LHL-sykehuset Gardermoen fikk meg tilbake til livet mitt!
Tom lå ni døgn i respirator som følge av Covid-19. Takket være god rehabilitering er han nå tilbake i livet sitt!
Tom, du må våkne! Du har sovet i ni døgn!
hører han noen rope. Han våkner på et intensivrom og føler seg mørbanka og skikkelig dårlig. Han er koblet på alt som er. Kan ikke bevege seg. Alt er satt ut av spill. Venstrearmen er lam. Han klarer så vidt å røre på hodet og bena. Han ser bare respiratoren på personen bortenfor og hører hva de sier til pårørende som ringer. Tom Rosenvinge (50) skjønner at dette er ikke stedet å være i det hele tatt.
Jeg tenkte at dette var siste stopp. Det var ikke flere stoppesteder etter dette på det toget, sier han.
”Ikke la meg dø.” sier han til en av sykepleierne. ”Er du redd for det?” svarer hun. ”Nei, jeg er ikke redd for det, men det føles litt sånn.” ”Vi lar ikke deg dø nå. Det kan du bare glemme,” svarer hun. Han kikker bort på døren, og tenker at den døren skal jeg ut.
To uker før satt han på flyet på vei hjem fra den årlige gutteturen på til Østerrike. Han følte seg ikke bra. Så kom nyheten om smitteutbruddet i baren i Kitzloch i Tirol ut i norske medier. Tom er 50 år og kommunikasjonssjef i Norges Golfforbund. Han er utenfor risikogruppen, men han skjønte at sannsynligheten for at han hadde fått korona var rimelig høy.
– Jeg testet meg dagen etter at jeg kom hjem og kommuneoverlegen ringte meg dagen etter der igjen. Jeg var den første personen i Ullensaker som testet positivt på Covid-19, sier Tom.
Den lange veien tilbake
Tilstanden er dårlig. Etter en uke hjemme i isolasjon blir han gradvis verre. Den 8. dagen forverrer det seg og han blir lagt inn på Ahus, og kort tid etter lagt i respirator. Der ligger han i ni døgn. Seks av dem går kurven i feil retning.
Dagen etter at han våkner i respirator blir han rullet ut fra intensiven. Ut døren som han hadde hatt blikket på det siste døgnet. Ikke alle var like heldige. På infeksjonsavdelingen får han beskjed om at han må gjøre jobben selv.
– Jeg lå på natten og gledet meg til det skulle bli morgen og dagvaktene kom på. Da startet veien tilbake igjen. Jeg var så motivert. Derfra var det bare progresjon. Jeg ble skrevet ut en uke senere.
Tom blir overført til kommunens Covid-19 avdeling resten av karantenetiden, før han får reise hjem til familien.
– Jeg hadde fortsatt ikke gått i en trapp og klarte nesten ingenting. Jeg følte at jeg ble overlatt til meg selv. Helsetjenesten hadde reddet livet mitt, og nå var jeg liksom frisk nok til å klare meg selv. Men jeg var jo langt ifra det. Jeg var ekstremt svak og slet på mange områder. Jeg visste at LHL jobbet med et rehabiliteringstilbud.
Etter en måned hjemme, så ringer inntakskoordinatoren fra LHL:”Nå er avtalene på plass. Det blir rehabiliteringstilbud og du kommer inn, antageligvis allerede til neste uke.”
– Det var akkurat det jeg trengte. Det er ikke slik at selv om man ikke er syk nok til å være på sykehus, så er man frisk nok til å klare seg selv og takle livet du har hjemme, sier Tom.
All inclusive rehabilitering
I mai åpnet LHL opp for de første pasientene for rehabilitering for Covid-19. Tom var første pasient inn.
– Jeg var så ivrig på å komme i gang. Jeg var helt avhengig av å få den profesjonelle hjelpen og bli satt inn i et system. Rehabilitering er så komplekst. Det handler ikke bare om det fysiske, men om alle de andre elementene som også må på plass. Man trenger noen som kan se hele mennesket. Som kan se alle sidene ved deg som har behov for rehabilitering.
Å komme inn på rehabiliterings programmet var som å komme til All inclusive comfort.
Du fikk det samme båndet rundt håndleddet ditt, som du får på All inclusive. Så lager et team med ekstremt kompetente mennesker et skreddersydd program for de neste 4 ukene. Jeg hadde behov for å snakke med en ergoterapeut, for jeg slet med en delvis lammet venstre arm med ekstreme smerter, som følge av respirator innleggelsen. Den påvirket livet mitt. Jeg sov maks 2 timer av gangen, og ingen smertestillende virket. Det var konstant smerte i den armen.
Det påvirker den mentale tilstanden, som igjen er med på å påvirke utbyttet man har av behandlingen. Så jeg måtte få orden på den armen. Det var psykolog og sosionom der.
Det var skreddersydde fysikalske tilbud ut fra akkurat hvor jeg stod og hvordan jeg skulle trene meg opp.
I tillegg til god mat og veldig hyggelige mennesker, ikke minst sykepleierne, legene og fysioterapeutene. Jeg var heldig og fikk en ekstra uke. Det var 5 uker med rehabilitering som for meg gjorde underverker!
Mirakler skjer på LHL-sykehuset Gardermoen!
– Jeg tipset Romerike blad om at de burde gjøre en sak om det som skjer på LHL-sykehuset Gardermoen, for det er mirakler som skjer der!
Ahus reddet livet mitt og det er jeg evig takknemlig for, og LHL-sykehuset Gardermoen fikk meg tilbake til livet mitt! Uten LHL så hadde jeg ikke vært tilbake til det livet jeg hadde før jeg ble syk.
Det er viktig oppi det hele. At man får det tilbake for egen del, men ikke minst for de pårørendes, som har stått i dette mye mer enn det jeg gjorde. De rundt har måttet stå i det med usikkerheten, og ikke visst om jeg kom til å overleve. Og alle som trodde at du måtte være gammel og ha underliggende sykdom for å bli så syk, fikk plutselig en realitysjekk. Når en som akkurat har passert 50 plutselig går ned uten underliggende sykdom. Det skjedde meg og man vet ikke hvorfor jeg ble så syk.
Stort sprang
– Vi som trenger rehabilitering etter Covid-19 har fått rundjuling.
Vi går fra et helt oppegående normalt liv, til å bli livstruende syke i løpet av få dager. Det traff oss helt uten forvarsel. Og vi var den heldige delen som overlevde.
Men jeg tror at felles for oss alle er at vi er sterkt medtatte. Og så får vi den ekspertisen og kompetansen satt i system på LHL, og tar i løpet av ukene vi er der et kvantesprang tilbake til dagliglivet.
Mye kompetanse
Tom har vært med på å starte interessegruppen: LHL Covid-19. De ønsker å tilrettelegge for at folk som har blitt rammet av viruset får best mulig oppfølging, et sted de kan henvende seg og spørre om ting de lurer på eller har behov for å snakke om.
Les mer om interessegruppen LHL Covid-19
– Rehabiliteringen går ikke bare på det fysiske, men også det psykiske. Du får hjelp til å komme tilbake i fysisk form, eller forbedre den forutsetningen. Men også det å få den helsesjekken som gjør at man kan påvise den enkeltes utfordring. Da får du en trygghet som ligger i bunn. Da vet vi hva som er status på hjerte og lunger. Jeg stolte på testene og hadde fått så gode indikasjoner på hvor jeg stod, så da turte jeg å utfordre meg mer.
Du må fjerne redselen for å bli alvorlig syk og kanskje dø. Ellers vil du aldri kunne ta ut potensialet ditt fysisk.
På det mentale får du prate med mennesker som har opplevd det samme. Covid-19 er en ensom sykdom. Det er den mest omtalte sykdommen i dette århundre og allikevel så er det få som statistisk sett har blitt så syke her i Norge. Man må tro på at det går bra, men at det kan ta litt tid.
Rehabiliteringen har vært utrolig viktig for å sette alt dette i et system og for å bygge opp hele mennesket og individet igjen. Det er kanskje det viktigste man gjør!
Fortsatt preget
I dag er Tom 50 % tilbake i jobb. Han har sliter fortsatt med noen kognitive utfordringer.
– Jeg blir sliten i løpet av en dag og må ofte legge meg ned og sove litt. Hjernen greier ikke å prosessere alle ínntrykkene på samme måte som før. I dag kan jeg bli sliten av en to timers biltur. Før gikk jo det på autopilot. I venstrearmen har jeg fortsatt nedsatt førlighet i tommel, langfinger og pekefinger, men det kan jeg leve godt med så lenge jeg er smertefri.
Takknemlig
Det er viktig for Tom å hjelpe andre.
– Jeg har fått så mye god hjelp. Det er ingen måte å tilbakebetale det på annet enn å være takknemlig og gi av sin tid for å hjelpe andre som kommer bak og sliter.
Interessegruppa Covid-19 skal være et anker i livet utenom hjemmet, som sørger for at de som rammes av viruset kommer seg videre, sier han.
Meld deg til tjeneste!
Det er så viktig å støtte LHL. Det viktigste du kan gjøre er å engasjere deg, og få medlemmer til å engasjere seg. Sett av litt tid til det fellesskapet man selv har dratt nytte av. Det er alltid noe man kan gjøre. Meld deg til tjeneste, så kan vi sammen løfte dette til helt nye høyder, avslutter Tom.
Likepersonstilbudet i LHL Snakk med en likeperson
Har du behov for å snakke med andre som er, eller har vært, i samme situasjon som deg? Hvordan takler andre hverdagen og livet med sin sykdom eller som pårørende?
Tilbudet er et supplement til hjelp og omsorg fra helsevesenet, familie og venner.
Alle likepersoner har gjennomført kurs i LHL, og har taushetsplikt. De arrangerer også treningsgrupper og aktiviteter i LHLs lokallag.
Likepersonlinjen
Telefon 22 79 90 90. Åpen hverdager kl. 10–21.
Tastevalg 1: Slagrammet og afasi
Tastevalg 2: Hjerte
Tastevalg 3: Lunge
Tastevalg 4: Andre diagnoser LHL ivaretar
Tastevalg 5: Pårørende
På sykehus og rehabiliteringssteder
LHL har over 300 frivillige likepersoner som er tilstede og tilgjengelig på gitte tidspunkt ved nærmere 30 sykehus og rehabiliteringssteder over hele Norge.
Du finner dem typisk ved et lærings- og mestringssenter, kledd i lilla vest merket LHL, og id-kort.
Aktiviteter i LHLs lokallag
Det er ulike tilbud i de ulike lagene. Det kan være besøkstjenester (hjemme, på institusjon, i nærmiljøet) og samtalegrupper med erfaringsutveksling.
Mange har treningsgrupper (på flere nivå, som skal passe for alle), og fysisk aktivitet i gruppe, som stavgang, turgrupper, bowling, golf, boccia, sykkel og ski og mye mer.
Finn ditt nærmeste lokallag, gruppe eller nettverk