Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Elisabeth Ripegutu Vike

Bli inspirert av Elisabeth!

Ønsker du å bli aktiv, men syns det er vanskelig alene? Hjertekampen vil fremover følge brukere som trener med Hjertekampen over en 8-ukers periode, og første deltager er Elisabeth Ripegutu Vike.

Elisabeth Ripegutu Vike (38) fra Skien var en aktiv tobarnsmor da hun ble rammet av hjerneslag som 33-åring og fikk livet snudd opp ned på et øyeblikk. Trening ble en viktig del av rehabiliteringsprosessen, og da treningssenteret stengte under pandemien oppdaget hun Hjertekampen!

Elisabeth er leder i interessegruppen LHL Hjerneslag Ung. Hun er en aktiv foredragsholder og svært opptatt av rehabiliteringsprosessen, mestringsstrategier og hvordan du kan få hjernen på lag for å komme sterkere tilbake etter et hjerneslag!

For Elisabeth har trening vært avgjørende i tiden etter slaget.

– Under pandemien begynte jeg å lete etter trening jeg kunne gjøre hjemme. Det ble tyngre å komme i gang når jeg ikke kunne dra på treningssenteret for å trene. Så jeg måtte finne noen programmer å følge som kunne gi inspirasjon til å trene hjemme. Jeg så kampanjen om Hjertekampen som rullet og gikk på LHL.no, sier hun.

Elisabeths treningslogg

Tre uker med hjertekampen har gått og vi er snart i desember! November er en relativt tung måned med lite dagslys og regn, så det å starte på nye prosjekter midt i den mørkeste perioden på året er en utfordring i seg selv. Å finne rett timing for å starte med et treningsopplegg er det lett falle i utsettelses-fellen. Dårlige unnskyldninger som "jeg starter på mandag" og så når mandagen kommer så utsetter man det enda litt til fordi det føles tungt å komme i gang. I de tilfellene har jeg erfart at rutiner/avtaler med seg selv er det aller beste hjelpemiddelet og så kan intensiteten komme etter hvert.

Jeg har valgt å se på god helse som et langtidsprosjekt og det betyr også perioder hvor det ikke blir optimale forhold, men at jeg likevel på sikt følger en god kurve. Utfordringen min er ikke motivasjonen til å trene, men å finne alternativer når jeg ikke kan følge rutinen.

Du kan klare det! Husk at det viktigste er å gjennomføre, det gjør ingenting om ikke hver trening og aktivitet føles eller blir hundre prosent. Tilpass etter dagsformen din - )

Ona Eklund, fysioterapeut
Ona Eklund, fysioterapeut

Uke 1

Første uken startet bra med alle økter gjennomført. Jeg fikk planlagt treningsøktene og fordelt dem ut over uka så de passet med det øvrige programmet mitt.

Den første joggeturen "Hjellevannet rundt" i Skien på første dag var en god start og motivasjonen var på topp! På hjemmebane hadde barn med forkjølelser og da passet det godt med styrketrening hjemme!

Jeg var litt overrasket over at jeg faktisk fikk trent så mange muskelgrupper og ble bra sliten selv om det kun var kroppsvekt som styrte belastningen. Jeg fant ut at jeg definitivt må ta flere armhevinger fremover for å kunne klare alle repetisjonene på strake armer! Det kan kan jo være et godt mål for å se om styrken øker de neste ukene! Treningsøkt to og tre var nå i boks og det gav god mestringsfølelse for å ha gjennomført selv med noen hindringer på veien.

Uke 2

I andre uken måtte immunforsvaret mitt på jobb mot viruset barna mine hadde hatt, så kroppen trengte mer hvile og det ble noen gåturer i godt tempo stedet for løping denne uken. I tillegg måtte vi dessverre ta farvel med en av familiens eldste og da sier det seg selv at det ble en annerledes uke.

Jeg nevnte i en av instagramstoryene at vinteren var kommet til Skien og treningsuke 3 ble derfor innviet med intervaller innendørs på mølla 4x3 minutter.

Endelig var kroppen litt tilbake i form og det var godt å få pulsen opp og la tankene vandre!

Uke 3

Nå som desember står for tur betyr det også ekstra aktiviteter, juleavslutninger, julekonsert og andre juleforberedelser som vil kreve mer planlegging for å prioritere trening, men jeg har en plan: å booke inn trening først i kalenderen og så planlegge rundt det.

Treningen er min egentid og tror faktisk familien er enig i at jeg er mer i balanse når jeg ivaretar meg selv først.

Nå håper jeg på en balansert desembermåned uten sykdom, med noen fine intervaller på mølla og litt julemusikk på øret!

Trening på stuegulvet

Elisabeth begynte å trene lett styrketrening på gulvet hjemme.

– I starten brukte jeg videoene jeg fant på nettsiden og etterhvert lastet jeg ned Hjertekampen-appen. Jeg har hatt gode rutiner på trening tre ganger i uken før. Jeg ville finne inspirasjon til effektiv hjemmetrening uten så mye ekstra utstyr.

Før hjerneslaget jobbet Elisabeth og var i god form.

Etter hjerneslaget ble treningen enda viktigere for meg og har vært en veldig viktig del av rehabiliteringsprosessen min. I dag holder jeg på mine faste treningsrutiner, i hvert fall tre ganger i uken, fordi det gir meg styrke til hverdagen. Jeg har fortsatt varige mén, deriblant fatigue, etter hjerneslaget og jeg føler at treningen gir meg de kreftene jeg trenger til å klare hverdagen. Så treningen er viktig prioritert tid i uken min. Jeg har erfart at en fysisk sterk kropp tåler mer. Den tåler mer hverdagsbelastning, rett og slett.

Elisabeth Ripegutu Vike
Elisabeth Ripegutu Vike

Viktig variasjon

Elisabeth trener på nivået som heter «God flyt».

God flyt passer for de som er aktive og som ønsker en mer strukturert trening, eller en ekstra utfordring for å komme i bedre fysisk form. Følg treningsprogrammet i 8 uker med tre treningsøkter i uken. 

Ona Eklund, fysioterapeut i LHL
Ona Eklund, fysioterapeut i LHL

– For meg å være med på Hjertekampen betyr, i tillegg til å etablere gode rutiner, om å få en boost til å fortsette i det samme sporet. Jeg tror at det med variasjon er en nøkkel til å fortsette med trening. En ting er gode rutiner, men rutiner kan fort bli litt kjedelig. Så det å ha litt variasjon i programmet er viktig. Og så skal det passe inn i hverdagen. Det skal være rom for livet. I en rehabiliteringssituasjon er rehabiliteringen topp prioritet for å komme tilbake til et nivå. Men etterpå så er det jo sånn at livet skjer og det skal være rom for det og. Min prioritet har vært å trene mest mulig funksjonelt og effektivt. Jeg vet jo ikke om barna er syke en dag og jeg ikke får trent, eller om hjernen trenger en hviledag, så da prøver jeg å trene hele kroppen når jeg først er igang, sier hun.

Hvorfor jeg trener med Hjertekampen?

For helsen for å ha krefter til livet, er jo en ting, men og gleden ved å ha en kropp som fungerer fysisk. Det er noe jeg ikke tar for gitt. Særlig med tanke på det jeg har vært igjennom så er det en glede å kjenne at kroppen kan. Og det å kunne pushe seg litt. I dag kan jeg gå topptur. Det er en stor glede i livet, sier hun.

Elisabeth synes at det beste med Hjertekampen er at det er et ferdiglagt program.

– Jeg kan bare følge programmet og vite at her er det noen som har tenkt på forhånd og jeg kan bare utføre. Det er veldig tidsbesparende å bare følge et program. Du blir sikret en kontinuitet i treningen. Og det er fysioterapeuter og andre med treningskompetanse som står bak det. Og så syns jeg de ambassadørene som snakker også om mental trening, er inspirerende for å få en dytt bak til å komme seg ut. Det er et veldig godt hjelpemiddel. Stort sett trener jeg på treningssenteret, og hvis barna er syke blir det ofte en joggetur i nærmiljøet og en styrkeøkt på stuegulvet, avslutter hun.

Elisabeth er aktiv på Instagram hvor hun inspirerer slagrammede over hele verden til å bevege kroppen og styrke hjernen!

Fremdrift

Nivå 3 God flyt!

Treningsprogram tilpasset deg som er mosjonist og trener to eller flere ganger i uken. God flyt gir deg mulighet til å utfordre deg selv litt mer og gi deg økt fysisk fremgang.

Les mer

Last ned Hjertekampen-appen

Hjertekampen er gratis, motiverende og enkel å bruke – enten du begynner å trene for første gang på lenge, eller om du ønsker å trene mer systematisk for å få raskere fremgang.

Vi hjelper deg i gang - og til å fullføre! Få tips, treningsprogram og veiledning:

Last ned Hjertekampen fra App Store  Tilgjengelig på Google Play