Hopp direkte til innhold

Ernæring, mat og helse

Et riktig kosthold bidrar til god helse og livskvalitet. Men hva og hvor mye bør vi egentlig spise - og hva bør vi unngå?

Et eple om dagen for bedre folkehelse

Én ekstra porsjon frukt om dagen kan forhindre tusenvis av dødsfall fra hjerte- og karsykdommer hvert år, viser ny beregning fra britiske forskere.

Melk og hjerte- og karsykdom

Melk og meieriprodukter, som fløte, ost og smør, bidrar til en vesentlig andel av nordmenns inntak av fett, særlig mettet fett.

Spis riktig når du bruker Marevan

Bruker du Marevan, er det viktig å være bevisst på kostholdet. I en del matvarer, som rosenkål og spinat, finnes det mye vitamin K som kan påvirke...

Medisiner, mat og kosttilskudd

Er du hjerte- eller lungesyk, bør du være klar over at en rekke matvarer, kosttilskudd og medisiner kan påvirke hverandre. Et godt eksempel er...

Hvor mye energi trenger kroppen?

Kroppen din er som et maskineri med helt spesielle behov. Maskineriet opprettholder kapasiteten sin ved å få tilført energi i form av karbohydrater...

LHL anbefaler omega-3

Omega-3 kan virke gunstig på hjertets aktivitet og gi en positiv endring i fettsammensetningen i blodet. Omega-3 hjelper til med å bevare et frisk...

Kalsium og hjerte- og karsykdom

Kalsium utgjør nesten 2 % av kroppsvekten, og er dermed det mineralet kroppen inneholder mest av. Nesten alt av kalsiumet finnes i ben og tenner, m...

Kostfiber - mer enn bra for magen!

Du har sikkert hørt at fiber er bra for å få magen eller fordøyelsen til å fungere. Men fiber har mange andre viktige funksjoner i kroppen også. Et...

Kostråd og hjerteinfarkt – et offentlig anliggende i et halvt århundre

For å diskutere et sunt kosthold og veien videre, er det er viktig å kjenne norsk ernæringshistorie. Professor Dag Thelle setter kostholdsdebatten ...

Hamburger- og pølsebrød er kaloribomber

Mange er mer kake enn brød.

Hjertegod grillmat

Sommer er grillsesong, og det er lov å kose seg. Med små grep kan du ta vare på hjertet samtidig.

Trening hindrer ikke alltid vektøkning i ferien

Ferietiden er en god anledning til å legge inn ekstra fysisk aktivitet. Men fysisk aktivitet er ikke tilstrekkelig for å unngå vektøkning i ferien.

Sammenheng mellom brus og hjerte- og karsykdommer

Det finnes overbevisende dokumentasjon på at et høyt inntak av sukkerholdige drikkevarer øker risikoen for overvekt og hjerte- og karsykdommer.

Fristelser og festdager - hva skal jeg velge?

Nå står festdagene i kø. Er du redd det kan bli for mange fristelser? Selv ved spesielle anledninger er det mulig å gjøre smarte valg.

Hva er et sunt kostholdsmønster?

Måltidene vi spiser skal mette, tilføre energi og ikke minst spre matglede. En dag med innslag av flere matvaregrupper vedlikeholder kroppens...

Forebyggende kostholdsråd

Hva skal til for å holde seg frisk og leve lenge? De fleste forskere og ernæringsfysiologer er i dag enige om noen fellestrekk i kostholdet som vil...

Kostfiber, bra for mer enn magen

Du har sikkert hørt at fiber er bra for å få magen eller fordøyelsen til å fungere. Men fiber har også mange andre viktige funksjoner i kroppen. Vi...

Velg fett med riktig kvalitet

Fettet i kostholdet har stor betydning for kolesterolavleiring i blodårene. En ny rapport fra Nasjonalt råd for ernæring understreker at det også h...

Helsekonsekvenser av å spise hjorteviltkjøtt ofte

Har du høyt blodtrykk, bør du begrense inntak av vilt felt med blyammunisjon til én gang i måneden, melder Mattilsynet.

Bedre kosthold etter hjerteinfarkt kan gi lengre liv

Personer som spiser sunnere etter hjerteinfarkt lever lenger, viser en ny studie av eldre amerikanske menn og kvinner.

D-vitaminer: Så mye trenger du

Anbefalt inntak av vitamin D økte i 2014.

Mye alkohol øker risiko for hjerte- og karsykdom

Et høyt, daglig alkoholinntak øker risikoen for hjerneslag betydelig. Det gir også betydelig økt risiko for høyt blodtrykk, som er en risikofaktor...

Ernæring og hjertesykdom

Synes du det er utfordrende å vite hvilke kostholdsgrep som gir god effekt på kolesterolet i blodet?