Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Dansegruppen Hjerteringen

LHL Finnsnes og omegn: Danser for helsa

Til rytmer som spenner fra sydlige strøk til gammeldans og linedance, svinger medlemmene seg på seniordansen Hjerteringen og holder seg unge både til kropp og til sinns.

– Dansen holder både kroppen og hjernen ved like! Sier Solfrid Nergård Hafstad, leder av Hjerteringen.

Denne uken startet seniordansen etterlengtet opp igjen etter en lang pause på grunn av pandemien.

– Nå er vi klare for å starte opp. Vi går inn i vårt 20. år som likepersonsaktivitet i LHL. Vi startet i 2003. Da var vi 26 dansere på første samling. Det var stor interesse!

Hjerteringen seniordans er en gjeng med danseglade voksne kvinner og menn som har øving én gang i uken. På øvingene lærer de nye danser, danser og koser seg med kaffe og sosialt samvær i pausen. Hjerteringen var veldig aktive og opptrådte på ulike arrangementer i LHL regi, på hjerte- og lungesykes dag, kolsdagen og på den årlige festivalen: Finnsnes i fest. Men etter som årene har gått har både danserne og opptredene blitt færre.

– Det er en voksen aldersgruppe med en gjennomsnittsalder på 82 år. Mange av de som var med i begynnelsen har gått bort og andre har sluttet av ulike årsaker. Tilstrømningen har ikke vært like god.

LHL Finnsnes og omegn

Snuoperasjon i sammenslåing

Da medlemstallene var synkende måtte de tenke litt utenfor boksen.

– I 2017 gjorde vi noe lurt. Vi måtte være et visst antall for å holde Hjerteringen i gang. Så da gikk vi sammen med nabokommunene Sørreisa og Målselv. Vi danset sammen og byttet på å være i de tre kommunene. Da ble vi dobbelt så mange dansere og dobbelt så mange instruktører. Instruktørene blir kurset av seniordans-forbundets utdanningsledere.

– Vi lagde vår egen fane og reiste på stevne. Målselv har etterhvert blitt så få at de ikke er med mer, så nå er det Sørreisa og Finnsnes igjen. Og vi fortsetter og øver annenhver gang på Sørreisa og på Finnsnes. Så fortsetter vi å opptre på sykehjem og i omsorgsboliger til glede for både beboerne og oss. Nå er vi 20 medlemmer totalt i Hjerteringen, forteller Solfrid.

LHL Steinkjer: Gjør medlemmene sprekere!

Glede over å kunne danse igjen!

– Flere har uttrykt at de gleder seg til å begynne å danse igjen etter en lang pause. Vi har hatt pause nesten hele 2020 og halve 2021, men startet opp igjen i høst. Da holdt vi på til 1. desember. Jeg var redd for at mange falt fra da i høst, for vi hadde hatt et nybegynnerkurs, og de nye hadde jo bare så vidt fått begynt å danse før det ble stopp igjen. Men de fleste ble med videre likevel. Det var positivt overraskende at så mange ble med videre, sier Solfrid.

Trening og danseglede

Danseglede er, ifølge Solfrid, et viktig stikkord for alle som er med i Hjerteringen.

– Vi har det tilfelles at vi er glad i å danse og glad i å komme sammen og danse. I seniordansen får vi god anledning til det, for vi trenger ikke å ha en dansepartner. Ikke alle har det.

Ifølge Solfrid er det i de fleste senior dansegruppene overvekt av damer.

– Halvparten får på seg et blått bånd og resten et rødt , så har vi løst det problemer, ler hun.

LHL Hamar: Et sprekt lokallag!

Sosiale skravlepauser

Under selve dansen er det ikke tillatt å skravle. Det er det bare instruktørene som får lov til.

– Men i kaffepausene, da er det god anledning til å skravle. Det er viktig, ikke minst nå etter pandemien. Mange har hatt en lang periode med isolasjon og ensomhet, så det er nok mange nå som er veldig pratesjuke. De skal få tid til å skravle masse, sier Solfrid.

Trening for hode og kropp

Hjerteringen danser alt fra gammeldans til sør-amerikanske rytmer, tango, linedance, selskapsdans, vals, tango, swing og foxtrot.

Dansen er selvfølgelig tilpasset eldre. Det er mye å konsentrere seg om og mange begreper de må lære seg. Dans er god trening både for kroppen og hjernen. Samtidig som det styrker muskler, skjelett og ledd.

Dansen gir oss og bedre kondisjon, og den stiller krav til konsentrasjon og koordinasjon.

Hjernen må ta imot informasjon, bearbeide den og bringe det videre til kroppen som skal utføre jobben i samhandling med andre. Noe som skiller seniordans fra annen dans er at det er så mange begreper i seniordans som må læres og huskes, så de er nødt til å konsentrere seg og tenke. Det er hjernetrim! Det er stadig forskning på hva som kan forebygge demens, og her scorer seniordans høyere enn både annen fysisk aktivitet og kryssord! Seniordans er bra for å forebygge demens. I vår gruppe har vi to 90-åringer. En av dem fyller 92 i år. De er fortsatt med og danser, og ingenting tyder på at de har tenkt å gi seg med det første. Seniordansen er en sosial og trivelig aktivitet.

Å gjøre noe meningsfylt og artig sammen med andre kan motvirke ensomhet og depresjon.

Derfor bør du trene