Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Kom i gang med trening etter ferien!

Etter varme, late feriedager kan vi trenge en boost for å bli motivert til trening igjen. Her får du gode tips fra LHLs fysioterapeut, Ona Eirin Eklund, om hvordan du enklere kan komme i gang med fysisk aktivitet igjen!

Et nytt 8-ukers treningsprogram ligger og venter på å bli tatt i bruk på hjertekampen.no.

Programmene er tilpasset 3 ulike nivåer. Alle nivåene skal være tilpasset personer som har en funksjonsnedsettelse av ulike årsaker, men passer også for friske. 

  • Nivå 1 er for de som trenger litt ekstra tilpasning, har en funksjonsnedsettelse, eller bare er inaktive og trenger å starte opp igjen. Nivå 1 er veldig lavterskel.
  • Nivå 2 er også lavterskel, men har litt mer intensitet enn nivå 1. Det passer for de som trenger å øke intensiteten på aktiviteten sin og ønsker å bli i bedre fysisk form.
  • Nivå 3 er for mosjonister som er litt i gang allerede og som ønsker å utfordre seg selv litt mer for å få fremgang, forteller Ona.

Den 8-ukers treningsplanen har nye treningsvideoer på 10, 20 og 30 minutter du kan følge. Den har som mål at du skal trene tre ganger i uken. Du får en gradvis fremgang i treningen og blir litt utfordret uke for uke. Og hvis et nivå ikke passer deg, så kan man bytte nivå underveis for å finne ut hva som passer deg best.

All aktivitet teller!

– Det er viktig å tenke at all aktivitet teller og at man gjerne kan starte med lett aktivitet og gradvis øke intensitet. Da er det lettere å komme i gang. Hvis du begynte med Hjertekampen før sommeren og falt litt ut av det, så kan det være lurt å starte på uke 1 og bygge seg opp igjen. Det vil gi en god progresjon, ved å øke litt og litt for hver uke.

Stor deltakelse i LHL Sarpsborg for Hjertekampen

Det skal være lystbetont!

– Finn en aktivitet du liker og syns er morsom å gjøre. Litt er bedre enn ingenting. Kommer du først litt i gang så blir det og lettere å strekke seg litt.

Sett deg realistiske mål 

– Sett deg spesifikke og realistiske mål for hver treningsøkt, og gjerne litt lavere enn hva du forventer av deg selv. Det er viktig å kjenne på mestringen av at man klarer å gjennomføre og det øker sannsynligheten for å fortsette. Setter man seg skyhøye mål, så mister man kanskje motivasjonen før man kommer i gang.

Husk at bare det å øke aktivitetsnivået med ca 1000 skritt hver dag eller bare noen minutter ekstra, har stor effekt sammenlignet med å være stillesittende.

Den største effekten får man når man går fra å være inaktiv til aktiv. Bare noen minutter ekstra hver dag har god effekt.

Sett deg også gjerne et langsiktig og målbart mål

For eksempel i Hjertekampen skal man gå en tur i uke 1 og ta tiden, etter 8 uker skal man gjennomføre samme turen igjen og se hvor lang tid man bruker. Det kan være veldig motiverende å måle at man faktisk har hatt fremgang, i tillegg til den gode følelsen det å være i bedre fysisk form gir.   

Derfor bør du trene

Planlegg treningsuken

– I Hjertekampen så har du uka foran deg. Planlegg hvilke dager du vil trene og sett treningen som høyeste prioritet den dagen. Blir det ikke aktivitet en dag, så er det viktigere hva man gjør neste dag. Ikke tenk at alt er kjørt fordi det ikke ble helt som du planla.

Det viktige er hva du gjør her og nå! 

Er det vanskelig å gjennomføre treningen alene og holde avtalen med deg selv? Finn deg en treningsvenn eller noen du kan lage en avtale med.

Ta kontakt med lokallaget ditt

– Ønsker du å trene sammen med andre i en gruppe? Oppsøk LHL lokallaget ditt i nærmiljøet. De har ofte turgrupper og annen lavterskel gruppetrening i sal og basseng. Har du en forpliktelse enten i form av en gruppe med lokallaget eller en venn, så er det mye lettere å gjennomføre og få trent. Det sosiale er en viktig motivator. Selv om man kanskje ikke er så glad i aktivitet, så får du en annen belønning i det sosiale.

La oss slå nabokommunene!

Tryggere sammen

– Når du har en kronisk sykdom så kan mange være engstelige for å bevege seg eller være usikre på hva de kan gjøre. Da er det veldig godt å gjøre det sammen med andre som er i samme situasjon. I LHL lokallagene får du tilrettelagt lavterskel trening, det er tryggere og man lærer av hverandre!

Les mer om hjertekampen og last ned appen her!

Last ned app

Få treningsprogrammet, tipsene og de inspirerende videoene direkte på telefonen din – last ned vår gratis Hjertekampen-app!

Download-on-the-AppStore.png  Tilgjengelig-paa-GooglePlay.png