott opplevelse gjennom et naturskjønt og langstrakt fylke, rinner Anders Hovdens sang meg i hu: Fagert er landet du oss gav...... Atter en gang: Hjertelig takk til Finnsnes og omegn LHL for en flott tur.» skriver Sonja Lajord

LHL Finnsnes og omegn: Et aktivt lokallag med lange tradisjoner