Hopp direkte til innhold

Kom i gang med trening etter ferien!

Etter rolige feriedager kan vi trenge en boost for å bli motivert til trening igjen. Her får du gode tips fra LHLs fysioterapeut Ona Eirin Eklund om hvordan du enklere kan komme i gang med fysisk aktivitet igjen!

Flere treningsprogrammer ligger og venter på å bli tatt i bruk på hjertekampen.no og i app-en.

Programmene er tilpasset 3 ulike nivåer. Alle nivåene skal være tilpasset alle personer om man har en funksjonsnedsettelse av ulike årsaker eller for de som er friske og trenger inspirasjon.

Hjertekampens programmer

Nivå 1 er for de som trenger litt ekstra tilpasning, har en funksjonsnedsettelse, eller bare er inaktive og trenger å starte opp igjen. Nivå 1 er veldig lavterskel.

Nivå 2 er også lavterskel, men har litt mer intensitet enn nivå 1. Det passer for de som trenger å øke intensiteten på aktiviteten sin og ønsker å bli i bedre fysisk form.

Nivå 3 er for mosjonister som er litt i gang allerede og som ønsker å utfordre seg selv litt mer for å få fremgang.

Du kan velge å følge et 8-ukersprogram med 3 treningsøkter per uke eller bare finne en treningsvideo eller økt i øvelsesbiblioteket.

Følger du et 8-ukers treningsprogram er det treningsvideoer og økter på 10, 20 og 30 minutter. Målet er å trene tre ganger i uken. Du får en gradvis fremgang i treningen og blir litt utfordret uke for uke. Og hvis et nivå ikke passer, så kan man enkelt bytte nivå underveis.

4 enkle tips for å komme i gang:

 1. All aktivitet teller!
  – Det er viktig å tenke at all aktivitet teller og at man gjerne kan starte med lett aktivitet og gradvis øke intensitet. Da er det lettere å komme i gang. Hvis du tidligere har begynt med Hjertekampen og falt litt ut av det, så kan det være lurt å starte på uke 1 og bygge seg opp igjen. Det vil gi en god progresjon, ved å øke litt og litt for hver uke.

 2. Det skal være lystbetont!
  – Finn en aktivitet du liker og syns er morsom å gjøre. Litt er bedre enn ingenting. Kommer du først litt i gang så blir det og lettere å strekke seg litt.

 3. Sett deg realistiske mål
  – Sett deg spesifikke og realistiske mål for hver treningsøkt, og gjerne litt lavere enn hva du forventer av deg selv. Det er viktig å kjenne på mestringen av at man klarer å gjennomføre og det øker sannsynligheten for å fortsette. Setter man seg skyhøye mål, så mister man kanskje motivasjonen før man kommer i gang.
  Husk at bare det å øke aktivitetsnivået med ca 1000 skritt hver dag eller bare noen minutter ekstra, har stor effekt sammenlignet med å være stillesittende.
  Den største effekten får man når man går fra å være inaktiv til aktiv. Bare noen minutter ekstra hver dag har god effekt.

 4. Planlegg treningsuken
  – I Hjertekampen så har du uka foran deg. Planlegg hvilke dager du vil trene og sett treningen som høyeste prioritet den dagen. Blir det ikke aktivitet en dag, så er det viktigere hva man gjør neste dag. Ikke tenk at alt er kjørt fordi det ikke ble helt som du planla.

Forslag til en treningsøkt du kan starte denne uken med:

Fysisk Aktivitet (nivå 1)

Styrke og balanse (nivå 2)

Utholdenhet og styrke: 30 minutter (nivå 3)

Du finner flere økter i app-en Hjertekampen og på hjertekampen.no

Last ned app

Få treningsprogrammet, tipsene og de inspirerende videoene direkte på telefonen din – last ned vår gratis Hjertekampen-app.

Download on the AppStore  Tilgjengelig på GooglePlay