Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Tittin Foss-Haneborg

LHL Aurskog-Høland: Engasjert ny leder!

Tittin Foss-Haneborg er nyvalgt leder i LHL Aurskog-Høland. Hun brenner for både dyrs og menneskers rettigheter, og gleder seg til å ta fatt på oppgaven og få igang aktiviteter og samlinger etter pandemien!

– Jeg er fornøyd med at jeg starter som leder akkurat nå, sier Tittin Foss-Haneborg (72 år).

Hun har nylig hatt sitt første styremøte som fersk lokallagsleder og gløder når hun snakker om sitt engasjement. Og det er ikke lite!

– Jeg engasjerer meg ofte mer enn hva som kanskje klokt er, med tanke på energi og tålmodighet, ler hun.

I tillegg til leder i LHL Aurskog-Høland, er hun politisk engasjert som kommunestyrerepresentant for MDG, er med i styret til organisasjonen Hjemløse katter Løken, og så er jeg rovdyr dyreverner.

– Hvis jeg kan utvide folks syn på annerledeshet på min beskjedne måte, så er det fint, sier hun.

LHL Aurskog-Høland

Allsidig bakgrunn

Tittin har bakgrunn som barnevernpedagog og har hatt jobber hele livet som har vært rettet mot mennesker; innen barnevern, rus, familier og grupper. På et tidspunkt gikk hun over i administrative stillinger, og i mange år jobbet hun som institusjonssjef, både i offentlig og privat virksomhet med lederjobber. Hun har og vært personalsjef og trygdesjef i Oslo. For 25 år siden avsluttet hun brått karrieren sin.

– Jeg kjente at jeg hadde fått nok av å jobbe for andre. Så da takket jeg nei til god lønn og høy status og reiste tilbake til min hjemkommune Aurskog-Høland og flyttet tilbake til barndomshjemmet. Jeg begynte som healer og hypnoterapeut, og kursholder innenfor alternative retninger. Det var min tilbakekomst til barndommens kommune, og mot alle odds så har det faktisk gått bra. Jeg er seremonileder for Holistisk Forbund. Jeg er godkjent vigsler og utfører vielser, navnedager og gravferd. Det er fantastisk å gi folk mulighet for selv å prege de viktigste overgangene i livet, sier hun.

Ildsjel hele sitt liv!

Ønsker å påvirke

Veien inn i LHL var ikke gjennom en sykdomshistorie, men snarere et ønske om å bidra med et lokalt engasjement og påvirke prosesser i riktig retning.

– Jeg er ikke i noen pasientgruppe, men litt sett utenfra tenkte jeg at det å melde seg inn i LHL var en fin måte å få kontakt med folk på. Jeg har blant annet meldt meg inn i pensjonistforeningen, og jeg var leder for Handelsstanden noen år. Så meldte jeg meg inn i LHL for tre år siden og har egentlig vært et passivt medlem. Da jeg, for to år siden, ble spurt om jeg ville bli nestleder med tanke på å bli leder neste år, tenkte jeg: «Ja! Det er morsomt! Da får jeg mer innsikt og følelse og kontakt. Jeg liker å påvirke på en direkte og indirekte måte.

Jeg liker å «ta pulsen på folk». Og det er jo en forutsetning for å vite hva man skal prøve å få til i lokalmiljøet sitt.

Ansiktsblindhet

Tittin har en diagnose som heter ansiktsblindhet.

– Det er nesten det pinligste du kan ha, for folk tror enten du er overlegen, uhøflig eller dement. Det har jeg informert bevisst om i LHL Aurskog-Høland. Det er en nevrologisk tilstand. Jeg har faktisk hatt det hele livet uten å skjønne at det faktisk er en unnskyldning for det. De fleste med den diagnosen har levd et liv og trodd de er glemske og surrete som ikke kjenner igjen folk.

Jeg ber folk om å gi meg en sjanse til å bli ordentlig kjent, og ikke misforstå hvis jeg oppfører meg som en tulling.

Løsningen for meg blir å treffe folk flere ganger og ofte noterer jeg stikkord i boka mi for å ha noen merkelapper, sier hun.

Stort lokallag

LHL Aurskog-Høland har mellom 200 og 300 medlemmer.

– Det er en betydelig medlemsmasse. Det er jo ikke alle som er aktive, men det er en kjerne som er veldig aktive og som møter opp hver uke.

Jeg opplever at det er ny giv og at vi har tatt tilbake motet og tryggheten etter pandemien.

Derfor er jeg fornøyd med at jeg starter som leder akkurat nå. Det året jeg har vært med som nestleder har vært nærmest dødt. Det har vært styremøter, men ellers veldig stille. Jeg tror at alle gleder seg nå. Det er sikkert noe utrygghet blant enkelte av medlemmene, med foreløpig ser det ut som at vi er i ferd med å ta tilbake hverdagen.

LHL Aurskog-Høland har to gågrupper som har vært aktive under hele pandemien.

– Det er på to forskjellige steder i kommunen, så vi dekker et større område. Det er en på Setskog og en på Bjørkelangen. Og så har vi et lite snekkerverksted, Gunnarbua, som er et lite mirakel. Der lages det nydelig trearbeid. Og det har vært aktivt hele tiden. Det er kun to aktive karer og der har de klart å holde avstand hele tiden, sier Tittin.

Hun gleder seg til nye aktiviteter, samlinger og temamøter.

– Jeg håper at vi kan gå igang med temamøter hvor vi møter de ulike interessegruppene i LHL. Vi ønsker fokus på kols, lunge, hjerte, og hjerne, men innimellom det ha andre temaer som ikke nødvendigvis går på diagnoser. Fremtidsfullmakt er jo et veldig viktig tema, folkehelse, hverdagsrehabilitering.

Jeg håper vi skal få til mange spennende lagsmøter som både treffer medlemmene og kanskje og hanker inn nye interesserte.

Vi trenger å fylle opp med yngre krefter og de tror jeg vi kan finne!

LHL Hamar: Et sprekt lokallag!