Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

5 tips til et sunnere inneklima på soverommet

Det er mange små ting som kan gjøres for å få et sunt inneklima på soverommet. Godt inneklima kan bidra til bedre søvn og at du føler deg mer uthvilt når du våkner.

  1. Temperatur mellom 15–18 grader
  2. Sjokkluft i 5–10 minutter, to til tre ganger daglig og helst mer
  3. Unngå støvsamlere som heldekkende teppe og andre gjenstander
  4. Dyne og pute og sengetøy vaskes på 60 grader
  5. La sengen være uoppredd til fuktigheten har fordampet

Behagelig søvn

Å holde temperaturen på soverommet mellom 15–18 grader vil for de aller fleste gi god søvn. En voksen person svetter rundt en halv liter væske i løpet av natten. Svette og pust skaper kondens. Et kaldt soverom kan derfor føre til fuktproblemer, oppvekst av mugg og at fuktigheten i sengetøyet ikke tørker helt ut.

Lufting bidrar til å senke luftfuktigheten

Høy luftfuktighet øker faren for muggsopp, mikroorganismer og bakterievekst. Husk at det ikke er nok bare å åpne et vindu i den ene enden av huset og forvente at det sprer seg til resten av boligen.

Det må gjennomtrekk til. Luft ut før du drar på jobb om morgenen og når du kommer hjem igjen om ettermiddagen. Da er du godt på vei. Aller best er det om du lufter før du legger deg.

Ti minutter med ett åpent vindu gir tre prosents utskiftning av luften i hjemmet, mens fire ganger ti minutter med gjennomtrekk gir et luftskifte på rundt 32 prosent.

Geo Clausen, Professor i Inneklima

Generelt bør du skifte på sengen minst hver 14. dag og vaske eller rense dyner og puter minst to ganger i året.

Støv og høy temperatur gir dårlig luftkvalitet

Unngå heldekkende tepper som vil være et støvdeponi og begrens antall gjenstander som samler støv. På barnerommet er det viktig å ha lekekasser med lokk, samt skap og hyller med dører som kan lukkes. Unngå heldekkende tepper som vil være et støvdeponi og begrens antall gjenstander som samler støv. På barnerommet er det viktig å ha lekekasser med lokk, samt skap og hyller med dører som kan lukkes.

Sengetøy må vaskes på høy temperatur

Det er viktig at dyne og pute kan vaskes på 60 grader eller renses. Ved temperatur på minst 60 grader vil du drepe midden som finnes i større eller mindre mengder i alle senger og som er den viktigste årsaken til allergiske plager utenom pollensesongen. Av samme grunn bør barnets kosedyr få en omgang i vaskemaskinen en gang i måneden. Midd dør etter ett døgn i -20 grader. Legg sengetøy i fryseren eller ut i kulden om vinteren.

Seng med fukt er grobunn for midd

La sengen være uoppredd når du står opp. Bare åpne dynen og legg til side slik at fuktigheten fra natten kan fordampe i løpet av dagen. Mindre fuktighet vil gi mindre gunstige vekstforhold for midden. Hvis barnerommet benyttes som lekerom er det lurt å dekke til sengen med teppe for å beskytte sengetøyet mot smuss, dyrehår og lignende.

Har du et helseskadelig barnerom?

 

Kilder: