Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Vektøkning i jula kan forebygges

Jula er ingen tid for slanking og diettmas, men det er en fordel å forebygge vektøkning. Her er rådene som virker, ifølge forskning.

Det er vanlig for voksne å legge på seg rundt 0,5 – 1 kg i vekt i løpet av juleferien. En slik vektøkning er et naturlig resultat av julens mange store og mektige måltider, julesnop, alkohol og mye stillesitting.

At man koser seg er ingen grunn til dårlig samvittighet, men selv om et halvt eller ett kilo ikke høres mye ut, blir det etter hvert mye ekstra vekt dersom man ikke går ned igjen senere. Over tid øker det risikoen for hjerte- og karsykdom, og jo mer man øker i vekt, jo vanskeligere blir det å gå ned.

Derfor er det en fordel å forebygge denne typiske vektøkningen. Ny forskning fra England viser at det er mulig ved hjelp av noen enkle strategier. De som fikk disse rådene gikk ikke opp i vekt, og la i gjennomsnitt på seg 0,5 kg mindre enn gruppen som ikke fikk råd (1).

10 råd for en sunnere jul

De følgende ti rådene om hvordan unngå å gå opp i vekt fra desember til januar ble gitt til deltakerne i studien (to av tre av dem hadde overvekt eller fedme):

  1. Behold den vanlige måltidsrytmen: Prøv å spise til faste tider.
  2. Spar på fettet: Velg magrere produkter (for eksempel magre meieriprodukter, lettmargarin og fettfattig dressing) når du kan, og bruk smør eller olje i små mengder.
  3. Vær aktiv: Gå minst 10 000 skritt hver dag, eller vær i middels høy aktivitet 60-90 minutter. (Se tips til flere morsomme juleaktiviteter her!)
  4. Velg sunn snacks: Sunne alternativer er blant annet fersk frukt eller yoghurt, fremfor sjokolade og potetgull. (Se flere tips til mellommåltider her!)
  5. Sjekk hva maten inneholder: Les næringsdeklarasjonen på pakken når du handler mat og sammenlikn fett- og sukkerinnhold mellom ulike produkter.
  6. Pass på porsjonene: Ikke fyll tallerkenen til randen (unntatt med grønnsaker), og tenk deg om før du forsyner deg med mer.
  7. Opp og stå! Bryt opp stillesittingen 10 minutter hver time.
  8. Tenk på hva du drikker: Det kan være mye kalorier i drikke, så velg helst vann eller sukkerfri brus og saft. Drikk maks ett glass juice om dagen, og begrens alkoholinntaket hvis du drikker.
  9. Vær oppmerksom: Nyt maten, spis sakte, gjerne ved et bord, og ikke mens du ser på TV eller er på farten.
  10. Ikke glem dine 5 om dagen: Spis minst 2 porsjoner frukt og 3 porsjoner grønnsaker daglig. (Se tips her: Hvordan spise fem om dagen?)

Ikke se på dette som en kur. Disse ti rådene er for en generelt sunn livsstil, og kan følges året rundt. Målet bør være å begrense vektøkningen i jula til mindre enn et halvt kilo totalt.

Her finner du flere råd: Slik holder du vekten i jula.

Gå på vekta ofte

Deltakerne i studien ble også bedt om å veie seg selv minst to dager i uka, helst hver dag (på samme vekt og til samme tid), og å notere ned vekta.

Forskning har nemlig tidligere vist at det å veie seg ofte er en effektiv måte å kontrollere vekta på, og at det er knyttet til større vekttap når man går på diett.

Husk imidlertid at vekta kan svinge en del fra dag til dag – til og med ganske betydelig – på grunn av endringer i kroppens væskebalanse, ikke fordi man plutselig har lagt på seg fett på én dag. Ikke fokuser så mye på hva vekta viser fra én dag til en annen, men på gjennomsnittet over tid (for eksempel uker eller en måned).

Rosenkål Foto: Shutterstock

Gode oppskrifter til jul

I jula bugner det gjerne av småkaker, festmiddager og desserter. Her finner du inspirasjon til nye retter og julegodt. Jula er en matfest, og med noen enkle grep bevarer du balansen. 

Se oppskriftene