Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Kvinne i sofa
Foto: Shutterstock

Tips for et bedre inneklima

I iveren etter varme og kos glemmer vi fort at vintertiden kan være en utfordring for å skape et sunt innemiljø. Et godt inneklima med minst mulig innendørs svevestøv er viktig for å forebygge og minimere både allergi- og astmasymptomer.

Vi er nå inne i en av de kaldeste månedene der vi skalker alle luker og finner frem tøfler og ullsokker. Ventiler, vinduer og dører holdes lukket for nå vil vi ha det varmt og koselig inne.

Her er noen tips som kan være nyttig for å skape et sunnere innemiljø:

Innendørs temperatur

 1. Temperaturen i hjemmet bør holdes stabilt på rundt 20 grader i alle rom bortsett fra soverom. Her bør temperaturen ligge noen grader lavere. Dette er viktig for å unngå for høy luftfuktighet og dermed unngå at husstøvmidd, sopp/ mugg skal trives.
 2. Sjekk om termostater er innstilt riktig. 
 3. Varmekilder bør være plassert under vinduene for å motvirke kulderas, luft som avkjøles av kalde vindusflater og gir trekk langs gulvet.

Rengjøring

 1. Tenk rengjøring når du innreder boligen. Det bør være enkelt å komme til i kroker, under sofa og senger med både støvsuger og mopp.
 2. Rengjør jevnlig, grundig og uten kjemiske produkter eller for mye vann. Bruk microfiberklut slik at minst mulig støv virvles opp. 
 3. Støvsuger med HEPA-filter, sentralstøvsuger eller støvsuger med optiske støvsensor har vist seg spesielt effektive.
 4. Dyner, puter og madrasser må også luftes og rengjøres regelmessig. Vask dyner og puter en til to ganger i året og madrasser støvsuges 3-4 ganger. Bruk en madrassbeskytter som kan vaskes.

Ventilasjon

Mye av det vi har i boligen avgir gasser og partikler som fester seg til støvet. Derfor er det viktig å lufte ut jevnlig, også på vinteren. Fem til ti minutter flere ganger om dagen. Sørg for å ha to åpninger – det gir god gjennomlufting og utskifting av luften. Lufteluker bør stå åpne også om vinteren for at luften skal skiftes ut.

Luftfuktighet

 1. Dusj / bad med lukket dør. Ha på vifte eller åpent vindu og la døren til badet være lukket en tid etter dusj / bad. Fjern fukt og dugg med f. eks. en nal. Hvis døren er åpen vil dampen gjøre at luftfuktigheten øker i boligen.
 2. I varme rom bør luftfuktigheten holdes under 40 % nå i fyringssesongen. I kjøligere rom bør den holdes under 60% for å unngå oppvekst av muggsopp, blant annet på kalde yttervegger. Muggsopp kan gi helseproblemer, se https://helsenorge.no/helse-og-miljo/fukt-fuktskader-og-muggsopp.
 3. Ikke tørk klær i rom uten ventilasjon, men sett tørkestativet ut eller bruk tørketrommel med vannoppsamler. For høy luftfuktighet i boligen gjør at sopp / mugg og husstøvmidd trives.
 4. Slå på kjøkkenviften noen minutter før du starter matlagingen. Da er det god avsug slik at stekos og fukt ikke spres ut i rommet.

Innemiljø

 1. Begrens bruken av levende lys og unngå bruk av røkelse og duftlys. Stearinlys avgir partikler som kan virke irriterende på luftveiene. Slukk lysene ved å knipe av veken og velg lys av god kvalitet som er miljømerket. Et alternativ er å bruke batterilys.
 2. Luft ut når lysene er slukket for å bli kvitt forurensing og sotpartikler. 
 3. Unngå å røyke innendørs. Røyk setter seg ikke bare i lungene, men i alt av tekstiler møbler og innbo. De kjemiske stoffene i røyk blir hengende i luften lenge.
 4. Sjekk at det er god trekk i peis og vedovn og ikke bruk gassovn uten avtrekk.
 5. Bruk allergivennlige og ikke giftige blomster og planter.