Janne fikk mange telefoner fra barnehagen: – Hva kunne sønnen Tor Atle spise – og hva kunne han ikke spise? Tor Atle har nemlig atopisk eksem, allergier og astma. Tilslutt satte Janne seg ned og lagde løsningen selv.
Tekst:
Vigdis Hvaal
Publisert
Oppdatert
Inne på kjøkkenet går det mot legging for fem år gamle Tor Atle Pedersen. Han spiser favorittkveldsmaten sin – skive med smør og skinke. Det blir ofte det.
Det er en lys fin kveld helt i slutten av mars på Myre i Vesterålen. Det er straks påske.
Tor Atle skal egentlig legge seg klokken halv åtte. I kveld er det annerledes. Været har vært så fint at de har utsatt leggingen bittelitt.
Ellers er kveldene her i fiskeværet øst for Prestfjorden ofte ganske like. Faste rutiner er viktig for alle barn, og spesielt for barn som har atopisk eksem. Smøring av huden er utrolig viktig, det må det alltid settes av tid til. Tor Atles atopiske eksem må behandles med kortisonsalver og fuktighetskrem to ganger om dagen. Hver kveld og hver morgen skal det nemlig smøres fuktighetskrem og kortison på hender og i ansiktet. Hvis ikke får Tor Atle sprekker og vonde sår i huden.
Når været ikke spiller på lag
Da Tor Atle var ca seks måneder dukket eksemet opp.
– Det var omtrent på den tiden han begynte med fast føde, forklarer moren Janne. Frem til han var tre år var det mye prøving og feiling med hvilke kremer som kunne brukes og annen behandling som kunne virke eller ikke virke. Men da fant vi en god balanse, og den har vi holdt oss til siden.
God behandling med smøring gir sjeldnere oppblussing og også mindre alvorlige oppblussinger. Tor Atle løper og henter tuben med kremen Helosan for å vise.
– Jeg smører hendene mine helt selv, sier han.
Hendene hans har noen sprekker og noen sår, men er slett ikke så ille. Moren Janne Pedersen (26) smiler.
– Han er blitt veldig flink til å smøre seg selv, og å passe hva han spiser.
Smøringa tar ett kvarter om kvelden, og ett kvarter om morgenen, sier Janne.
Nå rett før påske kan det være utfordrende på grunn av de store temperatursvingningene. Minus sju grader om natta og opp til pluss seks grader om dagen. Det er da huden hans reagerer.
– Det er best når det enten er kaldt eller varmt. Denne vekselstemperaturen fører til at eksemet hans blusser opp. Jeg pleier å si at jeg kan se på Tor Atle hvordan været blir i morgen, forklarer moren.
I oktober i fjor var det riktig ille. Da måtte femåringen på sykehuset i Bodø. Der ble han behandlet med bading og smøring inntil eksemet roet seg.
Atopisk eksem blir ofte kalt barneeksem, og nesten halvparten av alle barn som utvikler atopisk eksem får dette i løpet av de første seks levemånedene.
Typiske kjennetegn på atopisk eksem hos barn er væskende røde sår og kloremerker i ansiktet og hodet. Det er sjelden eksem i bleieområdet, men eksemutbrudd i lysken er ikke uvanlig.
De minste barna har vanligvis væskende blærer i hodebunn og på kinn, men eksemet kan også sees på strekksiden av armer og ben. Etterhvert som barnet vokser blir eksemet tørrere og mer kløende.
Opp mot 70 prosent av alle barn med atopisk eksem vokser sykdommen av seg før de er voksne, og hos mange forsvinner eksemet innen 4-årsalderen. Imidlertid kan sykdommen komme tilbake senere.
Tor Atle har ikke bare atopisk eksem. Han er også allergisk mot sitrus, egg, nøtter, fisk, bjørkepollen, graspollen, støv og dyr. Og når han blir forkjølet må han behandles mot astma også. Det er mye å passe på for mor, men hun synes det går greit.
Et skjema ble løsningen
Det er også mye å passe på for dem som passer Tor Atle på dagtid – nemlig de ansatte i barnehagen. Etter å ha blitt oppringt gang på gang med spørsmål om Tor Atle kan spise det ene eller det andre, tenkte Janne at hun måtte finne en løsning.
– Jeg lagde rett og slett et enkelt skjema. På det står det hva han er allergisk mot, hva han kan spise i stedet, hvilke symptomer han har, og hva barnehagen skal gjøre hvis han får i seg noe han ikke tåler.
Etter dette ble det slutt på alle telefoner hjem til Janne. Nesten.
– Det kommer noen få tekstmeldinger, spesielt hvis de skal spise fiskekaker. Det er ikke så enkelt. Han tåler sei, fordi det er hvit fisk. Men han tåler ikke torsk, fordi det er grå fisk. Allergenene som finnes i fisk ligger i bindemidlene og frigjøres når den kokes eller stekes.
Alle i barnehagen blir invitert i bursdag. Likevel har Tor Atle vært i få bursdager. Moren Janne sier at foreldrene til de andre barna ikke er like bevisste på hva de serverer.
– Det var en bursdag han var i. Da kunne han bare spise potetskruene. Det var litt trasig, sier Janne.
Janne sier det ofte er slik. Derfor drar de ikke i så mange bursdager. Men, unntak skjer også. Som den gangen en mamma spurte hva hun kunne servere, og bakte deretter en kake som også Tor Atle kunne spise.
– Du skulle sett ham. Han var så glad. Han koste seg skikkelig i den bursdagen, smiler Janne.
Hvis Tor Atle spiser noe han er allergisk mot så blusser eksemet voldsomt opp. Janne håper at han vokser allergiene av seg etter hvert, de har allerede blitt noe mindre hissige.
– Da han var liten var allerginivået for eggehvite farlig høyt. Ved siste måling for noen måneder siden var nivået svært lavt – og nesten borte. Så jeg har godt håp, sier Janne.
Til høsten begynner Tor Atle på Strengelvåg skole. Janne kommer til å ta med seg skjemaet sitt dit, og kanskje gir hun det til foreldrene også. Hun har et håp om at det blir flere bursdager Tor Atle kan gå i.
Sol, varme og bading hjelper enormt mot eksem
Det er ett sted Tor Atles eksem nærmest blir borte. Det er i varmere strøk, nærmere bestemt på Gran Canaria. Han fikk innvilget sin søknad av norske helsemyndigheter om å reise dit på behandlingsopphold en måned i 2015. Nå skal han og mamma få dra igjen. De reiser i begynnelsen av mai.
– Da vi dro i 2015 hadde han masse sprekker og sår i huden på hendene. Det var eksem rundt munnen, nedover på halsen, på knærne og på føttene. Etter to uker med sol og bading var nesten alt borte, og da var vi bare halvveis i oppholdet. Det var en befrielse for gutten min. Vi håper at det samme skal skje når vi drar nedover igjen, håper Janne.
På det norske helsesenteret Valle Marina rett ved Anfi Beach på Gran Canaria behøver ikke moren og Tor Atle å passe på alt han spiser. Valle Marina har nemlig også tilpassede måltider etter hvilke allergier barna har. Da blir skjemaet igjen hjemme.