Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Tore André Bjørge
Foto: Even Gulbrandsen

Hjertetransplantert i 2011 – sykler Birken for fjerde gang

Tore André Bjørge (41) har byttet ut hjertet sitt. I år sykler han Birken for fjerde gang på rad.

I en alder av 33 år opplevde Tore André noe av det verste som kan skje – kreftene ble borte og hjertet sluttet å fungere. Åtte år senere lever han et aktivt liv, er i jobb og har viktige verv i LHLs interessegruppe LHL Transplantert.

Tore André Bjørge sykler Birken

Tore-André Bjørge skal sykle Birken for fjerde gang

Jeg har vært heldig som har fått et nytt hjerte. Det er absolutt ingen selvfølge at jeg skulle få muligheten til å sykle Birken, ei heller følge opp mine tre barn. Derfor ønsker jeg å gi noe tilbake ved å vise at det er mange muligheter. Jeg håper min erfaring kan hjelpe andre med å få en bedre hverdag, forteller den ivrige syklisten.

Sterk vilje og målrettet trening har ikke bare gitt ham livet tilbake, men også et aktivt og deltagende liv.

Syv prosent hjertekapasitet

Historien til Tore André begynner i påsken 2010. Han fikk lungebetennelse og ble gradvis dårligere og dårligere. De neste månedene var han flere ganger hos fastlegen, men svarene uteble. I starten av desember var han så slapp og dårlig at han ikke kunne gjøre annet enn å dra på legevakten. Hvilepulsen ble målt til 133 og ambulanse til Gjøvik sykehus ble raskt rekvirert. Der ble han liggende i fire dager før han ble overført til Ullevål sykehus. Legene konstaterte at han hadde et veldig stort og nesten helt ødelagt hjerte, og kun elleve prosent hjertekapasitet.

– Hjertet var helt ødelagt. De vurderte flere muligheter, men kom frem til at transplantasjon var eneste varig løsning. 18. desember ble jeg overført til Rikshospitalet. På det mest kritiske var hjertekapasiteten nede i syv prosent, forklarer den lavmælte totningen.

Tore André hadde kardiomyopati. Det er en tilstand som skyldes sykelige forandringer i selve hjertemuskelen. Tidlig på nyåret i 2011 fikk han operert inn en hjertepumpe som en midlertidig løsning i påvente av transplantasjon. Under operasjonen fikk han blodpropp i hjernen, men dette ble ikke oppdaget før han våknet fra narkose. Han fikk lammelser i venstre side av kroppen.

Skulle tilbake i jobb

Etter operasjonen var Tore André på opptrening på Sunnaas sykehus. Her fikk han god hjelp, og tilbake i hjemkommunen fikk han fast oppfølging av fysioterapeut, ergoterapeut og logoped. Vinteren 2011 ble han hjertetransplantert.

– Førsteprioritet for meg var å komme meg tilbake i arbeid – det har hele tiden vært en sterk motivasjon. Det tok tid, men nå jobber jeg tre dager i uken på lageret der jeg før var bilmekaniker. Finmotorikken er ikke som før, men jeg er veldig fornøyd med å være i arbeid, smiler Bjørge.

Tidligere gikk Tore André mye på ski, men hjerneslaget har gjort skigåing utfordrende. Under et opphold på Beitostølen Helsesportsenter fant han sin nye lidenskap – sykling.

– Å sykle er veldig god trening for hele kroppen. Det påvirker kroppen positivt både psykisk og fysisk å være aktiv, og bevegelsesmønsteret på sykkel passer meg bra, understreker Bjørge før han viser frem en svært velstelt og topptrimmet terrengsykkel. Utstyret må være i orden, legger han til.

Aktiv i LHL

Tore André kom i kontakt med LHL gjennom et mestringskurs som LHL Transplantert  holdt på Rikshospitalet i 2012. Han ble raskt engasjert i interessegruppens arbeid og sitter i dag i styret. I tillegg gjør han en viktig jobb som likeperson.

– LHL gjør et veldig viktig arbeid for hele befolkningen. Jeg har nå meldt meg inn i LHL Hjerneslag Ung. Det er veldig viktig å ha tilbud nært der man bor. Terskelen for å ta kontakt kan for mange være ganske høy, så vi må gjøre den så liten som mulig. Det er helt avgjørende avslutter Bjørge.

Samler inn penger

25. august skal den spreke totningen sykle Birken for fjerde gang. Kledd i LHLs sykkelklær håper han å synliggjøre verdien av å ha en pasientorganisasjon og et nettverk, og ikke minst vise at hjerneslag og hjertetransplantasjon ikke behøver å være en hindring for fysisk mestring.