Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

LHL Ringsaker: Arrangerte inspirerende matkurs!

– Et sunt kosthold er noe de aller fleste av oss ønsker å opprettholde. For mennesker med høyt kolesterol og blodtrykk er dette enda viktigere, sier Per Buvik, studieleder i LHL Ringsaker, som sammen med den lokale restauranten SMAK i Brumunddal, arrangerte matkurs for medlemmene.

– Vi er klar over at det er mange som sliter med høyt kolesterol og blodtrykk. Vi ønsket derfor å lage et matkurs for å sette fokus på kostholdet for å redusere kolesterol og blodtrykk, sier Buvik.

LHL Ringsaker søkte Stiftelsen Dam om penger til tre matkurs. De måtte og ha en samarbeidspartner for å gjennomføre kurset og tenkte at det ville vært spennende å ha det på et proft kjøkken på en restaurant.

Nyttig fra klinisk ernæringsfysiolog 

– Vi tok kontakt med restauranten SMAK i Brumunddal, og de ville gjerne være med. Instruktør og kokk på kursene er Ole Martin Johannessen.

Vi fant ut at vi skulle lage tre sunne middagsmåltider; en fisk, en kylling og en vegetarrett.

Restauranten bruker lokale råvarer fra gårder i nærmiljøet. Vi fikk med en klinisk ernæringsfysiolog fra Sykehuset Innlandet HF, som ble med den første kurskvelden. Hun pratet om kosthold og ernæring, før kursdeltakerne gikk igang med første middagsrett.

En av de som var med sliter med familiær hyperkolesterolemi. Han har levd med denne hele livet, men det ble ikke oppdaget før for et par år siden. Nå har han fått riktig medisiner, og har også hatt fokus på å legge om kostholdet. Han pratet litt om dette på kurset, forteller Buvik, som selv har hatt hjerneslag og hjerteflimmer.

Deltakerne var i hovedsak medlemmer som sliter med høyt kolesterol og blodtrykk. Det var 6 deltakere på første kurs og 8 på det andre kurset.

– Vi kan ikke ha for mange på kjøkkenet samtidig. I går hadde vi 5 på kjøkkenet og litt samtale med de andre. Så pynter vi bord og vasker opp etterpå, sier Buvik.

6 av 10 nordmenn har for høyt kolesterol

Veldig nyttig

Ifølge Buvik var alle veldig fornøyde.

– Vi har bare fått gode tilbakemeldinger både på første kurs og i går. Og de syntes det var morsomt å jobbe sammen med en proff kokk.

Deltakerne har fått masse tips og råd underveis og lært mye om kosthold og matlaging.

Før deltakerne går til verks på kjøkkenet, går kokken gjennom menyen de skal lage. Så skal de og lage menyen hjemme i løpet av uken.

– Denne uken skal de lage gulrotsuppe hjemme, og neste uke skal de lage et fiskemåltid, og et kyllingmåltid den siste kurskvelden. Vi har søkt om 3 kurs, så vi håper å få til et til i januar, forteller Buvik.

Ringvirkninger

– I går var det morsomt, for vi hadde med oss en fastlege og en sykepleier fra et legekontor i Moelv. De ville gjøre noe med kostholdsinformasjon til pasienter. Vi har nå innledet et samarbeid med dem så de kan være med oss på nye kurs på nyåret, på veiledningskurs for hjerte- og lungesyke og kurs for slagrammede. Så det var veldig positivt, sier Buvik.

Åpent for alle

Det er anslått at nærmere 600 000 nordmenn sliter med høyt kolesterol. LHL Ringsaker har 415 medlemmer, og har fått 75 nye medlemmer i år.

– Det er bra medlemstilsig og vi har og fått flere medlemmer på matkursene. Kurset jo åpent for alle, så her kan man bli kjent med nye folk, avslutter Buvik.

LHL Eidsvoll: Tok med medlemmene på opplevelsesrik tur!

Foto: Shutterstock

Bli medlem i LHL

Som medlem støtter du LHLs arbeid for mennesker med hjerte- og karsykdom, lungesykdom, hjerneslag og pårørende, og får en rekke gode tilbud og medlemsfordeler.

Bli medlem