Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Gudmund Stenseng

- Ungene har fått faren sin tilbake

- Jeg pleide å røyke med begge hender, sier Gudmund Stensen. Han har mangeårig bakgrunn som tillitsvalgt i fagforbundet Industri Energi, som organiserer oljeansatte og ansatte i den kjemiske industrien på land.

Gudmund ble pensjonist i 2007. Han veide etterhvert 132 kilo, og var, med sine egne ord, nærmest klistret fast i stresslessen hjemme i sin egen stue. Det endte i ambulanse og med sykehusinnleggelse. Ved sykesengen stod hans bekymrede barn.

Da bestemte jeg meg for å starte et nytt og bedre liv. Og jeg skjønte at jeg trengte hjelp.

Vi samtaler med Gudmund i styrkerommet på LHL-sykehuset Gardermoen, dagen før hjemreise til Bømlo. Han har vært på fire uker spesialisert rehabilitering for kols.

Han har for lengst stumpet røyken, skiftet livsstil og løfter isteden 190 kilo i benpress, 30 kilo økning i vekter i løpet av rehabiliteringsoppholdet på LHL-sykehuset Gardermoen.

Jeg har blitt veldig inspirert. Jeg reiser hjem på onsdag, men har allerede booket treningstime hjemme på Bømlo på torsdag, sier en sprudlende Gudmund.

Livet endret seg

Han ble etter sykehusinnleggelsen fulgt opp av en lungelege på Stord, som da henviste Gudmund til daværende LHL-klinikken Glittre, som nå er en del av LHL-sykehuset Gardermoen.

– Der var jeg for litt over to år siden. Da skjedde det endringer i livet mitt. Jeg hadde vært flink og gått ned fem kilo før oppholdet på Glittre. Jeg gikk ned ytterligere fem kilo under oppholdet.

Gudmund fikk diagnosen Kols Gold II.

Han fikk så god oppfølging av ei fysioterapeut hjemme på Bømlo, og begynte å trene fire ganger i uken. Lungelegen henviste Gudmund så på nytt hit til det nye og moderne LHL-sykehuset Gardermoen, der han nå har tilbrakt nærmere 4 uker i oktober og november.

Får gåsehud

– Jeg sier til venner og familie at jeg har gått fra reclainer til airlainer, for nå har jeg fått lapp på at jeg kan fly igjen. Jeg har doblet lungekapasiteten min. Jeg får gåsehud bare jeg snakker om det, sier Gudmund.

Ungene mine har fått faren sin tilbake. Fra å våke over sykesengen min, er vi nå ute og går tur. Og vi er ute og spiser sammen. Sist søndag hadde jeg permisjon fra LHL-sykehuset og tilbrake seks timer i Oslo, sammen med barnebarna. Vi var på julemarked og jeg var ute blant folk. Jeg har fått friheten min tilbake, sier Gudmund.

Skiftet livsstil

Gudmund skryter uhemmet av oppholdet og de ansatte på LHL-sykehuset. Og takker for nytt og bedre liv.

De strekker seg langt ut over jobben sin. Det er helt fantastiske folk som jobber her. Nå går jeg turer på nesten fire kilometer. Hver dag. Og jeg har fått med treningsprogram hjem, sier Gudmund.

– Jeg har meldt meg på julebordet til Industri Energi. Det gleder jeg meg til, avrunder Gudmund, før han igjen retter blikket mot benpressapparatet og spenner til med all kraft.

Margrethe Sellæg og Helle Grøttum i kolsskolen

Kolsskolen

Gjennom fire filmer møter du en brukerrepresentant, som deler sine opplevelser rundt det å få kols - og hvordan han lever med kols og takler hverdagen på godt og vondt. Du møter også lungespesialist, sykepleier, fysioterapeut, ernæringsfysiolog, psykolog, ergoterapeut og pasientombud - som alle bidrar med sin kompetanse.

Gå til kolsskolen