Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
LHL Folldal delte ut hjertestartere til Folldal Bo- og Servicesenter og Folldal Frivilligsentral

LHL Folldal: Donerte livreddende gave!

LHL Folldal ga nylig to hjertestartere fra LHL Førstehjelp i gave til både Folldal bo- og servicesenter (FBSS) og Folldal frivilligsentral.

– Vi i styret så at vi hadde litt penger til overs, og vi vil gjerne støtte opp om ting vi mener kan være positivt i lokalmiljøet vårt, sier Johannes Dalen, leder i LHL Folldal.

De har tidligere, for 4 år siden, også gitt bort en hjertestarter til Folldal Friskliv. I fjor ga de bort et mobilt treningsapparat til Folldal bo- og service senter som brukes inne på servicesenteret, og en benk som kan settes ut i nærområdene.

– Vi ser at en del av de eldre er ute og går tur om dagen og da kan de kanskje ha behov for en benk å sette seg ned på. I år lurte vi på hva vi skulle finne på. Vi er opptatt av HLR ( Hjerte- og lungeredning) og redning av folk som får hjertestans, sier Johannes.

Dyster statistikk

Årlig faller 3 800 mennesker om i uventet hjertestans. På landssnitt overlever kun 15 prosent i mer enn 30 dager.

– Det er derfor budskapet er så viktig med tidlig varsling, tidlig HLR og tidlig bruk av hjertestarter. Man kan beviselig redde så mange flere hvis man gjør de tingene tidligere, sier John Olav Nicholson, leder i LHL Førstehjelp.

Demokratisk valg av mottakere

LHL Folldal tok det opp på styremøte og ble enige om at de ville donere bort hjertestartere.

– Vi fant ut at vi hadde råd til å kjøpe to hjertestartere for å gi bort. Vi la ut et lite innlegg på Facebook-siden vår at vi ønsket å kjøpe to hjertestartere fra LHL Førstehjelp og ba om tips til hvor folk mente at det var mest behov i lokalmiljøet for å plassere ut hjertestartere. Vi fikk inn en god del forslag. Forslagene som utpekte seg var Folldal bo- og servicesenter og Folldal frivillighetssentral. Det falt sammen med styrets ønske, så da var det de to stedene som fikk hjertestartere. En hjertestarter kan være helt avgjørende for å redde liv, sier Johannes. Han har selv hatt hjertestans, så han snakker av erfaring.

Man er avhengig av å få hjelp fort og ha en hjertestarter tilgjengelig. Det reddet meg, sier han. 

En kjærkommen gave

En hjertestarter ble overlevert til hvert sted. Daglig leder for Folldal frivilligsentral, Aina Therese Bakke, og enhetsleder for helse, rehabilitering og omsorg (HRO), Else Laila Tuveng, var enige om at det var en svært kjærkommen gave som de var veldig glade for å få, men som de samtidig håper å slippe å bruke.

Arrangerer kurs i bruk av hjertestarter

Hjertestarterne har en innstilling slik at de også kan brukes på barn under sju år. En lettfattelig bruksanvisning følger med. Likevel vil et kurs i å bruke hjertestarteren gjøre at de fleste føler seg tryggere. LHL Folldal arrangerte nylig kurs i livreddende førstehjelp, og også bruk av hjertestarter. En representant fra LHL Førstehjelp kom for å ha to kurs i HLR og hjertestarterkurs. Det er LHL Folldal arrangør for.

folldal-kurs.jpg

– Det er viktig at man kan bruke hjertestarteren, og veldig bra å ha kurs i HLR. Dette er ferskvare og noe som bør repeteres etter en viss tid. Det er viktig å ha en hjertestarter på huset og at flest mulig skal kunne bruke den, men det som er like viktig er å gå inn på www.113.no og registrere hjertestarteren sin. Det gjør det mye lettere for redningsmannskapet når de kan gå inn i hjertestarterregisteret og ganske kjapt se hvor den nærmeste hjertestarteren er i forhold til hvor personer med hjertestans befinner seg, sier Johannes.

Hjertestarter-registeret

Naturlig å kjøpe fra LHL Førstehjelp

– Vi kjøpte hjertestartere fra LHL Førstehjelp. Det var naturlig siden vi representerer LHL. Det er positivt både for lokallaget og LHL generelt at hjertestarterne kommer derfra. Jeg ser ikke bort fra at vi kommer til å kjøpe flere hjertestartere. Grunnen til at vi kunne kjøpe hjertestartere, er mye på grunn av at vi søkte lotteritilsynet om å starte vårt eget lotteri. Der har vi solgt mest lodd over nettet via Facebook-siden vår. Det er derfra mesteparten av inntektene kommer fra til å kunne gå til innkjøp av slike gaver og gi til lokalsamfunnet. Vi var enige om at pengene derfra ikke skulle gå til drift av laget, men brukes til almennyttige formål i lokalsamfunnet, avslutter Johannes.

Hjertestartere

Fast lav pris på hjertestartere

LHL Førstehjelp har et bredt utvalg av godkjente hjertestartere og nødvendig tilbehør. Vi holder også kurs.

Gå til nettbutikken