Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Vanntrening hos LHL Røros

LHL Røros – et aktivt lokallag!

Takket være et godt og variert treningstilbud, så har LHL Røros økt medlemsmassen betraktelig!

LHL Røros, med sterke enkeltmedlemmer, var en pådriver i få etablert "Rehab´n". En bygning som etter hvert har blitt som et hjerte i lagets aktiviteter. Lokallaget bruker senteret til sine treningsaktiviteter.

LHL Røros har mange aktiviteter hvor vi ønsker å gi den enkelte godt sosialt samvær og ikke minst bedret helse gjennom lystbetont trening, sier leder Kjell Engan.

Det mangler ikke på pågangsmot og treningsglede, og både i sal, styrketreningsrom, spinningrom, basseng, bowling og friluft er det faste treningsgrupper som nyter godt av treningene ledet av likepersoner som har tatt treningslederkurs i regi av LHL.

– Vi er kjempeglade for at så mange tar del i lagets aktiviteter. Den enkelte bestemmer intensiteten i sin trening. Treninger i sal og basseng ledes av likepersoner som er kurset av LHL sentralt. Det gis enkel instruksjon, i tillegg til å benytte de CD-ene som LHL sentralt har laget for sal- og vanntrening. Aktivitetene ligner mye på den fysiske treningen som hjerte - og lungesyke får på ulike rehabiliteringsopplegg.

LHLs treningsmateriell

Bilder: vanntrening (venstre) og Kjell Engan, leder i LHL Røros

Vi har og en aktiv gå-gruppe som møtes hver tirsdag. De er opptil 25 stykker hver gang og går flotte turer rundt i nærmiljøet. De har med en kaffekopp og er sosiale, i tillegg til at de kommer seg ut og får trent. Det er fabelaktig! Vi har lyktes godt med den gruppa. Det er tre damer som tar initiativ. De sender ut meldinger og lager turplaner. Alt samvær i regi av laget gir god likepersonseffekt! Sier Kjell.

LHL Røros har satset på treningsaktiviteter i regi av frivilligheten, det vil si at aktivitetene styres av likepersoner.

Likepersonsaktiviteter i LHL

– Vi har lagt oss bredt på tilbudssiden og har hatt suksess med det. Det har og styrket laget vårt voldsomt på medlemssiden. Medlemstallet har økt fra 270 til 430. Vi har blitt et stort lag etterhvert og er heldige som får bruke disse lokalene til rehabilitering. Vi har gode avtaler og treningsfasiliteter og hus massene er skreddersydd til rehabilitering, sier Kjell.

Vanntrening for slagrammede

Et populært tilbud er vanntrening De har fem vanntreningsgrupper i uken, hvor en er egentrening uten trener.

Vannet holder et par og tretti grader og det gir store helse -og trivselsgevinster for den enkelte, sier Kjell

LHL Røros startet med vanntrening for slagrammede i 2017 som et prosjekt med støtte fra Stiftelsen Dam. Målet var å utvikle et varig tilbud.  

Det har vært en stor suksess. Vi er fast rundt 15 hver gang. Vi har mange pauser og vi skal ha tid til å le, sier Kjell.

De har kunnet holde vanntreningen gående gjennom hele koronaen.

– Dette er personer med behov for den type trening og vi har holdt oss innenfor reglene. Vi har og hatt samarbeid med fysioterapeut som også bruker vanntrening i rehabilitering. Vi hadde inspirasjonsbesøk av en fysioterapeut som viste oss nye øvelser og som støttet oss i at det vi holdt på med er veldig bra. Vi har hatt slagpasienter som er så skadet at de må ha to assistenter med seg og støttes på hver side i vannet. Vi er klare på at vi ikke stiller opp i forhold til å være assistenter. Dette er fordi vi har egentrening, også den som leder. Dersom noen er avhengige av mye hjelp, så må det være deres ansvar å få det opp å gå. Det har fungert fint. Vi hjelper jo til det vi kan, men de kan ikke basere seg på at vi kan stille med frivillige assistenter, forklarer Kjell.

Viktig sosialt

Viktigheten av det sosiale er enorm. Behovet for å prate og dele er stort.

Man sirkulerer jo mye rundt seg selv, særlig hvis man har hatt slag. Det er fint å ha noen andre enn nærfamilien og snakke med også. Treningene har fungert kjempefin blant annet for å leke litt med ordene overfor hverandre. Hadde det ikke vært for det sosiale så hadde vi ikke fått til treningene. Vi blir trygge på hverandre og gjør ting sammen. Jeg tror at det sosiale og det fagspesifikke går hånd i hånd. De utfyller hverandre. Det er vinn vinn!

Kollektivt ansvar

– Vi får gode tilbakemeldinger fra medlemmene på treningstilbudene. De føler på et kollektivt ansvar. Det har skapt en følelse av at dette er vårt. Folk har trent gjennom hele sommeren. De har villet det. Tilfredsheten merker vi hver gang. Gleden over å komme i varmt vann, den er så stor. Og folk beskriver at de blir ”likar”. Om det betyr at de blir i bedre form er jeg ikke sikker på, men de blir ”likar”. Og det får være nok, ler han og presiserer at de er veldig glade for kursmidlene de får.

– Uten dem hadde vi ikke hatt så mange aktiviteter og et så bredt tilbud, sier han.

Likepersoner og trimtilbud