- 1996: Stortingets sosialkomité skriver i en stortingsmelding at bl.a. svikt i samarbeidet mellom en rekke faggrupper på ulike nivåer er en årsak til manglende resultater i rehabiliteringsarbeidet.
- 1998: Helse- og omsorgsdepartementet skriver i en stortingsmelding at rehabiliteringstilbudet er preget av manglende planlegging og koordinering, uklare ansvarsforhold og for lite medvirkning fra brukerne selv.
- 2012: Riksrevisjonen i 2012 slår fast: «Rehabilitering innen helsetjenesten skal ifølge Helse- og omsorgsdepartementet styrkes, men den foreliggende rapporteringen viser ingen økt kapasitet fra 2005 til 2010»
- 2012: Helse- og omsorgsdepartementet publiserer: Samhandlingsreformen
- 2017: Helse- og omsorgsdepartementet publiserer: Opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering 2017-2019
- 2020: KPMG skriver i en rapport: «Evalueringen finner at opptrappingsplanen i seg selv fremstår som en tilskuddsordning og ikke en plan som var rigget for å bidra til en systematisk og varig styrking av levering av tjenester for habilitering og rehabilitering»
- 2021: Helseminister Kjerkol uttaler seg på NRK: «Rehabilitering er et felt som trenger å bli løftet høyere på prioriteringslista»
- 2024: Riksrevisjonen i 2024 slår nok en gang fast «Nesten ingenting har blitt bedre siden Riksrevisjonen undersøkte rehabilitering i 2012. Tiltakene har ikke gitt resultater og vår nye undersøkelse viser at hele seks av syv kommuner mangler lovpålagt kompetanse på området»
- 2024: Riksrevisor Schjøtt-Pedersen uttaler seg i en pressemelding: «Vi har alle krav på likeverdig helsehjelp uavhengig av hvor vi bor, men flaks og tilfeldigheter avgjør om og hvilken rehabilitering du får. Slik skal det ikke være»
LHL jobber for din rett til rehabilitering
LHL arbeider kontinuerlig med å kartlegge rehabiliteringstilbudet i Norge, samt legge press på politikere slik at innbyggere i alle Norges kommuner får et likeverdig rehabiliteringstilbud. Ved å bli LHL-medlem støtter du dette arbeidet.
Sterkere sammen - bli med!
Med nærmere 54 000 medlemmer i ryggen følger vi opp de viktigste sakene når det gjelder behandling og rehabilitering av våre medlemmer og andre som av helsemessige årsaker skulle hatt dette. Politikere, helsemyndigheter og media følger med på - og lytter til - vår kompetanse, våre erfaringer og våre meninger.
Med deg på laget blir vi enda sterkere - bli med i LHL!
Bli medlem i LHL
Hovedmedlem: 150 kroner ut året (ord. pris 450 per år)
Husstandsmedlem: 80 kroner ut året (ord. pris 250 kroner per år)
(Må ha samme adresse som hovedmedlemmet)
- Over 85 prosent av kommunene mangler lovpålagt kompetanse i rehabiliteringsarbeidet.
- Bare hver fjerde kommune har alle de anbefalte rehabiliteringstjenestene tilgjengelig for sine innbyggere.
- Mer enn halvparten av kommunene synes det er vanskelig å gi gode rehabiliteringstjenester.
- Det har i flere år vært store forskjeller mellom helseregionene når det gjelder hvor mange pasienter som mottar spesialisert rehabilitering.
- Undersøkelsen viser at 3 av 20 helseforetak ikke har avsatt noen ressurser til arbeidet med koordinerende enhet, og at bare 4 av de 20 koordinerende enhetene bruker ett årsverk eller mer på denne enheten.
- Ordningene med individuell plan og koordinator brukes lite.