Kolesterolverdiene blant unge og middelaldrende nordmenn har bedret seg de siste tiårene, sier Erik Arnesen, ph.d. i ernæringsvitenskap. Han peker på at kosthold og fettinntak er viktig for kolesterol og risikoen for hjerte- og karsykdommer.
Tekst:
Tommy Skar
Publisert
Arnesen forsvarte nylig sin doktoravhandling ved Medisinsk fakultet, Universitetet i Oslo: Diet, serum lipids, and cardiovascular disease: From fatty acids to foods.
Avhandlingen bygger på fire av Arnesens vitenskapelige undersøkelser om sammenhengen mellom blodkolesterol, kosthold og hjerte- og karsykdom. To av dem var finansiert av LHLs Hjertefond. Professor dr. med. Kjetil Retterstøl var hovedveileder.
Kolesterolnivået
Kolesterol er et fettstoff som fraktes rundt i blodet av lipoproteiner. For høye nivåer over tid kan føre til opphopning i arteriene og blokkeringer, særlig i hjertet. Kolesterolnivået spiller en sentral rolle i hjerte- og karsykdom, og kosthold påvirker dette.
Hva er kolesterol?
Kolesterol er et livsnødvendig fettstoff som kroppen blant annet bruker som byggesteiner i cellevegger, hormoner, vitamin D, gallesyrer og til å frakte fettsyrer i blodet. Det kolesterolet kroppen trenger produserer kroppen selv (i leveren).
Utover kroppens egen produksjon er det inntak av mettet fett i kosten som betyr mest for kroppens kolesterolnivå. Ved inntak av mettet fett oppjusteres leverens kolesterolproduksjon for å sørge for tilstrekkelig transport. I tillegg til mettet fett påvirker inntak av transfett, lite mosjon, røyking og overvekt.
Kolesterol kan måles som totalkolesterol, LDL-kolesterol og HDL-kolesterol.
Totalkolesterol
Den samlede mengde kolesterol i blodet kalles totalkolesterol. Totalkolesterol inkluderer HDL-kolesterol og LDL-kolesterol.
LDL-kolesterolet (low density lipoprotein)
Kalles på folkemunne "det dårlige kolesterolet" ettersom høye verdier av LDL-kolesterol er forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdom. LDL er et lipoprotein som inneholder en høy andel kolesterol. LDLs hovedfunksjon er å transportere kolesterol ut i vevet.
HDL-kolesterolet (high density lipoprotein)
Kalles på folkemunne "det gode kolesterolet" ettersom HDL er vist å redusere risikoen for hjerte- og karsykdom. HDL er et lipoprotein som har som hovedfunksjon å frakte overflødig kolesterol ved å plukke opp kolesterol i vevene og transportere det tilbake til leveren.
Triglyserider
Fettstoff i blodet som fungerer som lager og transportform for fettsyrer. Forhøyede nivåer er forbundet med økt risiko for hjerte og karsykdom.
Lp(a) er et lipoprotein som i de siste årene har fått økt oppmerksomhet som risikofaktor for hjerte- og karsykdom. Strukturen består av en LHL-partikkel som er bundet til et protein.
I en studie av kolesterolverdier hos én million nordmenn mellom 18–49 år fant Arnesen en tydelig reduksjon fra 2001 til 2019. Likevel hadde mer én av tre forhøyede verdier i 2019. Dette viser behovet for forebygging blant unge voksne, som sjelden får vurdert risikoen for hjerte- og karsykdom.
Avhandlingen indikerer at endret fettinntak har hatt en positiv effekt på kolesterolverdiene og risikoen for hjerte- og karsykdom. I tillegg kan et kosthold med mer nøtter og belgvekster redusere risikoen ytterligere.
Mettet fett-risiko
I en undersøkelse av 78 000 nordmenn, fulgt til 2018, fant Arnesen og kollegaer at mer mettet fett i kostholdet var knyttet til økt dødelighet av hjerte- og karsykdom og død generelt. Høyere inntak av karbohydrater og enumettet fett på bekostning av mettet fett var derimot forbundet med lavere risiko.
Nøtter er rike på umettet fett, mens belgvekster som bønner og linser inneholder mye kostfiber. Det kan være gunstig for kolesterolet. Arnesens undersøkelser viste at høyt inntak av nøtter både senker kolesterolet og er klart knyttet til lavere risiko for hjerte- og karsykdom. Belgvekster hadde en positiv effekt på kolesterol, men sammenhengen med hjerterisiko må undersøkes mer.
Alt i alt viser avhandlingen at kolesterolverdiene hos unge og middelaldrende nordmenn har bedret seg de siste tiårene. Den fremhever viktigheten av kosthold og fettinntak for kolesterol og hjertehelse.