Grøt: Sunt og trendy
Grøt et sunt og godt innslag på menyen. Her finner du tre spennende oppskrifter på grøt: ruggrøt, bærgrøt og byggrynsgrøt.
Grøt er virkelig tradisjonsmat, og regnes som Norges eldste varmrett. Den var rimelig og mettende, selv om den trolig ikke ga så mange store gastronomisk opplevelser. Når du tenker på «trendy mat», er grøt kanskje ikke det første som kommer deg i hu.
Men grøten er faktisk i ferd med å få en renessanse. København har en egen grøtrestaurant, Grød, og grøt inntar stadig flere restaurantmenyer i bl.a. Stockholm, London og New York. Det finnes til og med et verdensmesterskap i grøtlaging! Her hjemme har salget av ferdiggrøt økt kraftig de siste årene; i 2012 ble det for eksempel spist 13 millioner porsjoner Fjordland-grøt.
Grøt og ernæring
Fullkorn og fiber fra for eksempel grovbrød og havregryn er knyttet til lavere risiko for hjertesykdom. Det anbefales å spise 75 gram fullkorn hver dag, og grøt er en ypperlig kilde til fullkorn. Havregryn, byggryn, rugmel og havremel er 100 prosent fullkorn. Grøtris regnes derimot ikke som fullkorn.
Bygg og havre inneholder betaglukaner (en type fiber) som bidrar til et normalt kolesterolnivå i blodet. Betaglukanene i havre og bygg bidrar også til lavere blodsukkerstigning etter måltidet.
Grøt en flott, næringsrik start på dagen, og havregrøt kan varieres på utallige måter. Du kan for eksempel toppe den litt myk margarin, eplemos, most banan, bær, tørket frukt, frø, hakkede mandler, cottage cheese, peanøttsmør osv.
Ønsker du glutenfri grøt, kan du bruke glutenfri havregryn, men også bokhvete, hirse eller ris.
Her er noen spennende grøtoppskrifter:
Ruggrøt med rosin og eple
4 porsjoner
(Næringsinnhold pr. porsjon: 279 kcal, 2,6 g fett, 53 g karbohydrat, 6,4 g fiber, 9 g protein, 0,6 g salt.)
- 2 epler
- 1 dl rosiner
- 4 ½ dl rugflak
- ½ ts salt
- 9 dl vann
- 4 dl lettmelk
Skrell eplene, ta ut kjernehusene og skjær dem i små terninger. Bland epleterninger, rosiner, rugflak, salt og vann i en kasserolle. Kok opp og la grøten koke på svak varme i ca. 3 minutter. Rør om av og til.
Server grøten varm, med lettmelk.
Frisk og deilig bærgrøt
4 porsjoner
(Næringsinnhold pr. porsjon: 238 kcal, 2,6 g fett, 40,8 g karbohydrat, 7,5 g sukker, 7,7 g fiber, 8,6 g protein, 0,3 g salt).
- 5 dl bær (friske eller frosne, f.eks. blåbær, tyttebær eller rips)
- 2 ss sukker (evt. søtningsstoff som sukrin el.l.)
- 3 dl vann
- 2 ½ dl sammalt hvetemel eller byggmel
- ¼ ts salt
- 4 dl lettmelk
Kok opp bær, sukker og vann. Visp inn mel og tilsett salt. Kok opp grøten. Kok på svak varme i ca. 10 minutter. Rør om av og til.
Server grøten varm, med lettmelk. Strø gjerne over ekstra bær ved servering.
Byggrynsgrøt
(Oppskrift fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter)
2 porsjoner
(Næringsinnhold pr. porsjon: 315 kcal, 4,9 g fett, 51 g karbohydrater, 6,7 g fiber, 14,5 g protein, 0,3 g salt).
- 1 dl byggryn, utvannet i 2 ½ dl kaldt vann over natten
- ½ l lettmelk
- ¼ ts salt
- 1 dl lettkokte havregryn
La byggrynene ligge i rikelig med kaldt vann natten over. Hell av det overflødige vannet.
Ha melk, byggryn og salt i en kjele og kok opp under omrøring. La grøten småkoke i 15 minutter til byggrynene er møre. Tilsett havregryn og la det småkoke i ytterlige tre minutter. Smak til grøten med salt.
Tilsett gjerne kanel, syltetøy, honning el.l. før servering.