Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Hege Gauksrud på topptur

- Den største drivkraften min er å se positiviteten og gleden trening gir!

Hege Gauksrud (50) gikk 30 toppturer i året! Nå er målet 8, på grunn av sykdom. Som sekretær i LHL Målselv brenner Hege nå aller mest for å få andre ut på tur!

Hver torsdag trommer Hege sammen en gjeng og går på tur, etterfulgt av en økt styrketrening. Den eldste er 87 år!

– Det er så gøy å se gleden og ikke minst oppturen som har vært siden vi startet. Vi ser en utvikling på dem selv om de er snart er 90 år. Det er fantastisk! Sier Hege, som er sekretær i LHL Målselv.

Hun er brennende engasjert i å få folk aktive. Men bak engasjementet ligger en sterk personlig historie.

– Faren min fikk hjerteinfarkt i ung alder. Han var en av de første i Norge som dro til England, på den såkalte "hjertebroen", og byttet tre årer til hjertet. I senere tid fikk han slag og har hatt mange små drypp i ettertid. Han trenger hjelp 24/7, men bor fortsatt sammen med mammaen min som pleier han. Han har fått avlastning i 2 uker og så er han hjemme hos mamma i 6 uker.

Både moren og broren har hatt utfordringer med hjertet, i form av angina anfall. Og i 2010 fikk Heges nå eksmann en kraftig hjerneblødning.

– Han er 100 prosent pleietrengende i dag. Vi er gode venner, men etter å ha pleid han i 2 1/2 år så klarte ikke jeg mer. Da måtte jeg begynne å tenke på min egen helse. Han var bare 43 og jeg ble 40 uken etter at han fikk slag. I 2014 døde den ene sønnen min på 25 år brått og uventet En frisk og rask gutt. Han satt bare hjemme og spilte på PC-en da han døde. Han hadde blitt pappa for 5 måneder siden og hadde fremtiden foran seg. Det var en betennelse i hjerteposen, og så fant de en blodforgiftning som de ikke vet årsaken til. Obduksjonen viste også mange arr på hjertet. Legene trodde at han kanskje hadde hatt flere betennelser over lengre tid. Han var litt sånn som faren og meg at vi klager ikke. Så vi mistenker at han kan ha gått med smerter ganske lenge. Dette kunne vært arvelig, men tvillingbroren hans og søsteren er helt friske. Det er heldigvis ikke noe spor av det hverken hos dem eller sønnen hans.

Hjertet stoppet bare

Arvelig belastet

Hege tror det kan være tegn på at hjerte- og karsykdom som har vært i familien er arvelig.

– Jeg har og vært innlagt med betennelse i hjerteposen, men det er noe helt annet. Den gang fant de tegn på at jeg hadde hatt et lite hjerteinfarkt. Men jeg har to søsken til som ikke har hatt noe utfordring med hjertet som jeg vet om.

Hege tror at mye har med levemåte å gjøre.

– Jeg har alltid trodd at det har vært fornuftig å være fysisk aktiv og spise fornuftig, men jeg har ikke alltid vært den fornuftige selv. Jeg må innrømme at jeg kommer fra en familie som aldri har vært spesielt fysisk aktiv eller tenkt mye på kosthold. De har kost seg hele livet med det meste, MEN på en god måte. Min mormor kalte meg ofte et utskudd. Av oss i familien så likte jeg å løpe i fjellet og være på jakt i voksen alder. Det var nok hovedgrunnen til at jeg flyttet til Nord-Norge.

Ble LHL medlem 

Hege meldte seg inn i LHL i 2019 etter at hun hadde fått en del helsemessige utfordringer selv.

Jeg skammer meg litt for at jeg ikke meldte meg inn i LHL før

I 2016 begynte hun å få kraftig hodepine og hadde mange svimmelhetsanfall. På sykehuset trodde de det var virus på balansenerven. Men det ga seg ikke.

– Året etter viste MR at jeg hadde et arr på lillehjernen, noe som tydet på et lite slag. Så antageligvis var det det som skjedde året før. I 2017 ble jeg sendt med helikopter med mistanke om et nytt slag. De fant ikke noe blodpropp og antok at den hadde løsnet av seg selv på turen. Men det hjalp ikke på hodepinen. Senere viste det seg at Trigenimusnerven lå og dunket mot blodårene.

I august ble hun operert i hodet.

– I 2019 begynte jeg å få store utfordringer med lungene. Jeg trodde det var lungebetennelse, og fikk behandling for det hos fastlegen min. Men det ble ikke bedre. Det var mye inn og ut av sykehus med røntgen og MR, som viste tegn på emfysem i lungene. Og jeg har bare blitt verre, utviklet astma og allergi i forhold til alle typer lukter. Det viser seg å være arbeidsrelatert. Så, etter at min svigermor hadde mast på meg i flere år at jeg burde bli medlem, meldte jeg meg inn i 2019.

Kvinne og mann utendørs, vinter Foto: Shutterstock

Bli medlem i LHL

Som medlem støtter du LHLs arbeid for mennesker med hjerte- og karsykdom, lungesykdom, hjerneslag og pårørende, og får en rekke gode tilbud og medlemsfordeler.

Bli medlem

Bare en måned etter at jeg meldte meg inn så ble jeg kontaktet av LHL med forespørsel om jeg ville bli med i styret i LHL Målselv.

Hege kunne plukke stilling og valgte sekretær.

– Siden jeg da var i 100 % jobb, så var det ikke riktig å påta meg en lederstilling da. Jeg har ikke angret en dag.

Det er gøy å få være med å være engasjert. Spesielt i forhold til fysisk aktivitet og se hva det kan gjøre med oss.

Hege har masse planer og søker nå om midler så hun kan gjennomføre nye aktiviteter.

– Nå håper jeg å kunne gjennomføre et større høsttreff med fysisk aktivitet. At folk kan melde seg på og gå og løpe visse distanser. Og så avslutter vi med premieutdeling og kake og kaffe, hvis jeg klarer å få det til.

Hege får hver torsdag med seg en gruppe på tur, og hun har og laget et styrkeprogram som hun håper å ta i bruk etter turen på sikt.

– I koronatiden startet vi opp en strikkekafé for sosialt samvær. Dette har blitt populært.  På grunn av koronaen så får vi ikke nå gjort stort mer enn å være ute, og vi bor i nord med ustabil temperatur. Og for oss som er lungesyke, så er ikke det noe særlig. Er det over 10 minus får vi ikke vært så mye ute. Men jeg prøver å være så aktiv jeg kan på alle mulige måter, også på sosiale medier. Jeg har fått de fleste inn på en egen facebook-gruppe på LHL Målselv og prøver å motivere med turer og andre ting. Vi har blitt en fast gruppe. Nå håper jeg at koronaen snart slipper taket. Jeg er optimist.  sier hun.

LHL Målselv brenner for hjertekampen

Alder ingen hindring

Heges drivkraft er å få flest mulig opp av sofaen og ut over dørterskelen.

– Vi har ei i gruppa vår som er 87 år. Det er veldig gøy. Hun er helt fantastisk. Forrige torsdag satt hun seg ned på gulvet og brukte treningsstrikk. Tenk å være så heldig og være så flott og sprek når du er 87 år! Den største drivkraften min er å se positiviteten og gleden trening gir!

Hege har alltid vært veldig aktiv. Men i en periode i 2010, da eksmannen fikk slag, hadde ikke Hege tid til seg selv. I 2016 fikk hun ny samboer.

– Vi la om livsstilen og gikk ned tilsammen 40 kg. Fra å ikke ha gjort noe på mange år gikk jeg toppturer hele tida. Jeg elsker å gå i fjellet. 30 toppturer har vært målet mitt hvert år. Fra i fjor har jeg bare klart 8. Det vil være målet mitt fremover, for jeg skjønner at jeg ikke bare kan løpe opp og ned lenger. Så fant jeg gleden i å jogge etter veien. Det høres kanskje rart ut, men jeg har løpt halvmaraton og på Tine mila. Det skremmer meg å se hvor fort kroppen forfaller. Derfor har jeg og lagt inn styrkeøkter. Jeg går på så mye medisiner nå at jeg ikke klarer like mye. Men jeg er fornøyd sånn som det er i dag, tross alt.

Brenner for LHL!

Hege syns det er utrolig viktig å engasjere seg i frivillighet.

– Det er viktig å vise engasjement, ikke minst i forhold til deg selv.

LHL er en kjempeviktig frivillig organisasjon

Det står for så mye bra at jeg egentlig er ganske forskrekket over at ikke enda flere er engasjert. Når man snakker om hjerte- og lungesykdommer og astma og allergi, det er ekstremt mange mennesker som har det. Det er nesten så man snakker folkesykdom. Jeg syns det er kjempeviktig at alle engasjerer seg i det.

En av sakene hun brenner for nå er å håpe at flere vil bli medlem av LHL, og kanskje kan hun få sin nye svigerfamilie til å melde seg inn.

– Jeg tenker: Hvordan kan vi forske hvis vi ikke engasjerer oss og støtter opp om LHL? Jeg brenner for alt LHL står for!