Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Atopisk eksem på hånd
Foto: Shutterstock

Atopisk eksem

Atopisk eksem er en kronisk og tilbakevendende hudsykdom som kjennetegnes ved kløe, tørr hud og utslett.

Definisjon

Antall personer som har atopisk eksem har økt de siste 30 årene, sannsynligvis på grunn av miljø- og livsstilsendringer.

 • 23,4 prosent av småbarn og 10,4 prosent av 18-åringer har atopisk eksem. Nyere studier tyder på at forekomsten er like høy hos voksne som hos barn. (Berents m.fl: Tidsskriftet 2018)
 • Rundt 70 prosent får eksem før fylte tre år. For omtrent 80 prosent av disse reduseres eksemet før skolealder.
 • Omkring 50 prosent av de som har atopisk eksem får også allergiske sykdommer som høysnue og allergisk astma.

Årsak

Atopisk eksem er en kronisk og tilbakevendende hudbetennelse som fører til at huden får utslett, klør og er tørr. Du kan få atopisk eksem plutselig og i løpet av kort tid. Eksemen kan komme og gå i perioder, og opptre på ulike deler av kroppen avhengig av alder.

Atopisk eksem kjennetegnes med endret hudbarriere og immunrespons. Tvillingstudier viser at over 80 prosent kan forklares med arv. En sterk genetisk risikofaktor for å utvikle atopisk eksem er mutasjon i genet som koder for filaggrin, et viktig hudbarriereprotein. Filaggrin-mutasjon er imidlertid ikke nødvendig, og heller ikke tilstrekkelig, for å utvikle sykdommen

Både babyer, barn og voksne kan få atopisk eksem.

"Barneeksem"

Atopisk eksem blir ofte kalt barneeksem, og nesten halvparten av alle barn som utvikler atopisk eksem får det før de har fylt seks måneder, altså som baby eller spedbarn.

Les mer om atopisk eksem hos barn og baby

Andre typer eksem

Det finnes flere ulike former for eksem, og ofte kan du skille de forskjellige eksemtypene fra hverandre ved å se hvor i huden endringene opptrer, og hva som er typiske for det enkelte eksem og forskjellige aldersgrupper.

Kontakteksem skyldes ytre irritasjon, for eksempel fra nikkel, og gir utslett i et avgrenset område der hvor irritasjonsmomentet er i kontakt med huden.

Seboreisk eksem oppstår på hudområder med mange talgkjertler og er et kronisk eksem.

Ansiktseksem oppstår ofte hos spedbarn og småbarn som det første atopiske eksemet.

Håndeksem
Årsaken til atopisk eksem er ukjent, men en kombinasjon av arv, genetikk, miljøpåvirkning og livsstil er medvirkende til utvikling av eksem. Barn og babyer som har foreldre med astma, atopisk eksem eller allergi har økt risiko for å utvikle atopisk eksem.

Hvis du har en følsom hudtype er du ekstra utsatt for å få atopisk eksem (dermatitt).

Les mer om huden og hva som kjennetegner atopisk hud.

Flere faktorer kan innvirke på atopisk eksem, blant annet

 • utendørs og innendørs forurensning
 • klima og miljø
 • livsstil: stress og psyke
 • infeksjoner

Allergier kan også ha betydning.

Symptomer

Typisk for atopisk eksem er tørr og kløende hud. Utslettet svinger i omfang både med hensyn til utbredelse og hissighet, samt mellom gode og dårlige perioder.

Atopisk eksem kjennetegnes ved at huden

 • blir rød
 • blir hoven
 • sprekker
 • flasser
 • klør

Noen ganger oppstår også væskefylte blemmer (pustler). Hvis du klorer på blemmene kan de sprekke, og det vil dannes skorper på huden.

Alvorlighetsgraden varierer fra små områder med lite utslett og lett kløe, til store hudområder med intens kløe og hissig utslett. Det er lett å klore seg opp, men kloringen forverrer utslettet og det kan oppstå sår, betennelse og infeksjon.

Utslettet befinner seg på forskjellige steder på kroppen avhengig av alder. Typiske kjennetegn på atopisk eksem hos baby / små barn er væskende, røde sår og kloremerker i ansiktet og hodet. Det er sjelden eksem i bleieområdet, men eksemutbrudd i lysken er ikke uvanlig.

Når barna blir litt eldre vil eksemet bli tydeligere i albuebøyer, knehaser, på bena og rundt håndleddene. Sprekker rundt munn og under øreflipper er også vanlig.

Hos voksne vil huden være tørr og kløende med fortykkelser. De mest utsatte områdene er

 • overkropp
 • bøyesiden av ledd i armer og ben
 • hender
 • ansiktet og rundt øynene

Hos ungdommer og voksne er håndeksem utbredt. I tillegg kan det oppstå eksem i albuebøyer, knehaser, ansikt, bryst og andre steder på kroppen.

Les mer om håndeksem

Eksem kan være kronisk eller akutt. Kronisk eksem er et langvarig utslett med kløe, og huden er flekkvis tørr og flassende. Etter mye og langvarig kloring vil huden bli fortykket, med smertefulle sprekker. Kronisk eksem kan forverres i perioder og ligne akutt eksem. Akutt eksem er preget av rød, hoven og kløende hud med eventuelt væskefylte blemmer i huden.

Atopisk eksem og allergi

Mellom 20 og 30 prosent av de som har atopisk eksem har en allergi som også kan innvirke på eksemet. Hos barn med mild og moderat atopisk eksem er det kun få som har allergi.

Hvis du har atopisk eksem kan plagene forverres når du blir eksponert for noe du er allergiske mot. Det kan være

 • pollen
 • husstøvmidd
 • dyrehår
 • støv
 • enkelte matvarer som melk, egg, soya, hvete og nøtter

Hvis du mistenker at din baby eller ditt barn er allergisk bør du ta kontakt med legen for å få sjekket dette nærmere.

Her finner du mer informasjon om allergi, testing og behandling

Du kan også få ekstra plager med kløe og utslett på grunn av andre produkter som

 • kosmetikk, såper og kremer
 • kjemikalier
 • ull
 • kulde
 • tørr luft
 • sigarettrøyk

Stress og psykiske belastninger kan også bidra til å forsterke plagene.

Behandling

Atopisk eksem

Atopisk eksem – hva trigger og hva hjelper? Vi gir råd om hvordan du kan unngå irritanter etterfulgt av en kort smøreskole.

I behandlingen av atopisk eksem er det viktig at du i størst mulig grad forhindrer tørr hud og unngår kløe. Det krever

 • god hygiene
 • systematisk krem- og salvebehandling
 • at du unngår det du vet irriterer og trigger eksemet

I perioder kan det være nok med en god fuktighetskrem for å opprettholde myk hud, i andre perioder må du kanskje trappe opp eller igangsette en rask og mer intensiv behandling.

Hvis eksemet utløses som følge av allergi kan det være riktig å bruke antihistaminer.

Daglig hygiene

Benytt milde, parfymefrie produkter (eventuelt olje) og unngå å bade / dusje for lenge fordi vann tørrer ut huden. Bruk lite såpe og sjampo, og prøv deg fram for å finne produkter som er parfymefrie og som huden din tolerer.

Ved tørr hud kan fuktighetskrem eller en olje uten parfyme benyttes i stede for såpe ved dusjing. Vask huden, smør inn krem/olje og skyll godt av med lunket vann.

Få flere tips og råd ved atopisk eksem

Kortisonbehandling

De aller fleste med atopisk eksem trenger behandling med kortisonkrem. Det er trygt å bruke kortisonkremer, men det er viktig å benytte sterke nok preparater og å bruke de lenge nok. Ved å bruke for svake kortisonkremer kan resultatet bli manglende kontroll og stadig nye og mer alvorlige oppbluss.

Kortisonbehandling har vært benyttet som behandling av atopisk eksem siden 1950-tallet og det ligger lang erfaring bak dagens anbefalinger. Riktig bruk av kortisonkremer gir sjelden bivirkning. Underbehandling er et større problem enn overbehandling.

God opplæring, kunnskap om sykdommen, smøring og behandling er viktig for deg som har atopisk eksem eller har barn som er plaget.

Les mer om behandling av atopisk eksem

Forebygging

Det aller viktigste du kan gjøre for å forebygge utbrudd av atopisk eksem er regelmessig smøring med fuktighetskrem slik at huden holdes myk. Ved å begrense utbruddene og behandle det raskt blir sykdomsperioden kortere. Det er også viktig å unngå eller begrense de faktorene du vet bidrar til å utløse sykdommen.

Når barnet har atopisk eksem er det viktig at du ikke legger opp til større begrensinger enn det som er nødvendig, slik at ikke begrensningene blir en større belastning enn selve sykdommen.

Det er forsket mye på hvordan man kan forebygge at eksem i det hele tatt oppstår. Endret kosthold i svangerskapet eller etter barnets fødsel viser seg å ha liten effekt på utviklingen av atopisk eksem hos barn. Imidlertid viser studier at daglig inntak av probiotiske bakterier hos mor fra svangerskapsuke 36 til tre måneder etter fødselen, reduserer forekomsten av eksem hos babyen/barnet frem til to-årsalderen med 40 prosent.

Amming kan ha en forebyggende effekt, og fullamming av babyen de første fire månedene er anbefalt.

Egenvurdering av atopisk eksem (AE): PO-SCORAD

PO-SCORAD er et nyttig verktøy som lar brukeren selv vurdere alvorlighetsgraden av eksem. Vurderingen er et hjelpemiddel for å følge svingninger og behandle eksemet. Dette kan gjøres via en gratis app som kan lastes ned fra App Store (IOS), Windows og Mac, og som finnes på 19 språk.

Poengsum, også kalt SCORAD beregnes i appen og sendes ukentlig til behandlende lege. Det er også mulig å sende bilde for å illustrere hvordan huden ser ut mellom to konsultasjoner.

Last ned: PO-SCORAD-skjema

Last ned: ADCT – Kontrollverktøy for atopisk eksem

Å leve med atopisk eksem

Å være barn og ha en kronisk sykdom som atopisk eksem er utfordrende, både for barnet selv og for resten av familien. Det kan være krevende å mestre hverdagen når hverdagsrutinene forskyves på grunn av nattevåk i tillegg til at eksembehandlingen tar ekstra mye tid.

Les mer om å ha barn med atopisk eksem

Nyttige tips

Når noen i familien sliter med eksem kan det by på ekstra utfordringer. Av og til kan selv enkle råd bidra til en litt bedre hverdag:

 • Ikke la innetemperaturen overstige 21–22 grader
 • Ikke røyk inne eller i nærheten av barn.
 • Ikke anskaff pelsdyr hvis det er påvist allergi mot pelsdyr eller hvis dyr gir eksemplager.
 • Unngå ting som kan gi avgassing og fint støv, som enkelte planter og blomster, matos, røyk og ulike typer aerosol /spray. De kan irritere eksemhud.
 • Unngå støvsamlere, ha rene flater som er lett å rengjøre. (link til tekst Husstøv)
 • Sørg for godt og riktig renhold.

Få flere tips som kan være til hjelp ved atopisk eksem 

Muligheter for stønad

Diagnosen eksem utløser i seg selv ingen hjelpetiltak og stønader siden sykdommen kan være varierende i både utbredelse og alvorlighetsgrad. Imidlertid er det enkelte tilfelle hvor du kan få støtte. Blant annet kan barn under 18 år som har fått konstatert behov for fast forebyggende smøring søke om hjelpestønad, og du kan få bidrag til salver og kremer.

Mer om mulighetene for stønad.

Sol og bad i saltvann har god effekt på mild og moderat eksem. Statens Behandlingsreiser til utlandet har et tilbud til barn og unge fra 3–til 18 år.

Mer om behandlingsreiser og hvordan du søker

Nyttige linker:

Kilder

Store norske medisinske leksikon

Teresa Løvold Berents et al. https://tidsskriftet.no/2018/08/klinisk-oversikt/atopisk-eksem  

Redusert barrierefunksjon og immunpatologi ved atopisk dermatitt. Frode Jahnsen/ Allergi i Praksis 1/2010

Eksem epidemi i vesten

Fyrand O. Barneeksem (atopisk eksem). Orientering for pasienter og pårørende.

Bønnelykke K, Pipper CB, Tavendale R, Palmer CNA, Bisgaard H. Filaggrin gene variants and atopic diseases in early childhood assessed longitudinall y from birth. Pediatr Allergy Immunol 2010:21:954-96

Smidesang I, Saunes M, Storrø O, Øien T, Holmen TL, Johnsen R, Henriksen AH. Atopic dermatitis among 2-year olds; high prevalence, but predominantly mild disease—the PACT study, Norway. Pediatr Dermatol2008 Jan-Feb;25 (1):13-8.

Kvenshagen B, Jacobsen M, Halvorsen R. Atopic dermatitis in prematureand term children. Arch Dis Child 2009;94(3):202-5

Dotterud CK, et al: Probiotics in pregnant women to prevent allergic disease: a randomised, double-blind trial. British Journal of Dermatology 9 Jun 2010.

Greer FR et al. Effects of early nutritional interventions on the development of atopic disease in infants and children: The role of maternal dietary restriction, breastfeeding, timing of introduction of complementary foods, and hydrolyzed formulas. Pediatrics 2008 Jan; 121:183.

Byremo G, Rod G, Carlsen KH. Effect of climatic change in children with atopic eczema. Allergy 2006;61(12):1403-10.