Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Doktorgrad om kosthold, kolesterol og hjertehelse

Kolesterolverdiene blant unge og middelaldrende nordmenn har bedret seg de siste tiårene, sier Erik Arnesen, ph.d. i ernæringsvitenskap. Han peker på at kosthold og fettinntak er viktig for kolesterol og risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Arnesen forsvarte nylig sin doktoravhandling ved Medisinsk fakultet, Universitetet i Oslo: Diet, serum lipids, and cardiovascular disease: From fatty acids to foods.

Avhandlingen bygger på fire av Arnesens vitenskapelige undersøkelser om sammenhengen mellom blodkolesterol, kosthold og hjerte- og karsykdom. To av dem var finansiert av LHLs Hjertefond. Professor dr. med. Kjetil Retterstøl var hovedveileder.

Avhandlingen til Erik Arnesen

Kolesterolnivået

Kolesterol er et fettstoff som fraktes rundt i blodet av lipoproteiner. For høye nivåer over tid kan føre til opphopning i arteriene og blokkeringer, særlig i hjertet. Kolesterolnivået spiller en sentral rolle i hjerte- og karsykdom, og kosthold påvirker dette.

I en studie av kolesterolverdier hos én million nordmenn mellom 18–49 år fant Arnesen en tydelig reduksjon fra 2001 til 2019. Likevel hadde mer én av tre forhøyede verdier i 2019. Dette viser behovet for forebygging blant unge voksne, som sjelden får vurdert risikoen for hjerte- og karsykdom.

Avhandlingen indikerer at endret fettinntak har hatt en positiv effekt på kolesterolverdiene og risikoen for hjerte- og karsykdom. I tillegg kan et kosthold med mer nøtter og belgvekster redusere risikoen ytterligere.

Mettet fett-risiko

I en undersøkelse av 78 000 nordmenn, fulgt til 2018, fant Arnesen og kollegaer at mer mettet fett i kostholdet var knyttet til økt dødelighet av hjerte- og karsykdom og død generelt. Høyere inntak av karbohydrater og enumettet fett på bekostning av mettet fett var derimot forbundet med lavere risiko.

Nøtter er rike på umettet fett, mens belgvekster som bønner og linser inneholder mye kostfiber. Det kan være gunstig for kolesterolet. Arnesens undersøkelser viste at høyt inntak av nøtter både senker kolesterolet og er klart knyttet til lavere risiko for hjerte- og karsykdom. Belgvekster hadde en positiv effekt på kolesterol, men sammenhengen med hjerterisiko må undersøkes mer.

Alt i alt viser avhandlingen at kolesterolverdiene hos unge og middelaldrende nordmenn har bedret seg de siste tiårene. Den fremhever viktigheten av kosthold og fettinntak for kolesterol og hjertehelse.

Erik Arnesen var tidligere ansatt i LHL.

https://sunnskepsis.wordpress.com/2025/02/20/min-doktoravhandling-om-kosthold-kolesterol-og-hjerte-og-karsykdom/