Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Hjertestarter montert i Korsvoll flerbrukshall
Foto: John Olav Nicholson, LHL

80 nye hjertestartere redder liv i Oslo!

I samarbeid med OneMed AS og LHL har Bymiljøetaten i løpet av januar 2024 utplassert 80 hjertestartere i idrettsanlegg over hele Oslo.

  • I 2022 fikk 4 881 personer uventet hjertestans utenfor sykehus i Norge.
  • 83 prosent fikk hjerte-lungeredning (HLR) av tilstedeværende, mens kun 16 prosent fikk koblet på hjertestarter.

Forskning viser at god HLR og tidlig strømstøt er det som redder liv. Strømstøt bør gis innen 2–4 minutter fra hjertestans for å øke sannsynligheten for vellykket gjenopplivning. Gjennomsnittlig utrykningstid for ambulansetjenesten er 9 minutter. Derfor er utplassering av hjertestartere der folk samles helt avgjørende for å redde liv.

Vi er glade for å få dette på plass, og at vi nå har hjertestartere i alle anleggene som vi forvalter. Det gir oss en ekstra trygghet når vi har anlegg med mye aktivitet og der mange mennesker er samlet, sier etatsdirektør i Bymiljøetaten, Gerd Robsahm Kjørven.

– Vi vet viktigheten av rask respons ved hjertestans, og det å få gitt et livreddende raskt strømstøt. Derfor er vi utrolig stolte av Bymiljøetaten i Oslo Kommune som har tatt dette samfunnsansvaret for innbyggerne sine. Vi vet de igjennom sin tilgjengeliggjøring av flere hjertestartere vil redde liv, sier leder i LHL Førstehjelp, John Olav Nicholson.

Livreddende samarbeid

OneMed har de siste åtte årene hatt avtale med Oslo kommune på levering av alt medisinsk materiell til deres enheter; sykehjem, legevakter, helsehus, skoler og barnehager samt idrettsanlegg.

– Denne leveransen kom som en del av den avtalen. Det er normalt Helseetaten og Sykehjemsetaten som er våre kunder i Oslo kommune. Men denne gang benyttet Bymiljøetaten, som blant annet har ansvaret for kommunens idrettsanlegg, seg av avtalen og kontaktet oss. Vi ble ganske raskt enige om hvilke produkter som passet for anleggene de skulle utstyre med hjertestartere og hvilke tjenester de trengte så som montering av disse. Vi har opplevd Bymiljøetaten som en meget profesjonell organisasjon som visste hva de ville ha, men var også lydhøre for våre innspill – da var det enkelt å bli enige om avtalen og fremdriften, sier Jan Knoph, administrerende direktør i OneMed.

Hjertestarter montert i Oslo skatehall

Et stort og viktig prosjekt

– For OneMed har dette vært et forholdsvis stort prosjekt som har pågått fra Bymiljøetaten kontaktet oss i oktober sist år til vi leverte i desember. I utgangspunktet var det snakk om bare hjertestartere, men man ble hurtig enige om at de også måtte ha skap til hjertestarterne. Viktigheten av dette prosjektet er stort. Oslo kommune har en strategi om å sikre sine idrettsanlegg med hjertestartere.

Når vi tenker på hvor mange som ferdes daglig og driver idrett på alle disse arenaene; både barn, unge og gamle, så er det spesielt viktig at hjertestartere er i umiddelbar nærhet dersom en ulykke skulle oppstå.

– Så vi er med og sikrer liv og helse på kommunens ulike idrettsanlegg. Det er for oss meget viktig, da vi også er en del av lokalmiljøet i Oslo, sier Knoph.

Godt samarbeid med LHL

– LHL har vært vår leverandør av hjertestartere i mange år, og vi har alltid vært meget fornøyd med både produktene de har og servicen de yter. Vi kjenner mange i LHL-organisasjonen og vet at de er meget dedikerte og profesjonelle. De er enkle å samarbeide med og vi har bygget opp gode forhold mellom oss.

Langsiktige relasjoner i leverandørforhold er for oss meget viktig. Det er alltid menneskene det kommer an på og som skaper en organisasjon.

OneMed sin strategi er å ha langsiktige leverandøravtaler, noe vi har med LHL. Jeg er sikker på at det gode forholdet vi har vil bestå lenge.

– LHL Førstehjelp har som en del av markedsavdelingen i pasientorganisasjonen LHL flere oppgaver. Vi skal skape overskudd til LHLs arbeid gjennom varesalg i nettbutikken, men vi har også et klart oppdrag til å bidra med det vi kan i samfunnet i tråd med LHLs visjon om «Et bedre liv». Herunder passer det godt sammen med våre livreddende produkter, kurs og opplæring og egne LHL importagenturer på
hjertestartere, sier Nicholson.

Da vi ble invitert til å delta i denne leveransen til Oslo Kommune ble vi selvfølgelig glade for tilliten fra OneMed, og samtidig takknemlige for at OneMed gjennom dette store prosjektet også støtter opp om LHLs arbeide og misjon for norske pasienter og deres pårørende.

Lydhøre for produktkunnskap

– For LHL Førstehjelp er det å få jobbe i ett tett og godt partnerskap med et miljøfokusert markedsledende stort selskap som OneMed AS, en læringsreise som gir masse inspirasjon. Vi har ett meget godt og forutsigbart partnerskap med åpen kommunikasjon på alle nivåer. Jeg tror dette er nøkkelen til å kunne levere gode produkter og løsninger i felleskap, der sluttkunden er i fokus. Vi opplever at OneMed lytter til våre faglige råd i LHL og ikke minst er lydhøre for vår produktkunnskap innen hjertestartersegmentet.

Vi anbefalte for Oslo Kommune en Cardiolife hjertestarter fra produsenten Nihon Kohden i Japan, ett produkt med en «barneknapp» på hjertestarteren. Jeg må få understreke at hjertestans på barn er veldig sjelden, men da det er mange mennesker i alle alderstrinn i fysisk aktivitet på arenaene er det allikevel vektlagt en god beredskap for barn også. Maskinen er i tillegg meget robust og enkel å bruke.

Vi i LHL anbefaler alltid kurs og opplæring med instruktører, men husk at med mobilen din har du alltid en sykepleier med deg i lomma når du ringer 1-1-3

John Olav Nicholson, Leder LHL Førstehjelp
John Olav Nicholson, Leder LHL Førstehjelp

– Når du ringer 113 får du god hjelp og veiledning i bruk av hjertestarteren fra noen av Norges beste fagfolk. De er der sammen med deg frem til ambulansen kommer frem. Fast oppbevaringssted for hjertestarterne er også viktig for å spare tid ved en hendelse, og her var vi klare på å anbefale markedslederen ROTAID hjertestarterskap som ikke har noen skarpe kanter og som tåler både en fotball, skateboard og ett karatespark, avslutter Nicholson.

LHL blir lyttet til

– Det er viktig for OneMed å ha leverandører som yter det lille ekstra for å sikre at sluttkunden blir fornøyd. Det er også viktig for OneMed at vi kan benytte våre leverandører i samspill med våre kunder. Siden vi vet at LHL er en slik leverandør, så har det vært mye direkte kontakt mellom LHL og kommunen og sammen med OneMed. LHL har i dette prosjektet kommet med mange og gode faglige råd og veiledning som har vært viktig for Oslo kommune. LHL er en organisasjon som blir lyttet til, avslutter Knoph.

Hjertestartere

Fast lav pris på hjertestartere

LHL Førstehjelp har et bredt utvalg av godkjente hjertestartere og nødvendig tilbehør. Vi holder også kurs.

Gå til nettbutikken