Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Covid-19 syk fikk hjelp av LHL

Det har vært ni tøffe måneder. Odd Martin (67) ble smittet av covid-19 allerede i mars. Han fikk aldri noen test eller oppfølging, og først nå har han fått hjelp - ved LHL-sykehuset Gardermoen.

Han forteller sin historie til Glåmdalen (+).

Koronaen slapp aldri taket, og først etter rehabilitering ved LHL-sykehuset Gardermoen i oktober begynte Odd Martin Strand å føle at han fikk grep om livet.

Her ble han trygg, forsto at han ikke var alene om å være utmattet, tungpustet, engstelig og plaget av smerter i kroppen. Nå har han fått ny kunnskap, trygghet og bedre lungekapasitet.
Sloss for antistofftest

Odd Martin lå til sengs i tre uker. Snart ble også kona Beate syk og lå til sengs i to uker. De isolerte seg og fikk tilkjørt mat.

Jeg hadde vondt i hele kroppen og lå stiv som en pinne. Mistet smak- og luktesans og strevde med at jeg ikke fikk puste, forteller Strand.

I fem uker var han syk, og den tidligere hjerteopererte 67-åringen tok kontakt med lege for å få sjekket hjerte og lunger. Ved en tilfeldighet traff han nå sin gamle trener fra opphold på Feiring og hørte for første gang om rehabtilbudet på LHL-sykehuset Gardermoen.

– Inngangsbilletten dit var en test som viste at jeg virkelig hadde hatt korona. Så ble det en ny runde med helsevesenet i Åsnes. De ville ikke ta testen på legesenteret, men jeg "grein meg til det", sier Strand.

Han betalte selv for testen, som viste at han hadde antistoffer i blodet. Likevel var det problematisk å få henvisning til LHL fordi kommunelegen hadde liten tro på antistofftesten. Men Odd Martin ga seg ikke og fikk til slutt kjempet seg til en henvisning.

Overveldet av hjelpen fra LHL

Nå er Odd Martin overveldet av den gode hjelpen han har fått ved LHL-sykehuset.

Å møte alle dem som sliter tungt med seinvirkninger av covid-19 har vært en sterk tankevekker for Odd Martin Strand. Der møtte han pasienter som hadde vært i koma i flere uker og opplevde at mange har hatt det mye tøffere enn ham selv. Nå har han selv fått såpass pustekapasitet at han kan gå turene sine og følge treningsopplegget han har fått i "hjemmelekse".

– Greier du å følge opp dette nå som du er hjemme igjen?

– Ja, jeg har ikke tenkt å skuffe meg selv. Verst var det i sommer da jeg gikk her og tenkte at jeg burde ha trent, men ikke orket. Sånt blir du engstelig av, og jeg trodde jo at det kunne være noe med hjertet.

Fortsatt sitter han mye i stolen hjemme og sover. Er sliten og skulle gjerne orket mer. Som mange andre som har hatt Covid-19 sliter han med fatigue - utmattelse.

– Men jeg har også lært at jeg ikke må bli for god venn med senga. Under oppholdet på LHL fikk vi også god kunnskap gjennom gode foredragsholdere og medpasienter med sterke historier.

– Jeg har fått erfare hvor viktig opptrening er. Etter åtte måneder var jeg helt på felgen, og det var fortsatt lang vei å gå. Nå vil jeg fortelle denne historien for at andre som har hatt det tøft etter Covid-19 skal få vite at det finnes et tilbud og et håp om å trene seg opp igjen, sier Odd Martin Strand.

Les mer om LHLs interessegruppe LHL Covid-19