Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Eldre og yngre dame

Krever hjerteutblokking ved Ålesund sykehus

For å unngå flere unødvendige dødsfall, som følge av manglende tilbud, krever LHL Møre og Romsdal at Helse Midt-Norge RHF oppretter et PCI-senter ved Ålesund sykehus.

Rammes du av hjerteinfarkt i Oslo, Bergen eller Trondheim, så er hjelpen minutter unna i kjøredistanse. Rammes du av hjerteinfarkt i Møre og Romsdal, så er du avhengig av at det er et ledig helikopter tilgjengelig for å frakte deg til Trondheim, hvis været tillater det.  Livsviktig tid går tapt, samtidig som hvert eneste minutt teller. For livet ditt nå og for hvordan resten av livet ditt blir. 

7 av 10 møringer får ikke hjelp

Mens 9 av 10 aktuelle pasienter fra Sør-Trøndelag blir behandlet med utblokking, får bare 3 av 10 pasienter fra Møre og Romsdal det samme livsviktige helsetilbudet. Dette medfører større dødelighet for hjertepasientene i Møre og Romsdal. Det heter seg at verken lommebok eller bosted skal ha noe å si for hvilket helsetilbud som gis eller for kvaliteten.

Pasientene fra Møre og Romsdal med akutt hjerteinfarkt får i dag et dårligere helsetilbud enn pasienter som bor i Trøndelag. Slik kan vi ikke ha det. 

Krever PCI-senter i Ålesund

Professor Wiseth skriver følgende om konsekvenser ved sen behandling av hjerteinfarkt, i en artikkel i Indremedisineren.no/2015/03: «Irreversibel myokardskade kan inntre allerede i løpet av den første halvtimen, og i løpet av en halvannen time kan 50 prosent av det affiserte vevet være skadd». LHL Møre og Romsdal krever at Helse Midt-Norge RHF oppretter et PCI-senter ved Ålesund sykehus, så raskt som praktisk mulig. En slik etablering vil også ha stor betydning for pasienter med akutt hjerteinfarkt fra Nordfjord og Sunnfjord.

Les mer om: hjerteinfarkt

Pasienter nok på Sunnmøre

Helse Midt-Norge RHF hevder at det ikke er tilstrekkelig pasientvolum på Sunnmøre for å drive et PCI-senter i Ålesund. Nylig vedtok Helse Nord RHF å opprette et PCI-senter i Bodø. Senteret vil ha mindre pasientvolum enn i Ålesund. Et utblokkingssenter i Ålesund vil med dekning mot regionene Nordfjord og Sunnfjord ha et befolkningsgrunnlag på om lag 350 000 innbyggere. Det vil derfor, volummessig for et PCI-senter, ligge godt innenfor anbefalt befolkningsgrunnlag.

Forsterk kompetansen – ikke sentraliser

Det hevdes fra sykehus som i dag tilbyr utblokking at flere slike tilbud rundt om i landet vil svekke kompetansen hos disse. Men hva med pasientene i Møre og Romsdal og deres svekkede helsetilbud? Svaret må være å utdanne og kvalifisering flere kardiologier.

Det er med all respekt pasientens behov som bør ligge til grunn for helsepolitikken. 

Utblokking av tette blodårer

Utblokking av tette blodårer, eller PCI, innebærer å føre et kateter via blodårene i underarmen eller lyske og opp til kransårene i hjertet, hvor en ballong blåses opp og sprenger bort pakket i den blokkerte åren. Inngrepet tar i de fleste tilfeller ikke mer enn en halvtime.