Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
LHL Fredrikstad med trening

LHL Fredrikstad: Pandemitilpasset trening for eldre hjerte- og lungesyke

Etter pandemi og nedstengning er LHL Fredrikstad stolte og glade over å nå kunne tilby medlemmene pandemitilpasset trening for eldre hjerte- og lungesyke. Takket være et ivrig styre og Stiftelsen Dam!

– Det er viktig å vise andre lokallag at dette går an å få til og at man kan få støtte, sier Rolf Bakkum, leder i LHL Fredrikstad.  

LHL Fredrikstad er et aktivt lokallag og har fra før av trening med LHLs treningsprogrammer trinn 1, 2 og 3, vanntrim, to grupper med stavgang og bocce, et boulespill som er veldig likt boccia.

– Vi har mange medlemmer, og hensikten er å få flere i aktivitet. Ideen til dette treningsopplegget kom som en konsekvens at vi hadde en del utstyr fra før av. En tredemølle, noe for balansetrening, og vi tenkte å kjøpe inn et og et apparat når økonomien tillot det. Men så leste vi om Stiftelsen Dam og om lokallag som hadde mottatt støtte, i nyhetsbrevet til LHL, så tenkte vi: Det prøver vi på! Jeg ringte Irene Steinsvik i LHL og fikk mange gode råd og mye bistand. 

Irene Steinsvik

Irene Steinsvik

Prosjektrådgiver Stiftelsen Dam
95 70 63 13

Kan bistå med søknader og prosjekter til Stiftelsen DAM.

Slik søker du midler fra Stiftelsen Dam

Og i nært samarbeid med Irene Steinsvik fikk vi levert en søknad om midler til dette prosjektet i fjor høst. Søknaden ble innvilget. Hensikten med prosjektet: Pandemitilpasset trening for eldre hjerte- og lungesyke, er å kunne gi medlemmene trygge omgivelser for å kunne trene litt mer variert, sier Bakkum og legger til: Den lange perioden med avlyste trimaktiviteter har vært vanskelig for våre eldre medlemmer.

Mange har vært isolert og har savnet det sosiale samværet i trimgruppen. For å hjelpe disse i gang igjen med trening, samt invitere nye brukere inn, vil vi derfor skape et nytt lavterskel treningstilbud som appellerer til eldre hjemmeboende hjerte- og lungesyke og slagrammede.

LHL Hamar - Et sprekt lokallag!

Smittevern godt ivaretatt

Ifølge Bakkum ser det ut som om folk fremdeles er litt redde for å komme på trening med tanke på korona.

– Dette ser vi på sal-treningen spesielt. Der er det langt færre enn tidligere, og nå har det gått to år. Vi har klart å holde en del aktiviteter gående i henhold til retningslinjer i forhold til korona. Vi har klart å holde fire lokallagsmøter i 2021 og tilsvarende året før. Så vi har klart å holde en viss aktivitet, men det er færre folk tilstede. Uroen er nok der fremdeles.

Med gode smitteverntiltak og nye apparater, går medlemmene i LHL Fredrikstad en lys vår i møte.

– Nå har vi kjøpt et multi-treningsapparat hvor man kan ha styrketrening av ulike muskelgrupper. Det er et roapparat, en tredemølle og tre sittesykler. Disse gir god ryggstøtte og man kan sitte på dem selv med dårlig balanse. Disse syklene er beregnet på de med størst nedsatt funksjonalitet. Så har vi balansebrett og stepkasse, og strikker som man bruker til styrketrening.

Vi kan gi et veldig variert tilbud med utstyr og vi har god plass til 8-10 personer

Vi har en spinningsykkel fra før. I salen kan vi ha 20 stykker uten bruk av apparater. Vi leier store lokaler. Her har vi dusjer og toaletter, vi har montert inn en heisstol, for det er ikke heis ned i kjelleretasjen. Så hvis du kommer med rullator så kan vi få deg trygt ned. Det samme gjelder hvis du sitter i rullestol. Vi har og egne rullestoler i kjelleren, forteller Bakkum.

LHL Fredrikstad

Sosialt samvær og trening

– Den første gruppen er i full gang. Nå på mandag var de 7–8 stykker. Etter litt sosialt samvær spilte de bocce i halvannen time etterpå. Virkningen av det nye utstyret er at flere valgte å begynne med bocce. Det har ringvirkninger både for de som drev med bocce fra før, de vil og gjerne begynne med annen type trening. Da oppnår vi målet i første omgang med å ha minimum to grupper og vi planlegger å få til mer. Men vi må skaffe flere folk som vil være der .

Gruppene på inntil 10 personer ledes av lokallagets egne instruktører som har lang erfaring med å lede trimgrupper og veilede og motivere trimdeltagere.

Det legges vekt på øvelser med fokus på styrke, utholdenhet og balanse, og øvelser og intensitet skal tilpasses den enkeltes tempo og kapasitet.

LHL Steinkjer: Gjør medlemmene sprekere!

Viktig styrketrening

LHLs fysioterapeut og treningsinstruktør i Hjertekampen, Ona Eirin Eklund, har besøkt LHL Fredrikstad for å se på de nye treningsapparatene og gi råd i forhold til trening.

Ona Eirin Ulimoen Eklund

Ona Eirin Ulimoen Eklund

Organisasjonsrådgiver / Fysisk aktivitet
99 36 49 72

Kan bistå med trening, fysisk aktivitet og triminstruktørkurs.

– Det som er veldig fint er at de har mange alternativer for ulike målgrupper. Man kan gå eller løpe på tredemølle. De har fine sittesykler som gir god avlastning av kroppen, samtidig som man kan bruke beina og bli andpusten og få opp pulsen.

Dette passer fint for de som sliter med tung pust i daglige aktiviteter, som for eksempel ved hjerte- og lungesykdommer.

Selv om man bruker rullator, så er dette en fin måte å være aktiv på, og trene utholdenheten og kondisjonen. Det som også er veldig bra er at de har fått apparater og vekter som gjør det lett for alle å trene styrke. Styrketrening er veldig viktig for alle aldre og for denne målgruppa. Det gir god effekt.

Man øker muskelmassen, får bedre balanse og styrker skjelettet.

Hvis man sliter med å trene kondisjonstrening fordi man sliter med pusten eller har mistet mye muskelstyrke i bena av ulike årsaker, så bygger disse apparatene opp musklene dine så du får mer styrke og dermed også blir mer utholdende så du klarer å yte mer på trening og i hverdagen, sier Ona.

LHL Fredrikstad har, ifølge Ona, muligheten til å både ha individuell trening på apparatet eller å holde en gruppetime hvor man kan rotere mellom ulike øvelser.

– Treningen veiledes av frivillige instruktører som gir individuell veiledning og som gjør det trygt å være der, sier Ona.

Ifølge Rolf Bakkum har likeperson instruktørene fått opplæring i bruk av treningsutstyret og gjennomgått aktuelle øvelser.

– Blir tiltaket populært vil vi gjennom 2022 gradvis utvide med flere grupper spredt over flere ukedager og involvere flere triminstruktører.

Vi forventer at trimtilbudet blir en viktig sosial og helsefremmende møteplass som virker positivt inn på deltakernes fysiske og psykiske helse.

Deltakerne får mulighet til å etablere nye relasjoner som kan åpne for deltagelse i andre aktiviteter, og treningen kan bidra til bedre mestring av dagliglivets aktiviteter og gjøre deltakerne mest mulig selvhjulpen i hverdagen, avslutter Bakkum.

Bli med på Hjertekampen

Bli med på Hjertekampen

Tren med LHL: 3 x 30 minutter i uken for et sterkere hjerte

Aktivitet bidrar til god helse. Bli med på Hjertekampen, et gratis, enkelt og inspirerende treningsprogram og kostholdsprogram. Det er utviklet av LHLs fysioterapeuter sammen med lege og ernæringsfysiolog.

Tren med LHL - Hjertekampen