Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

LHL Steinkjer: Gjør medlemmene sprekere!

Da LHL Steinkjer startet prosjektet LHL Sprekere, fikk de med seg både unge og eldre medlemmer på en stor livsstilsendring.

Det er høyt tempo på Saga FT Dampsagasenteret i Steinkjer når LHL Sprekere har treninger. Både yngre og eldre gir jernet og progresjonen er formidabel! Prosjektet LHL Sprekere har fått mange opp av sofaen og deltagerne har funnet stor treningsglede sammen.

– Ideen til LHL Sprekere kom utfra at flere av oss i styret har vært på LHL rehabiliteringsklinikk på Røros. Det er som å komme til et paradis i forhold til at her får du trening, omsorg, ernæringskunnskap, medisinsk kunnskap og møte med likesinnede. Det er ingenting du mangler. Det er 4 uker med en helsemessig boost. Etter endt opphold på rehabilitering er det for mange vanskelig å følge opp, finne motivasjon og treningsfellesskap som kan hjelpe en til å opprettholde et nødvendig trykk av trim og bevissthet rundt egeninnsats i forhold til helsa. Du blir overlatt til deg selv og det eksisterer ikke noe treningsgruppe på samme måten. Med dette som utgangspunkt kom ideen om å opprette noe som siktet inn hjerte- og lungegruppa, sier Jan Frode Hagstrøm, leder i LHL Steinkjer.

Tenkte bredt

Styret i LHL Steinkjer drodlet om treningskonseptet de ønsket å starte. De ønsket og ikke bare ha hjerte- og lungesyke, men og de som var arvelig disponert eller av andre årsaksforhold befant seg i risikogruppe for livsstilssykdommer.  

– Vi endret hjerte- og lungefokuset til et livsstilsendringsfokus. Da hadde vi skaffet oss ideen om målgruppen. At også de som var arvelig disponert var ønsket inn i gruppen. Så begynte vi å tenke på innhold. Vi ønsket å hente inn 20 stykker for å prøve ut konseptet. Vi etablerte et samarbeid med noe som het Saga FT Fysioterapi, et treningssenter som drives av et knippe fysioterapeuter og naprapat. De var veldig positive, møtte dette med stor entusiasme og ville være med. Vi ønsket å måle effekten av treningen opp mot denne gruppa.

Vi tok kontakt med Norges Idrettsforbund sitt testsenter på Steinkjer for å bistå oss i å teste alle deltagerne for å dokumentere effekten. De syntes og dette var spennende og vi fikk da til en avtale der de skulle følge gruppa med testing før oppstart og retest etter 10 uker. Vi ønsket også et sterkt fokus på gruppedynamikken, det å skape et sosialt klima der det er lett å trives, mestre, se og bli sett.

Erfaringer rundt omkring understreket viktigheten av at gruppedynamikken er en særdeles viktig faktor for å lykkes.

I tillegg til treninger skulle vi gjennom prosjekttiden arrangere «forelesninger» om treningsteori, livsstilstemaer med mer, samt gjennomgang av testene de hadde tatt del i. 

Konseptet var klart med de nødvendige samarbeidspartnerne på plass. Vi var klare til å starte prosjektet høsten 2017, sier Jan Frode. 

Flinke på markedsføring

LHL Steinkjer er flinke på promotering av prosjektet. De står flere dager på stand på kjøpesenteret, de annonserer og bruker lokalavisen flittig. Og vipps så hadde de kjapt flere folk enn de hadde plass til.

– Vi måtte faktisk selektere hvem som fikk være med. Det startet som et prosjekt, men med mål om at det skulle bli et varig selvbærende tiltak. Vi søkte midler fra Stiftelsen Dam og fikk 30 000 kr. Vi hadde et informasjonsmøte med instruktører og de som skulle teste, og fagekspertisen som snakket om effekten av trening og ernæring. Det var et gratis, åpent møte for alle. Vi hadde tre forelesninger på en kveld: Ernæring og kosthold, trim som helse, og coaching. Da var vi igang! Vi hadde fått til informasjonsmøtet og den boosten vi ønsket! Sier Jan Frode.

I forbindelse med oppstart av LHL Sprekere, ble deltakerne tatt med til idrettssenteret og fikk testet O2 opptak, styrketester osv., med mål om re-testing etter 10 uker.

– Vi kjørte trening to ganger i uken. Det var så artig!

Det var stort engasjement og skikkelig trøkk på treningen med gode treningsinstruktører.

Det var ganske tøffe tak. Dag en hadde vi hovedvekt på kardio og den andre dagen var det en blanding av styrke og kondisjon, rett og slett crossfit. Folk likte det og møtte opp hver time. Etter 10 uker tok de en re-test. Kvinnedelen av gruppen hadde størst progresjon, med 15 prosent økning i snitt. Da hadde vi solid dokumentasjon på effekten av denne typen trening. Det brukte vi for det det var verdt og gikk ut i pressen. Og på nytt stod det folk og banket på, forteller Jan Frode.

Derfor bør du trene

Prosjektet ble re-startet, og hele tre ganger startet de med 20 nye deltakere hver gang.

– Da økte vi fra to til fire dager i uken. Vi betaler det det koster med lokallaget sine midler. Vi fikk etter hvert avtale med treningssenteret om et LHL medlemskap. Så vi flyttet det fra å være en økonomisk utgift, som det skal være for å sette igang noe sånt, til at dette nå bortimot finansierer seg selv. Underveis har vi sosiale treff med litt frukt og drikke og forelesninger om trening og helse.

Lokal-tv kom og filmet og de trodde ikke det de så! At denne spreke gjengen var hjerte- og lungesyke... Vi fikk mye blest rundt det! 

Rekrutterer mange yngre medlemmer

– Dette treningsopplegget appellerer veldig til den yngre garden. Vi har medlemmer mellom 30-80 år. Opplegget er sånn at det er uproblematisk å trene side om side med hvem det måtte være. Om så kunne Petter Northug vært med i gruppa og fått fullt utbytte av den samme treningen. Her tar man det så hardt som man individuelt er kapabel til. Derfor er det et veldig fint opplegg som tillater at de ulike nivåene kan trene parallelt. Det er det som har vært hoved magneten i engasjementet hos yngre, sier han. 

Sprekere senior

LHL Steinkjer har og startet et annet sprekere konsept, «Sprekere senior». 

– Det er lang mindre intensitet i dette treningstilbudet, men også her er det fokus på kondisjon og styrke. Denne treningen er åpen for alle, og i hovedsak godt voksne med høyere snittalder. Denne gruppen ledes også av helsefagutdannet instruktør. Vi finansierer kostnadene for å ha instruktør. Det er treninger onsdag og torsdag. På onsdager er vi ute og nylig innførte vi torsdagstreninger som da holdes inne på Saga FT sitt treningssenter. De har kondisjonstrening med innlagt styrketrening tilpasset gruppen. 

Folk er så glade og fornøyde og da er det så artig å holde på!

Korona og nye prosjekter

LHL Steinkjer har i dag ca 250 medlemmer. Medlemstallet gikk litt ned under pandemien, men er på vei opp igjen nå. 

– Vi har mye dialog med Saga FT rundt nye prosjekter. Vi har ambisjoner og et sterkt ønske om å få etablert et tilbud som kan nå tak i de gruppen av lungesyke i dag mangler tilbud. Dette kan være med et innhold som strekker seg fra kategorien lungerehabilitering til sosiale aktiviteter. Vi er i gang med skrivebordsarbeidet og drodling rundt dette. Saga FT har vært og er en viktig og god samarbeidspartner for oss. De har et høyt engasjement og god kompetanse i forhold til de sykdomsgruppene LHL jobber for.  

Som alle lokallag har kjent på, har koronaen påvirket aktiviteter.

– Dessverre har koronaen innvirkning på alt av aktiviteter, og vi føler vi har mistet kontakten med mye av det vi holdt på med. Vi har alltid vært et aktivt lag og vi prøver å eksponere innholdet i LHL Sprekere og dele kunnskapen om helsebevissthet. Men som leder i lokallaget har jeg kjent på det at kontakten i laget og de som har deltatt har forringet seg veldig. 

Vi venter på at koronasituasjonen skal normaliseres så vi kan begynne å sette igang med å legge trykk på rekrutteringen igjen.

Veldig mange av de som startet er med ennå og mange nye har kommet til! Vi gleder oss til en normal hverdag der man kjenner frihet til å invitere uten forbehold til at samvær = sykdomsrisiko.

Bli med på Hjertekampen

Tren med LHL: 3 x 30 minutter i uken for et sterkere hjerte

Aktivitet bidrar til god helse. Bli med på Hjertekampen, et gratis, enkelt og inspirerende treningsprogram og kostholdsprogram. Det er utviklet av LHLs fysioterapeuter sammen med lege og ernæringsfysiolog.

Tren med LHL - Hjertekampen