Hopp direkte til innhold
Norge rundt med LHL

Donerte bort leilighet til flere millioner kroner til LHL

– Jeg tror mange som gir gaver ønsker å gi noe tilbake til vårt arbeid, så vi kan hjelpe enda flere, sier Martin Steen, kommunikasjonssjef i LHL, etter at de nylig arvet en tredjedel av en bolig som ble solgt for 5,1 millioner kroner.

Gunvor valgte å testamentere bort boligen sin til LHL, Frelsesarmeen og en privatperson. Hun gikk bort i mars 2020, 84 år gammel. – Hun har testamentert en bolig og en hytte til oss, forteller kommunikasjonssjef i LHL, Martin Steen. Boligen ble solgt videre i oktober, til 5,1 millioner kroner, og pengene er fordelt mellom de tre partene.

Medisinsk forskning

– Pengene vi fikk skal gå til medisinsk forskning, sier Steen.

Gunvor er en av dem som har vært spesifikke med hvor pengene skal gå, og da går de utelukkende til det formålet.

Hvorfor LHL er blant dem som har arvet huset til Gunvor, kan de ikke finne noe bakgrunn for.

Ifølge Steen er det ikke alltid de får vite hvorfor det er testamentert eiendeler til dem. Tall fra 2019 og 2020 Steen finner fram, viser at de ligger på mellom 30 og 35 millioner kroner i inntekter fra arv disse to årene.

– Det varierer litt, men to tredjedeler av dette er frie midler vi kan bruke på hva vi ønsker i organisasjonen, mens en tredjedel er knyttet til et spesielt formål. Ofte er det snakk om forskning på hjerte- og lungesykdommer, sier Steen og understreker at de følger den avdødes ønske 100 prosent.

Veldig takknemlige

Kommunikasjonssjefen forteller at de gjør et arbeid med Fundraising Norge (tidligere Norsk Innsamlingsråd), en interessepolitisk og faglig aktør som bistår norske organisasjoner og institusjoner som regelmessig skaffer midler til virksomheten gjennom fundraising. Sammen med dem har de noen synlighetskampanjer gjennom året, men dette skal være relativt beskjedent, ifølge Steen.

– I møtevirksomhet og i vanlig dialog med organisasjoner er nok testamentariske gaver et tema innimellom. Men det er ikke det vi bruker mest tid på å markedsføre. Sammenlignet med Sverige er det et større omfang av testamentariske gaver her i Norge.

Kan hjelpe flere

Ifølge Steen er det forskjellige grunner til at folk velger å støtte dem.

– Noen gjør det fordi de har fått en god opplevelse av organisasjonen, kanskje fra et lokallag. Andre vet at vi har vært store innenfor hjertekirurgi og behandling.

Mange har fått livsviktig hjertebehandling av LHL opp gjennom årene.

Jeg tror mange som gir gaver ønsker å gi noe tilbake til vårt arbeid så vi kan hjelpe enda flere. Vi er veldig takknemlige for det. Det er rørende hvordan folk velger å bestemme hvordan midlene deres skal leve videre, sier han.

Din gave til LHL gir mennesker et bedre liv