Siri Nordhus trener med Hjertekampen: Resultatene vil komme ganske fort!
Siri Nordhus begynte med Hjertekampen under korona. Som nylig lungetransplantert og et behov for å trene når treningssentre var stengt, ble Hjertekampen gull verdt!
Effekten av hjertekampen er at jeg er i bedre form og kommer meg fortere i gang, særlig med tanke på styrketreningen, sier Siri etter å ha fulgt 8-ukers programmet med Hjertekampen.
Etter å ha vært veldig syk lenge, ble hun lungetransplantert høsten 2019.
Alle kan si ja til organdonasjon, uansett alder, sykdom, helsetilstand eller medisinbruk. Du trenger ikke selv å vurdere om du kan være organdonor, eller ikke.
Til enhver tid står det mellom 400 og 500 mennesker på venteliste for et nytt livreddende organ.
Tall fra Oslo Universitetssykehus
Er jeg for gammel?
Det er ingen øvre eller nedre aldersgrense for å si ja til å donere sine organer. Det er behov for organer til alle aldersgrupper. I Norge har donorer på over 90 år reddet liv. Du kan trygt si ja, uansett alder.
Er jeg frisk nok?
Hvis donasjon blir aktuelt etter din død, vil transplantasjonskoordinator og -team i samråd med legene på donorsykehuset vurdere om organene egner seg for transplantasjon. Dette baseres på prøvetakinger, kliniske undersøkelser, og tilgjengelige helseopplysninger om deg. Du kan trygt si ja, uansett hvilken sykdom du har, eller medisiner du eventuelt bruker.
Viktig at alle sier ja
Organdonasjon er kun mulig ved en halv prosent av alle dødsfall i Norge. Det er en lang rekke faktorer som bestemmer om det er medisinsk og praktisk gjennomførbart. Blant annet må man dø som følge av en hjerneskade ved et av landets donorsykehus. Det gjennomføres i overkant av 100 donasjoner årlig i Norge, noe som gir rundt 400 organer. Det er viktig at så mange som mulig sier ja til organdonasjon.
Etter operasjonen tenkte jeg at jeg skulle «slippe fri» på våren. Men jeg slapp aldri fri - for covid kom og den første tiden før vaksinene kom var det kjempestrengt. De transplanterte ble rådet til å være veldig forsiktige og samtidig skulle jeg trene. Så jeg lette litt rundt, og da fant jeg Hjertekampen.
Siri har alltid trent. Hun er gammel svømmer, men har de siste 20 årene undervist i yoga, mindfullness og stressreduksjon.
Blitt instruktør
Siri underviser eldre på et eldresenter i regi av LHL. Hun har vært på kurs med LHL og blitt instruktør for LHL sitt treningsprogram "Fysisk aktivitet, nivå 2".
Det å få et ferdig program som er tilrettelagt oss med helsemessige utfordringer gjør at det oppleves tryggere.
Jeg kunne imidlertid tenkt meg to styrketreningsprogram. Da har man litt å velge i.
Generelt sett er jeg fornøyd med opplegget og instruksjonene som viser ulike måter man kan gjøre øvelsene på. Da kan man både kan tilpasse og motivere seg selv.
Siris anbefaling til andre er å holde seg aktiv eller å starte med en eller annen form for aktivitet - uansett nivå.
Resultatene vil komme ganske fort. Jeg anbefaler å bruke appen, den er med på mobilen og mobilen er fast følgesvenn for de fleste og dermed alltid tilgjengelig. For meg gjør det at det blir en "no-brainer". Jeg trenger ikke lete eller tenke over det jeg skal, programmet ligger der klart til bruk.
Kom deg ut!
Når man er ute og går tur møter man gjerne andre. Mitt råd er å si hei. Kanskje ikke når man er på bytur, men på turer i skog og mark, si «hei». Ikke alle hilser tilbake, men de fleste gjør det. Og det å få et smil løfter gjerne dagen😊
Vi vet også at frisk luft og tur i natur har betydning både for fysisk og psykisk helse og dermed den generelle livskvaliteten.
Jeg vil sterkt anbefale alle å trene styrke og å komme seg ut. De fleste styrkeøvelser kan man og gjøre ute.
Det var vært en glede å bidra med å vise litt hvordan jeg har trent, selv om jeg ikke fikk fullført hele løpet på grunn av en skulderoperasjon. Det innebærer at jeg må begynne helt fra scratch med opptreningen denne gang av høyre skulder. Opptrening er ofte noe vi kronisk syke opplever å måtte gjøre gang på gang fra forskjellige nivå. Det går nok bra denne gangen også😊
Trening er noe av det beste du kan gjøre for god helse
Tren med LHL: 3 x 30 minutter i uken for et sterkere hjerte. Last ned Hjertekampen og tren hvor som helst, når som helst, sammen med hvem du vil!