Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Liv 16 år i 1948

Liv Signe Kroken testamenterte huset sitt til LHL

LHL skulle få en stor betydning i livet til Liv Signe og ektemannen Karl. Her er historien skrevet av hennes grandnevø Bjørn Thode Jakhelln Hemmingsen.

Den 18. april 2022 gikk Liv Signe Kroken bort. Hun bodde hjemme nesten til det siste, i huset som hun og hennes mann fikk bygd i Sjømannsbyen i Tromsø en gang på sekstitallet. Dette huset testamenterte hun til LHL, for at det skulle selges til fordel for LHL sine fond for hjerte - og lungeforskning. Salget av huset innbrakte nesten syv millioner som ble fordelt likt mellom de to fondene. Valget om å testamentere denne gaven til LHL reflekterer hennes ønske om å støtte en sak hun anså som svært betydningsfull.

Liv ble født i 1932 og vokste opp som den yngste i en søskenflokk på tre på yttergården på Vasstrand i Kattfjorden på Kvaløya utenfor Tromsø. Den gang Hillesøy kommune. Mannen hennes, Karl Kroken, kom fra Sjøtun på den andre siden av fjorden. De giftet seg i 1962.

Bilder: 1) Bryllupsbilde 1962 av Karl og Liv Signe Kroken. 2) Liv Signe 16 år i 1948. 3) Bilde fra slutten av nittitallet av Karl og Liv Signe Kroken.

Karl jobbet på førti- og femtitallet som frysetekniker og reiste i denne rollen flere ganger til Sør-Amerika på båt. Liv fikk gleden av å være med på minst én av disse turene. Deres hjem bar i alle år preg av de inntrykk de må ha fått med seg derfra.

Karl ble diagnostisert med dobbeltsidig lungetuberkulose i 1947, og dette rammet ham igjen i 1959. Senfølgene av dette preget ham livet ut.

Fra begynnelsen av 1970-tallet var de begge ansatt ved Statens arbeidsmarkedsinstitutt lokalisert i Tromsø, hvor de hadde mange venner og kjente, fram til de gikk av med pensjon på 1990-tallet. De var begge lidenskapelig opptatt av tradisjonshåndverk. Liv spesialiserte seg på tekstil og veving, mens Karl var dyktig med trearbeid og knivlaging.

Gjennom 1990-tallet led Karl av alvorlig lungesykdom. Lokallaget LHL Tromsø ble et viktig støttepunkt for dem begge i denne perioden. Etter Karls bortgang i 2003, bevarte Liv sitt medlemskap i LHL.

LHL-kalenderen og medlemskortet stod alltid framme på kjøkkenet i hjemmet deres.

Vi som er etterlatte, føler sterkt at Liv, gjennom sin generøse gave til LHLs forskningsfond, ønsket å bidra til at færre skal trenge å lide av de samme eller lignende helseutfordringer som det Karl måtte kjempe mot.

LHL gjør jobben for deg

Det er ikke et krav at et testament skal opprettes med bistand fra advokat, men det er ikke uvanlig at det tråkkes feil uten slik hjelp. 

LHL bekoster advokatbistand til opprettelse av testament der LHL er tilgodesett. Ta gjerne kontakt dersom du ønsker bistand eller mer informasjon.

Ragnhild Eidsgaard Akre-Aas

Ragnhild Eidsgaard Akre-Aas

Ansvarlig testamentariske gaver
41 23 86 47