Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Behandling av atopisk eksem

God opplæring, kunnskap om sykdommen, smøring og behandling er viktig for deg som har atopisk eksem eller har barn som er plaget.

Å behandle og leve med et eksem som har store svingninger kan være en utfordring. Få gjerne legen til å lage et eget behandlingsskjema som kan følges hver dag, det kan gjøre hverdagen enklere.

Daglig hygiene

Bruk milde, parfymefrie produkter, eventuelt olje, og unngå å bade eller dusje for lenge siden vann tørker ut huden. Bruk lite såpe og sjampo. Prøv deg frem og velg et produkt som er parfymefritt og som huden tolerer.

Ved tørr hud kan du bruke fuktighetskrem eller en parfymefri olje i stedet for såpe når du dusjer. Vask huden, smør inn krem/olje og skyll godt av med lunket vann. Et karbad med badeolje uten parfyme fra apoteket noen dager i uken er også et godt alternativ. Vask alltid huden før oljebad.

Store barn og voksne kan gjerne bade i rundt 20 minutter, mens mindre barn ti minutter. Huden bør være i en god periode, ikke infisert, og barnet må ikke ha feber. Klapptørk eller lufttørk huden og smør med fuktighetskrem rett etterpå.

Fuktighetsbehandling

Fuktighetskrem virker fuktbevarende og gjør at huden holdes myk og smidig. Dette er basisbehandlingen ved atopiske eksem i tillegg til at det også forebygger.

Smør med fuktighetskrem minst to ganger daglig samt etter dusj og bad. Hvis huden er svært tørr og med mye kløe kan du smøre oftere. Etter behandling med kortison bør du vente rundt ti minutter før du påfører fuktighetskrem.

Når du skal velge fuktighetskrem bør du prøve deg fram og velge en krem som du eller barnet ditt liker. Bruk gjerne uparfymerte kremer fra apoteket. Tørrheten i huden og graden av eksem kan være avgjørende ved valg av krem og hvor fet krem det er behov for. Det anbefales at man velger en krem som styrker hudbarrieren. Kremen skal også oppleves behagelig å å bruke. Noen kremer er tilsatt stoffet karbamid som binder vann til det øverste laget i huden og dermed øker hudens evne til å ta vare på fuktigheten. Karbamid er vist å styrke hudbarrierene og forebygge tilbakefall av atopisk eksem. I følge internasjonale retningslinjer er karbamid og glyserol gunstige ingredienser til bruk i fuktighetskrem for vedlikeholdsbehandling av atopisk eksem.

Karbamid kan gi litt svie, men dette er ufarlig. Du kan eventuelt unngå å smøre på hudområder med mye sår.

Canoderm inneholder 5 % karbamid, er registrert som legemiddel og er eneste fuktighetskrem som kan fås på blå resept for å styrke hudbarrierene og lindre kløe. Den skal ikke brukes på sår hud. De som opplever svie kan enten bruke en krem med glyserol eller "lillebror" Canomini med kun 2 % karbamid. I følge svenske retningslinjer anbefales en konsentrasjon av karbamid på 2 %  til barn under to år.

Behandling av kløe

Hyppig smøring med fuktighetskrem kan hjelpe mot kløe. Avkjøling av huden, for eksempel kald klut og/eller et kjølig soverom, kan gi god hjelp om natten. Hos små barn er det viktig å holde neglene korte slik at huden ikke blir oppklort.

Våtbandasjer eller våte plagg hjelper på kløen og er fuktighetsbevarende. Disse kan benyttes i perioder, gjerne gjennom hele natten for å lindre nattekløe og samtidig forhindre kloring. Smør med fuktighetskrem, eventuelt et tynt lag med behandlende krem, før huden dekkes med bandasjer som er fuktet i kroppstemperert vann. Til slutt påfører du et tørt lag med bandasje. Siden vanlige bandasjer ikke holder på fuktigheten er det viktig at du benytter bandasjer eller plagg som er spesielt tilpasset denne bruken.

Les mer: Behandling med våtbandasje  wet-wraps)

Kløestillende medisiner

Hvis eksemet utløses på grunn av allergi, kan det hjelpe å ta antihistaminer som du får som enten mikstur eller tabletter. Andre kløestillende medisiner kan gis for kortere perioder etter avtale med legen. Disse virker søvndyssende og roer ned barnet og reduserer nattekløen.

Behandling med kortison virker også kløestillende.

Podkast om barneeksemet som ikke ble borte - Praktiske råd til unge voksne med atopisk eksem: I denne episoden snakker sykepleier Kristine til deg som er ung og har eksem. Hvordan takle studentlivet, få kjæreste, gå på fest?

Huden snakker - en Podclaus om vrang hud
Hudlege Claus Lutzow-Holm vil sammen med eksperter og pasienter hjelpe folk med vrang hud til bedre kontroll av sin hudsykdom.

Søk etter "Huden snakker" i din podkast-app.

Medisinsk behandling

Kortisonbehandling

De aller fleste med atopisk eksem trenger behandling med kortisonkrem. Kortisonkrem og -salver demper rødhet, hevelse og kløe i huden. Disse er trygge å bruke, men det er viktig at du benytter sterke nok preparater, og at de brukes lenge nok. Hvis kortisonkremen er for svak kan det resultere i manglende kontroll og stadig nye og mer alvorlige oppbluss.

Kortisonpreparatene deles inn i fire grupper:

Gruppe 1
Milde kremer og salver som kan kjøpes på apoteket uten resept.
Gruppe 2
Middels sterke kremer og salver (på resept).
Gruppe 3
Sterke kremer og salver (på resept).
Gruppe 4
Ekstra sterke kremer og salver (på resept).

Når eksemet blusser opp er det vanlig å starte behandlingen med kortisonkrem i gruppe 2 eller 3.

Hvis du er usikker på hvor mye kortisonkrem som skal påføres eksemområdet kan du benytte et standardmål, fingertip united (FTU).

krem på en finger

1 FTU er mengden krem som presses ut av en standard tube med kortison (5 mm diameter på tubens åpning) på en voksen persons fingertupp (ca. 20 til 25 mm). 1 FTU tilsvarer ca. 0,5 gram og er nok til å behandle et område som tilsvarer 2 håndflater.

Det er viktig å starte behandlingen raskt. Smør kun et tynt lag på eksemet til huden har roet seg. Hvis du bruker riktig styrke på kremen og det ikke er infeksjon i huden bør du se effekt av behandlingen i løpet av fire - fem dager.

For å unngå bivirkninger bør huden få en pause når du har fått kontroll over eksemen og kløen. Du kan trappe ned ved å smøre hver andre eller tredje dag eller ved gå over til en svakere krem. Når huden er bra igjen fortsetter du å smøre en til to ganger i uken, i to til fire uker, for å sikre best mulig resultat.

Ved langvarig bruk av kortisonkrem kan det oppstå sjeldne bivirkninger som tynn hud, pigmentforandringer og økt hårvekst. En eventuell infeksjon i huden dempes og blir lite synlig slik at den også er vanskeligere å oppdage.

Biologisk legemiddel

Dupixent® ble i juni 2021 godkjent for behandling av alvorlig atopisk eksem fra 6 år. Dupixent kan brukes sammen med legemidler mot eksem som du kan påføre på huden, eller den kan brukes alene. Behandlingen kan igangsettes av avtalespesialist i hudsykdommer for de som ikke har tilstrekkelig effekt av annen medisinsk behandling eller lysbehandling. Alvorlighetsgraden vurderes etter skåringssystem som som angir alvorlighetsgraden av eksemet og hvordan det påvirker livskvalitet.

Legemidlet gis i sprøyteform som injeksjon i lår eller mage (unngå området 5 cm rundt navlen). Dersom injeksjonen gis av andre kan øvre del av armen også brukes. Innledende dose gis som 2 injeksjoner etter hverandre på 2 forskjellige injeksjonssteder. Injeksjonssted bør skiftes for hver injeksjon. Bør ikke injiseres i hud som er øm, skadet eller som har blåmerker eller arr. Kan injiseres av pasienten selv eller omsorgsperson, etter opplæring iht. bruksinstruksjonene i pakningsvedlegget. Det settes en injeksjon hver annen uke.

Olumiant (bariticinib)

Olumiant er en helt ny behandling for moderat til alvorlig atopisk eksem som trenger behandling ut over salver, kremer og UV-behandling. Olumiant er i gruppe en såkalt Janus kinase hemmer (JAK hemmer).

Les mer på huddoktoren.no

Olumiant-behandling er kostbart og underlagt såkalt H-reseptordningen. Det betyr at legene må forholde seg til nasjonale retningslinjer der kravene til hvem som skal kunne få Olumiant. Det er definerte krav til alvorlighet av sykdommen, som må dokumenteres før søknad om bruk kan bli godkjent i samråd med fagpersonell ved sykehusene.

Okklusjonsbehandling (bruk av plaster)

På små og avgrensede områder hvor det er vanskelig å unngå kloring på skorper eller fortykninger på huden, kan virkningen av kortisonkremen økes ved å dekke til med plaster. Sørg for at området rundt eksemsåret er tørt og rent, og påfør kortisonkremen kun på utslettet. Sett på plaster eller plastfilm og la dette sitte på til det faller av.

Området må ikke være infisert, og plasteret du benytter må dekke godt (for eksempel DuoDerm ®). Ved smerter eller fare for infeksjon må du fjerne plasteret.

Annen behandling

Immunmodulatorer (som Protopic ® (0,03% og 0,1%) og Elidel ® (1%)) er kremer som benyttes til eksembehandling ved moderat til alvorlig eksem hos voksne og barn over to år. Hos barn benyttes de kun i kortere perioder. Kremene inneholder ikke kortison, men er et alternativ til kortisonkremer. De påvirker ikke hudtykkelsen ved langvarig eksembehandling og demper overreaksjoner i huden.

Når du bruker Protopic®-salve må du unngå fuktighetskrem to timer før og to timer etter påføringen. Etter behandling med Elidel® skal du derimot påføre fuktighetskrem umiddelbart. For begge salvene må du forsøke å unngå direkte sollys ved å dekke til med klær eller solkrem. Skal du på solferie er det greit å snakke med legen på forhånd. Hvis barnet får behandling med Protopic® må du gi beskjed til helsepersonellet ved vaksinering.

Behandling av infisert eksem

Eksem blir verre hvis det oppstår infeksjon av bakterier eller virus i huden. Du vil se symptomer som væskende utslett, økende kløe, hevelse, varme, rødhet og eventuelt skorper av gult eller grønt sekret.

Lette infeksjoner kan du klare å behandle selv, men ved større infeksjoner kan det være behov for antibiotika slik at lege må kontaktes. Det finnes forskjellige behandlinger mot infeksjon og det er viktig for resultatet av eksembehandlingen at infeksjonen også blir behandlet.

Krystallfiolett er en blålilla oppløsning som benyttes på overflatiske infeksjoner med sopp eller bakterier. Oppløsningen pensles på sprekker eller sår, og så lenge disse er dekket med den blålilla fargen er stoffet virksomt. Hvis du er i tvil om eksemet er infisert kan du trygt pensle på krystallfiolett. Kjøpes reseptfritt på apoteket.

Kaliumpermanagnatbad - KP (3 %) virker bakteriedrepende, hindrer oppvekst av bakterier og tørker ut væskende utslett. Du kan få KP som ferdigblandet oppløsning eller i pulverform som skal blandes ut til den får en solbærsaftlignende farge. Du kan bruke det i badekaret eller lokalt på hender og føtter. Bad i 10-20 minutter en gang om dagen til hudinfeksjonen er under kontroll og eksemet ikke væsker - vanligvis 3 til 7 dager. Hvis du har mistanke om at eksemet er infisert eller er usikker kan det være lurt å ta et bad.

Siden KP-bad tørker ut huden er det viktig at du smører med fuktighetskrem i etterkant. Vær oppmerksom på at huden blir farget brun, og at dette kan smitte over på klær. Kjøpes reseptfritt på apoteket.

Alsoloppløsning og -omslag virker bakteriedrepende og hemmer oppvekst av nye bakterier. Oppløsningen tørker ut væskende eksem og roer huden. Alsoloppløsning kan du benytte på mindre områder av huden, for eksempel i ansiktet og på hender. Dypp kompresser i oppløsningen, kryst ut en del av væsken og legg det på det aktuelle området i rundt 20 minutter. Dekk til med tørre kompresser eller plast for å hindre uttørring. Alsoloppløsning må foreskrives av lege og er reseptbelagt.

Bakteriedrepende kremer og salver er nyttige i bruk og finnes i ulike varianter; som bakteriehemmende kremer, tilsatt som komponent i kortisonkremer eller som kremer eller salver tilsatt antibiotika. Mange er reseptbelagt, men noen kan kjøpes på apoteket uten resept. Benyttes i to til fire dager. Faren for å utvikle motstandsdyktige (resistente) bakterier og kontaktallergi gjør at du bør være forsiktig med å bruke disse.

Antibiotika kan være nødvendig hvis eksemet er infisert med bakterier og det ikke er nok med lokal behandling. Antibiotika må foreskrives av lege og er reseptbelagt.

Lysbehandling

Lysbehandling er et alternativ hvis eksemet er vanskelig å kontrollere med lokalbehandling. Dette er stort sett et tilbud til voksne siden det kreves et nært samarbeid mellom pasient og behandler. Lysbehandling er godt utprøvd og utføres hos hudlege eller på hudavdelinger.

Sol og saltvann

Sol sammen med saltvann er dokumentert å ha en gunstig effekt på atopisk eksem. Barn og ungdom kan søke om behandlingsturer til utlandet via Statens Behandlingsreiser.

Om behandlingsreiser og hvordan du søker

Eksem i hodebunnen

Den mest effektive behandlingen ved eksem i hodebunnen er kortisonlinement. Dette må foreskrives av lege og er reseptbelagt.

Barneskurv hos spedbarn kan behandles med salisylolje (5%) eller Fungoral sjampo.

Fortykket hud

Hvis eksemet ikke blir godt nok behandlet oppstår mye kløe, og oppklort hud kan reagere med å bli fortykket. Fortykket hud må slipes, løses opp og mykgjøres. Salisylvaselin med mer enn 3 % salisyl kan benyttes til dette. Salven finnes i flere styrker, er lett bakteriehemmende og kan kjøpes på apoteket.

Salven bør bare benyttes på små områder av huden og du bør unngå direkte sollys da den øker faren for solforbrenning. Påføres tynt.

Par på tur ute

Bli medlem

LHLs organisasjon for personer med astma, allergi eller eksem.

Bli medlem