Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Amund Moen / Nasjonalbiblioteket

Den første testamentariske gaven

I 1945 testamenterte Berit Brekke en bankbok pålydende 2061 kroner til THO. For disse midlene ble Berit Brekkes hjelpefond opprettet.

Fortalt av Rigmor Andersen, kasserer i THO. Hun kjente Berit fra opphold på Vardåsen sanatorium:

Berit hadde spart en del penger. Hun reiste hjem fra sanatoriet fordi hun ville dø hjemme. Hun hadde rukket å melde seg inn i THO og testamenterte altså pengene til organisasjonen. Ragnar Strøm og jeg fikk i oppdrag å dra ut til henne for å hente denne bankboka. Hun og foreldrene hennes bodde på Nordstrand. Jeg glemmer ikke hvordan jeg grudde meg, og jeg spurte Ragnar om jeg ikke kunne få slippe, for jeg visste at jeg ikke orket å se Berit der ute, men jeg ble med.

Bilder: Vardåsen sanatorium i Asker. Berit Brekke

Vi fikk boka, og jeg angrer ikke på at jeg ble med til Berit. Hun var fullt bevisst hva som skulle skje, sa pent adjø til oss. Det var ikke vondt å besøke henne.

Denne bankboka ble første skrittet til det vi i dag kaller sosialfondet, for pengene ble avsatt som grunnkapital til Berit Brekkes hjelpekasse etter forslag fra Ragnar. Noen dager etter vi hadde besøkt henne døde hun. Det var i november 1945.

LHL gjør jobben for deg

Det er ikke et krav at et testament skal opprettes med bistand fra advokat, men det er ikke uvanlig at det tråkkes feil uten slik hjelp. 

LHL bekoster advokatbistand til opprettelse av testament der LHL er tilgodesett. Ta gjerne kontakt dersom du ønsker bistand eller mer informasjon.

Ragnhild Eidsgaard Akre Aas

Ragnhild Eidsgaard Akre Aas

Ansvarlig testamentariske gaver
41 23 86 47