Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Varmepumpe
Foto: Shutterstock

Velg riktig luft til luft varmepumpe

Sjekk at varmepumpen er laget for nordiske forhold og er tilpasset vinterkulden der du bor. Personer med ekstra sensitive luftveier kan oppleve at de ikke tåler varmepumpe.

Høy nok varmeeffekt

Effektfaktoren eller COP (Coefficient of Performance), er et tall som sier noe om hvor mye varmeeffekt pumpa gir i ut forhold til hvor mye strøm du har tilført. En effektfaktor på 3, betyr at pumpa bruker 1 kilowattime og gir 3 kilowattimer ut. Ved norske forhold bør effektfaktoren være oppgitt ved ned mot minus 7 grader for å ha god virkning når vi trenger oppvarmingen mest.

Hvor mye effekt (varme) varmepumpen totalt klarer å gi ut ved gitte forhold, er viktig for om den har tilstrekkelig kapasitet til å varme opp hele eller bare deler av boligen.

Utedel som kan avrimes

I kaldt og fuktig klima er det viktig at varmepumpen har utedel som kan avrimes. Dette er en funksjon som gjør at varmepumpen i en kort tid kan reversere varme ut til utedelen og smelte eventuell ising som hindrer pumpen å fungere skikkelig.

Kvaliteten på, og styringen av funksjonene inne i pumpa, har betydning for hvor godt den virker i kaldt klima.

Plassering

En luft til luft varmepumpe sirkulerer inneluften gjennom oppvarmingsdelen inne. Som ofte er den montert på veggen. Det betyr at den lager store luftbevegelser i rommet og dermed virvler opp en del støv som har lagt seg på overflater.
Det er også viktig hvor varmepumpen plasseres. I og med at den blåser varm luft ut i rommet, er det viktig at luften ikke blåses direkte mot sitteplassen. Varm luft i bevegelse kan tørke ut hud, øyne og slimhinner.

Filter

Det er viktig at varmepumpen har et filter som fanger og fjerner det meste av støvet i luften før det blåses ut i rommet. Dette filteret bør kunne skiftes eller rengjøres enkelt.

Støy

Både utedelen og Innedelen kan lage en del sjenerende støy. Det er viktig å sjekke dette på forhånd slik at det ikke fører til klager fra naboer eller problemer med at varmepumpen må skrus av om natten på grunn av støy inne.

Montering og vedlikehold

Pass på at du finner en autorisert installatør som har referanser. Det er lurt å få pris på hele montasjen inklusive varmepumpe og montering. Installatøren bør også gi deg en grundig oppæring i bruk og vedlikehold av varmepumpen når den er ferdig installert.

Luft til luft varmepumpe kan skape trøbbel for sensitive luftveier

Vær oppmerksom på at enkelte opplever at allergi- og astmaplager har blitt verre. En luft til luft varmepumpe sirkulerer inneluften gjennom oppvarmingsdelen inne. Som ofte er den montert på veggen. Det betyr at den lager store luftbevegelser i rommet som kan virvler opp  støvpartikler som har lagt seg på overflater.

Personer med ekstra sensitive luftveier kan oppleve at de ikke tåler varmepumpe

Før du går til innkjøp av luft til luft varmepumpe

Har du sensitive luftveier, kan det være lurt å besøke noen med luft til luft varmepumpe for å sjekke hvordan du reagerer på luftbevegelsene

Huskeliste:

  1. Varmepumpen bør ha et filter som fanger og fjerner det meste av støvet i luften før det blåses ut i rommet. Dette filteret bør kunne skiftes eller rengjøres enkelt.
  2. Plassering av varmepumpen kan også være avgjørende. Det er viktig at luften ikke blåses direkte mot sitteplassen. Varm luft i bevegelse kan tørke ut hud, øyne og slimhinner.
  3. Enheten som står innendørs bringer ikke ny luft inn, men resirkulerer luften i rommet. Om du ikke har en type mekanisk ventilasjon, bør du lufte flere ganger om dagen for å skifte ut luften.

 

Kilde:

Enova.no