Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Nordic walking med LHL Hadsel

LHL Hadsel: Trim er vi skikkelig gode på!

LHL Hadsel vil at folk skal holde seg friske og i aktivitet. Derfor har de nå startet opp med ny aktivitet: Nordic walking!

Det er mye vær i Hadsel kommune i Nordland. Likevel er det en gruppe som trosser vær og vind og går treningsturer hver onsdag. LHL Hadsel har nemlig startet opp med Nordic walking!

– Nordic walking kom opp som et forsøk for å få opp mer aktivitet i laget, sier Rigmor Holdø, nyvalgt leder i LHL Hadsel.

De har stort sett holdt trimmen gående selv om det har vært pandemi.

– Vi har lokaliteter som gjør at vi har klart å holde avstand, sier hun.

De tilbyr fra før trim og svømming. Det er to grupper i uka per aktivitet. Svømming på tirsdag og torsdag, og det er bare for medlemmer. De andre aktivitetene er også åpne for ikke-medlemmer.

– Nordic walking er et nytt tilbud i år. Vi begynte å snakke om hvordan vi skulle få til dette. Vi søkte midler fra Stiftelsen Dam og fikk det. Vi kjøpte inn staver for å ha tilgjengelig til de som ikke hadde. Først fikk vi ikke tak i instruktør, så det stod litt i stampe en stund. Men så fikk vi en instruktør som kunne instruere oss. Det gikk veldig bra og vi som var med fikk skikkelig kjørt oss.

Nordic walking er en spesiell måte å gå på hvor du bruker armene veldig mye.

De første timene var vi temmelig slitne og det var mye melkesyre, ler Rigmor.

Gåturer mot smerter i beina

Høyt tempo

– Vi som var med på kurset holdt ganske høyt tempo enkelte dager. Etter hvert roet vi det litt ned og da ble det mer komfortabelt. Da kunne vi både puste og snakke. De første dagene gikk vi veldig fort. Man kan trene intervall, litt hurtig og så ta det med ro. Det gir bedre kondisjon, bedre pust og bedre utholdenhet. Stavgang er nytt for oss, og det er stor forskjell på stavgang og det å gå med staver. Du kan godt rusle deg en tur med staver, men stavgangen blir en spesiell måte å gå på. Det er mer fremoverlent. Og bra for brystmuskulaturen og hjertemuskulaturen, sier Rigmor.

Instruktøren på stavgang har lært opp noen av medlemmene i LHL Hadsel til å kunne lede stavganggrupper.

– Målet er å få til tilpassede grupper for ulike nivåer. Det er jo ikke alle som klarer et voldsomt tempo, men som vil ta det mer med ro.

Det er veldig effektiv trening og man kjenner det ekstra godt i kroppen når man går med staver.

Instruktørene på de andre trimgruppene har vært på instruktørkurs i regi av LHL.

Det er litt variabelt hvor mange medlemmer som deltar på disse gruppene. På mandagene er det størst oppmøte.

– Gruppen som jeg trener, Stoltrimmen, har vært opp mot 20 stykker. Der er det litt eldre damer. På den andre gruppen, som er på nivå 3, og som er ganske hard trim, er det litt færre. Men det er veldig bra oppmøte. Vi har nok tilsammen rundt 30 personer, kanskje enda fler som deltar på aktivitetene. Vi er ikke en så stor plass, så det syns jeg er bra, sier Rigmor og legger til: - Det er et lite problem å få instruktører. Vi som er instruktører er pensjonister. Vi skulle gjerne sett at vi var flere instruktører som kunne steppet inn. Vi ønsker oss mange flere!

Det er en sprek gjeng som er ute og går i all slags vær!

Et unikt område

LHL Hadsel har 168 medlemmer, men det er mange som ikke er med på trening.

– Vi går Nordic walking hver onsdag, uansett vær! Det tilbudet kommer til å vokse. Nå går det mot vår. Marka blir mer tilgjengelig og vi har masse fine løyper å gå i her. Det er et unikt område for den type trening. Det er mye de samme personene som kommer igjen, og så kommer det noen nye til innimellom. De fleste er mellom 50 og 80 år, så det er bra spredning i alder.

Medlemmene syns det nye tilbudet er bra.

– Mange har lyst til å delta, men enkelte syns at tempoet er for hardt. Derfor er planen nå og ha flere grupper, og en gruppe med et roligere tempo. Det er flere som er interessert i det. Det er artig med noe nytt. Vi har og lyst til å implementere Hjertekampen inn i treningene. Nå skal vi etter hvert få nett og prosjektor der vi trener, så det kunne vært artig å prøvd det på treningene, sier hun.

Bli med på Hjertekampen

Tren med LHL: 3 x 30 minutter i uken for et sterkere hjerte

Aktivitet bidrar til god helse. Bli med på Hjertekampen, et gratis, enkelt og inspirerende treningsprogram og kostholdsprogram. Det er utviklet av LHLs fysioterapeuter sammen med lege og ernæringsfysiolog.

Tren med LHL - Hjertekampen

Viktig sosialt samvær!

– Flere kommer til fordi de kjenner noen som er med. Jeg har inntrykk av at det sosiale er bra. De går på kafe etter treningen og fortsetter praten der. Mange møtes og før og prater og det er ganske høylytt i garderoben.

Jeg tror dette er veldig bra sosialt.

Motivasjonen for mange er å forebygge sykdom.

– Det er så viktig å holde seg sterk både fysisk og psykisk, spesielt fysisk. Man skal ikke være lenge borte fra treningen før man kjenner forfallet i kroppen, sier hun. Det er også en viktig møteplass for mange. Det ser vi med at det kommer flere og flere på trimmen.

Treningsgleden blir jo ofte høyere når man trener sammen.

De som kommer på trimmen er som regel fornøyd og forteller det videre. Slik kommer det nye medlemmer til. Det er absolutt flest damer med. Det hadde vært flott hvis også flere menn ville være med, for treningen forebygger jo viktige sykdommer som ofte rammer menn, avslutter hun.

Derfor bør du trene