Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Støvsuger
Foto: Shutterstock

Velg riktig støvsuger!

Det er viktig å velge riktig støvsuger, som ikke bidrar til å spre finstøvet i boligen din.

Sentralstøvsuger

En sentralstøvsuger kan være et godt valg. Sentralstøvsugeren trekker luften inn via munnstykket, gjennom slangen via rør i veggen og ned til en oppsamler. Avtrekksluften sendes ut via et rør gjennom ytterveggen. Alt finstøvet som passerer filteret vil føres ut av huset. Husk å kontrollere og skifte oppsamlingsposen regelmessig. Siden sentralstøvsugeren trekker luft ut av rommet kan det i noen sammenhenger være lurt å tilføre litt luft via lufteluker eller et vindu.

Tradisjonell (portabel) støvsuger

En støvsuger som du trekker etter deg suger luften gjennom munnstykket og slangen, og inn i oppsamlingsposen. Luften som trekkes gjennom støvsugeren slippes ut i bakkant, ofte på toppen av støvsugeren. Før utblåsningen i bakkant sitter det et filter som skal fange opp finstøv som ikke tas opp av posefilteret. Det er viktig at dette filteret er av god kvalitet (hepafilter).

Hepafilteret, som er et annet filter enn filterduken inne i posekammeret, og må skiftes når det er fullt av støv og smuss.

Robotstøvsuger

En robotstøvsuger av god kvalitet og med hepafilter på returluften kan være et godt alternativ. Robotstøvsugere kommer i ulike utforminger og er relativt små og lette. En slik støvsuger er som regel forhåndsprogrammert til automatisk å støvsuge hele gulvoverflater i ulike materialer, inklusive tepper som ikke har for lang luv. Siden robotstøvsugeren kan gjøre jobben når du ikke er hjemme passer den godt for deg som har bevegelsesvansker, er overfølsom eller har astma og allergi. Når du ikke er hjemme under selve støvsugingen blir du mindre eksponert for støvpartikler enn ved tradisjonell støvsuging.