Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Lærte å puste riktig!

Selv om Trine Skorpen ikke orket tanken på å være fire uker borte fra familien, så er hun i dag kjempeglad for at hun takket ja til rehabilitering etter Covid-19!

– Mange vet ikke hvordan de kommer seg inn på rehabilitering, men jeg har en oppegående fastlege som anbefalte det. Få dager etter at vi søkte fikk jeg brev fra LHL. Jeg gikk med på å gi det en sjanse, dro opp på torsdag og tenkte at jeg skulle hjem igjen i helgen. Men veldig fort visste jeg at her skulle jeg være. Det var et så godt møte. De fire ukene var et utrolig fint og nyttig opphold, sier Trine Skorpen (54).

Sykepleieren fra Alta var blant de første i landet som fikk påvist Covid-19. Nesten ett år etter sykdommen har hun fortsatt problemer med å puste og å snakke normalt. Trine er bosatt i Bærum og jobber som helsesøster på en barneskole i Oslo. Hun har ingen underliggende sykdommer.

Ensom sykdom

– Det å møte andre i samme situasjon var så viktig. Jeg opplevde Covid-19 som en ensom sykdom. Den var helt ny, og jeg satt der med tusen spørsmål. Jeg visste ingenting om det ville gå over, eller hvilke følger sykdommen kunne gi. Jeg kjente ikke meg selv igjen heller.

For meg å møte andre i samme situasjon var det viktigste.

– En ting var å være syk, som var tøft nok. Men tida etterpå har vært vel så tøff, om ikke tøffere. Det jeg sliter med er tida etterpå, sier Trine.

Hun fikk påvist Covid-19 den 17. mars i fjor. På det tidspunktet fantes det ikke mye informasjon om det nye viruset.

– Jeg ble testet fordi jeg er helsepersonell. Jeg husker det sto i avisen samme dag at det da var 330 personer som hadde fått påvist viruset i landet. Så jeg pleier å si at jeg var nummer 331, sier hun.

Først fikk hun tørrhoste og ble hes.

– Etter to dager ble jeg kjempedårlig, og det ble veldig tungt å puste. Det var skremmende.

I de første tre ukene av sykdomsforløpet opplevde Trine flere ganger at hun følte at hun var i ferd med å bli bedre.

– Når jeg tenkte at nå går det over, så ble jeg plutselig dårligere dagen etter.

Etter den tredje perioden med en forverring av tilstanden ble ikke Trine ytterligere dårligere. Men helt frisk ble hun heller ikke.

Hun ønsket seg tilbake i jobb, men ble sykemeldt av fastlegen. Først hele april. Deretter hele mai.

Viktig rehabiliteringsopphold

Fastlegen fortalte da at LHL hadde startet opp et rehabiliteringstilbud for Covid-19 syke på Gardermoen, og foreslo et opphold der for Trine.

– Jeg ga det en sjanse, og det er jeg utrolig glad for. Jeg fikk gode medisinske svar. Jeg var så dårlig i pusten og trengte helt basic trening, ledet av kyndige fysioterapeuter. Det viktigste for meg var å lære å puste hensiktsmessig og tømme lungene helt.

Etter de fire ukene på rehabilitering var jeg i bedre form enn før jeg ble syk.

På rehabiliteringen møtte hun andre i samme situasjon. Hun fikk god informasjon om mulige senskader, fikk undersøkt hjertet og lungene sine grundig via røntgen, og gjorde en rekke andre tester.

– Røntgenbildene av lungene mine var veldig fine. Man kunne se at jeg hadde hatt en infeksjon, men det var ingen hvite flekker eller arrdannelser på lungene, som er kjempeviktig og deilig, sier Trine.

Vil hjelpe andre

Sammen med andre Trine møtte på rehabiliteringen har de nå startet interessegruppen LHL Covid-19.

– Vi ble kontaktet av andre privat som lurte på hva de kunne gjøre for å komme inn på LHL-sykehuset Gardermoen. Jeg var heller ikke lagt inn på sykehus under sykdomsperioden og stod derfor på bar bakke. Det var ikke noe sykehus som fulgte meg opp etter en utskrivelse.

Vi tenkte: Hva med alle de rundt omkring i landet som sliter med alvorlige seneffekter og ikke vet hvor de skal henvende seg? 

Jeg hadde samme seneffekter som de som var lagt inn på sykehus. Vi brant for rehabiliteringen vi fikk, og så at det var lettere for oss på Østlandet. Det bør ikke være forskjell på hvor i landet du bor, sier hun.

Vil spre kunnskap

Formålet med interessegruppa er å spre kunnskap om sykdommen gjennom temamøter, brosjyrer og media, samt bidra med brukermedvirkning og påvirke helsetjenester og politiske myndigheter

Vi skal sette fokus på viktigheten av og behovet for rehabiliteringsplasser for Covid-19 syke, og samtidig opplyse om at det finnes et slikt tilbud.

Hun har og vært i samtale med statssekretæren til Bent Høie, og i møte med helsedirektoratet for å belyse behovet for rehabilitering.

Trine har smått begynt å jobbe igjen. Med små, tålmodige skritt tas hverdagen tilbake igjen.

– Jeg kan bli helt frisk igjen. Det må jeg bare tro på, sier hun.

Interessegruppen LHL Covid-19

Eldre par på strand Foto: Shutterstock

Bli medlem i LHL

Har du en diagnose, er pårørende eller ønsker å støtte / delta i en interessegruppe? Da kan du bli medlem i LHL. Du kan velge interessefelt i skjema for innmelding.

Les om medlemskap