Hopp direkte til innhold
Spiser mat
Foto: Dan De Almeida, Unsplash

Gått ned i vekt - hva nå?

For mange er det å gå ned i vekt et stort ønske av ulike grunner, og mange klarer det. Men hvordan skal man forholde seg til mat og trening etter man har gått ned i vekt for å unngå å gå opp kiloene man har jobbet så hardt for?

Kroppen jobber i mot vektnedgangen

Etter man har gått ned i vekt ønsker ofte kroppen å komme tilbake til den vekten man tidligere var. Dette er en naturlig respons, ettersom vi mennesker er ment til å kjenne igjen sult og vektnedgang som fare da tilgangen på mat var dårligere enn den er i dag.

Typisk for denne responsen er økt sultfølelse og økt lyst på mat. Ofte kaloririk mat. Om man har gått mye ned i vekt, kan også kroppen sette ned forbrenningen. Det betyr at man også bruker færre kalorier enn man gjorde før man gikk ned i vekt.

Alle disse mekanismene kan gjøre det ekstra utfordrende å unngå vektoppgang igjen etter vektreduksjon. Det kan høres demotiverende ut, men mange er ikke klar over at det skjer og ender ofte opp med å gå opp all vekta igjen, og kanskje et par kilo til.

Råd for å unngå vektoppgang

Det viktigste å starte med er å kjenne til de mekanismene som skjer etter en vektnedgang. Da kan man forholde seg til det og jobbe ut i fra det.

  • Behold de gode rutinene og matvanene fra da du gikk ned i vekt. 
  • Vær regelmessig fysisk aktiv. Trening og aktivitet øker forbruket og opprettholder gode rutiner.
  • Planlegg uka frem i tid. Vil det dukke opp noen fristelser som du må ta hensyn til?
  • Spis regelmesige måltider og unngå kjedespising mellom måltidene.
  • Ha jevnlig forpliktelse enten via en bekjent, helsepersonell eller en frisklivssentral.
  • Snakk med din lege eller klinisk ernæringsfysiolog ved behov for ekstra oppfølging.
  • Følg med på vekta, men en gang i måneden holder.
  • Drikk lite alkohol og velg sukkerfri drikker. Kaloriholdige drikker vil bidra med kalorier uten å gi metthetsfølelse.

For mange er det vanlig å gå litt opp i vekt igjen, og det trenger nødvendigvis ikke å bety at man har feilet. For det første har kroppen hatt en periode med lavere vekt, som vil være gunstig for helsen uansett hvor lenge det har vart. I tillegg har du kanskje fått deg noen nye vaner som gir helsefordeler videre. 

Velkommen til Hjertekampen, med Ona Eklund, fysioterapeut i LHL

Tren med LHL: 3x30 minutter i uken for et sterkere hjerte

Bli med på Hjertekampen - aktivitet bidrar til god hjertehelse. LHL har laget Hjertekampen, et gratis, enkelt og inspirerende treningsprogram og kostholdsprogram. Det er utviklet av LHLs fysioterapeuter sammen med lege og ernæringsfysiolog.

Tren med LHL - Hjertekampen