Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

LHL er dypt og bredt engasjert i folkehelsearbeid, både forebyggende og rehabilitering etter sykdom. Gjennom aktive lokallag over hele landet engasjerer vi medlemmer der de bor med tilbud om kurs, informasjon og aktivitets-/treningsgrupper.

Vi er også en aktiv medspiller som stiller opp - og kjemper - for dine pasientrettigheter, og som støtter deg i hverdagens fysiske og praktiske utfordringer gjennom likeperson, en kontaktperson med erfaring som pasient i samme situasjon.

Høyt blodtrykk

For høyt blodtrykk kan, over tid, gi alvorlig sykdom som hjerneslag, hjerteinfarkt, hjertesvikt og nedsatt nyrefunksjon. Når så mange som cirka 800 000 nordmenn - 15 % av alle voksne - bruker medisiner mot høyt blodtrykk, så kan vi snakke om et stort og delvis skjult folkehelseproblem.

Å endre noen vaner vil, for de fleste hjertepasienter, bidra til å senke helserisikoen og redusere behovet for medisinering.

  • vektreduksjon med fysisk aktivitet og kostholdsendring
  • redusere saltinntaket, f eks ikke salte maten før du spiser
  • ta pauser, unngå stress
  • slutte å røyke, redusere alkoholinntak

Dette er generelle, helsefaglige råd. Din fastlege vil gi deg individuell oppfølging basert på måling av blodtrykk og din allmenne helsetilstand.

Høyt LDL-kolesterol

For høye verdier av det dårlige LDL-kolesterolet kan, over tid, føre til innsnevring av blodårene og alvorlig sykdom som hjertekrampe og hjerteinfarkt. Cirka 600 000 nordmenn bruker medisin mot høyt kolesterol; det er, for de fleste, mulig å senke kolesterolnivået ved å endre kostholdet.

  • spis mer grønnsaker, frukt og bær
  • velg grovere kornsorter
  • spis mer fisk, gjerne tre fiskemiddager i uka
  • bruk umettet fett, f eks oliven- og rapsolje, i matlagingen
  • spis mer bønner og linser, mindre rødt kjøtt
  • vær i fysisk aktivitet minst 30 minutter per dag

Dette er generelle, helsefaglige råd. Din fastlege vil gi deg individuell oppfølging basert på måling av blodtrykk og din allmenne helsetilstand.

Bli medlem i LHL

Du blir med i et av våre aktive lokallag.

Du får tips og råd - tilgang til videoer, online kurs/webinarer, mulighet til å delta på trenings- og kostholdsprogram - som er kvalitetssikret av våre dyktige hjertespesialister, fysioterapeuter og ernæringsfysiologer.

Du har Norges største pasientorganisasjon i ryggen; LHL gir råd om opptrening/rehabilitering, kjemper for dine rettigheter overfor det offentlige og forsikringsselskap og gir deg en kontakt - en likeperson - som veileder deg.

15 prosent rabatt på alle kjøp fra LHL-butikken.

Bli medlem i LHL