Fristelser og festdager - hva skal jeg velge?
Når festdagene er mange kan det bli mange fristelser. Selv ved spesielle anledninger er det mulig å gjøre smarte valg.
Nasjonaldag, konfirmasjoner, jul og påske... Det er klart vi skal kose oss i spesielle anledninger. Men fristelsene kan fort bli mange. Da handler det om å ta noen bevisste valg.
Oppretthold måltidene på fridager
Selv om fridager gjør at måltidsrytmen er annerledes med senere frokost og middag, så forsøk å spise regelmessig likevel. Det er dumt å droppe lunsjen og gå mange timer uten mat.
Planlegg slik at du har med deg et lite mellommåltid, litt frukt eller tar et knekkebrød eller to. Da er du ikke så sulten til neste måltid og du er ikke så fristet til å kjøpe noe på bensinstasjonen på vei hjem eller snoke rundt i skapene i påvente av neste måltid.
Du har lyst på is
Hvis du vil spare litt sukker eller kalorier, kan du ta en litt mindre is enn du pleier? Eller du kan velge yoghurtis som har mindre fett enn fløteisen. Det er dobbelt så mye kalorier i softis som i yoghurt softis. Sorbet eller saftis har enda mindre kalorier, men kan inneholde en del sukker. De siste årene har det også kommet sukkerfri saftis på markedet. Disse er et godt kalorifritt alternativ om det blir mye is i perioder.
Du er bedt på middag
Klart du skal gå og klart at du skal spise det som serveres. Hvis du vil gjøre middagen sunnere, tar du litt mer grønnsaker og salat på tallerkenen. Er det rent kjøtt, kylling eller fisk er dette helt greie matvarer med lite fett og mye proteiner som gir god metthetsfølelse.
Forsyn deg heller litt mindre av pølsene, potetsalaten, fløtesausen og annet tilbehør du vet det er mye kalorier i. Et annet tips er å spise langsomt. Da kjenner du bedre at du blir mett, samtidig som du har mat på tallerkenen og dermed ikke trenger påfyll.
Hvis du har spist deg mett på middagen, trenger du ikke ta så mye dessert. Og er det en dessert med bær eller frukt kan du ta mer av det og litt mindre av kremen eller vaniljesausen.
For kakemomser
Det er som regel kaker i festlige anledninger. Også her gjelder jo det samme som allerede nevnt – hvis du er mett klarer du deg med en mindre bit, og færre stykker. Det er mindre fett og kalorier i gjærbakst enn i kremkaker. Kaker med nøttebunn har mer av det sunne, umettede fettet. Lager du kakene selv, kan du prøve med vaniljekesam på nøttebunn, og med mye friske bær på. Det blir en kake med mindre fett, mer umettet, hjertevennlig fett og mer antioksidanter.
Se noen gode forslag til sunnere desserter:
Kake og dessert (allergivennlige)
Desserter
Fruktsalat
Fruktsalat er en sunn dessert som er lett å lage for hele familien.
Drikke
Det kan være mye sukker og kalorier i drikke. Drikk deg utørst på vann! Ha med deg en vannflaske hvis du er i byen, så slipper du å kjøpe brus.
Hvis du er glad i øl, men vil spare litt kalorier fra dette, forsøk LITE øl. Det har ca 30 prosent mindre kalorier og ca 70 prosent mindre karbohydrater, mens alkoholmengden er lik. Ved å bytte ut en halvliter øl med et glass vin kan man også halvere kaloriinntaket. Alkohol i seg selv inneholder mye kalorier, slik at det å velge drikke med lavere alkoholprosent kan også være lurt for å unngå at det blir mye kalorier.
Planlegging
Hvis du er bevisst kosthold og sunn livsstil er det lurt å tenke igjennom de dagene som ikke er helt ordinære. Hva skal jeg i løpet av dagen? Blir det en fysisk aktiv dag eller kan jeg rekke en tur f.eks på morgenen? Trenger jeg å ha med meg et mellommåltid i veska på 17. mai eller kan jeg spise litt mindre frokost i dag siden jeg er bedt på lunsj?
Matoppskrifter
Trenger du tips til en sunnere middag, inspirasjon til noe eksotisk eller noe som kan lages raskt? LHLs kostholdseksperter har samlet gode, velsmakende og sunne frokoster, middager, desserter og mye mer - som garantert blir en suksess i heimen! Du finner også flere allergivennlige oppskrifter her.
Om du selv skal ha gjester, kan du planlegge en meny som er god og smakfull, men uten for mange kaloribomber. Det går an å bytte ut fløtesausen med en skysaus eller lage en dressing med matyoghurt. Bruk gjerne magrere meieriprodukter i matlaging, som lett creme fraiche, ekstra lett rømme eller lett matfløte. Ha mye grønnsaker, frisk salat, bær og frukt som tilbehør. Velg rent kjøtt, kylling, skalldyr eller kanskje grille fisk istedenfor pølser?
Hvis du skal på restaurant eller cafe kan du bevisst velge smart fra menyen. Ta vanlige poteter fremfor pommes frites eller salat fremfor en kraftig pastarett. Det er også mulig å bestille en eller to forretter i stedet for en hovedrett for mindre porsjonsstørrelser.
Få nyhetsbrev fra LHL
Få tips og råd om fysisk aktivitet og helse, kosthold og ernæring, allergi, luft, inneklima, utemiljø, forebygging, pasientrettigheter, behandling, rehabilitering og mye mer som kan hjelpe deg med å få en god helse og et bedre liv.